13.12.10, 09:41
hej ,wczoraj moj 14 mies syn prawie caly dzien spal,nie mial goraczki ani nic,wieczorem zaczol kichac i pojawil sie katarek,w nocy obudzil sie z placzem i sie dusil tym katarkiem i teraz pytanie czy obowiazkowo musze z nim isc do lekarza czy moge mu podac jakis lek na ten katarek? Goraczki nie ma tylko ten nie szczesny katar.I co moge zrobic zeby mu sie łatwiej oddychało?
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: katarek 13.12.10, 09:51
      Otrivin dla niemowląt polecam, udrażnia nos w ciągu max kilku minut. Osobiście z katarem do lekarza nie latam.
    • mamacsw Re: katarek 13.12.10, 09:52
      podawaj krople otrivin lub nasvitin czy jakoś tak, poza tym ja zawsze przed snem kropiłam na górny róg poduszki ( dość daleko od buzi) kropelkę olbasu, taki olejek , który ułatwia oddychanie i do kąpieli dodawałam też tego oleju, wiadomo, że jak woda prauje to taka jakby inhalacja się robi i dzięki temu łatwo wszystko " schodzi" z noska
      • lupa_87 Re: katarek 13.12.10, 10:36
        Sól morska + aspirator, nasivin + euphorbium, inhalacje z soli fizjologicznej
        • lupa_87 Re: katarek 13.12.10, 10:36
          aha i jeszcze wiadoro z wodą i kropelka olbasu przy łóżku lub kropelka do nawilżacza powietrza
        • izabelcia1979 Re: katarek 13.12.10, 13:50
          jestem zdecydowanie zaaa sól morska itd.możesz jeszcze zadziałać nawilżaczem powietrza-ja sprawdziłam szczególnie teraz jak grzejesz w domku,wszystkim się łatwiej śpi-włączamy tylkona noc -rewelacja
    • q_fla Re: katarek 13.12.10, 13:08
      Żadne świństwa typu nasiviny, czy otriviny, które nadmiernie wysuszają śluzówkę nosa. Zakrapiać wystarczy solą fizjologiczną, dodatkowo pod nos maść majerankową. Albo zaopatrzyć się w porządny inhalator, wietrzyć mieszkanie, na kaloryfery położyć mokre ręczniki. I obowiązkowo wyjdź z dzieckiem na spacer.
      • olka-1990 Re: katarek 13.12.10, 13:17
        a mi mama nie pozwolila wyjsc z nim na spacer ,,jeszcze bardziej sie rozchoruje" .
        Kurcze maly cala noc sie meczyl i dusil sie tym katarkiem,juz nie wiem co robic
        • q_fla Re: katarek 13.12.10, 13:41
          Większośc babć takie bzdury plecie, dzisiaj nie ma siarczystego mrozu.
          Ubierz dzieciaka ciepło, wsadź do wózka i przynajmniej pół godziny pospaceruj. Mroźne powietrze pięknie obkurcza śluzówki nosa, od razu będzie mu się lepiej oddychało i koniecznie przed snem solidnie wywietrz pokój, w którym śpi.
          Jeszcze polecam krople homeopatyczne o nazwie Euphorbium, są rewelacyjne.
        • mamaigiiemilki Re: katarek 13.12.10, 16:32
          też polecam spacer, super działa na taki zatkany nosek; a co do kropli, to też na razie nie zapuszczałabym otrivinów itp. tylko sól morską albo Euphorbium S; krople ew. na noc i to też przez krótki czas;
    • archeopteryx Re: katarek 13.12.10, 16:38
      No to ja też się jeszcze dopiszę - tak jak dziewczyny pisały - woda morska w sprayu i regularne odciąganie kataru aspiratorem, maść majerankowa pod nosek na noc, nawilżanie powietrza, a wrazie jak w nosie jest dramat można zakropić otrivinem albo nasivinem, ale to raczej jako ostateczność traktuję. Do lekarza wybierz się jeśli katar zacznie być zielony lub żółty albo dojdą jakieś dodatkowe objawy.
    • leneczkaz Re: katarek 13.12.10, 19:53
      Sół morską kilka x dziennie + otrivin nocą jak się dusi i krztusi.
    • mucha-live Re: katarek 13.12.10, 20:26
      - do lekarza bym nie szła
      - spacer
      - w łóżeczku wyżej głowa (my wkładamy taki duży podgłówek)
      - woda morska i odciąganie
      - inhalacje
      - nawilżacz powietrza
      - otrivin na noc

Ktoś pisał o zamianie wody z nosa w zielony katar - nawet wtedy nie widzę potrzeby pójścia do lekarza, bo katar zawsze zmienia się po kilku dniach
      • leneczkaz Re: katarek 13.12.10, 20:31
        U nas od początku zawsze jest 'kolorowy'. I też nie leczony przechodzi po 2-5 dniach.
        • mucha-live Re: katarek 13.12.10, 20:35
          u nas zawsze 2-3dni woda, potem zielone gluty wink No i nie chodzi o leczenie kataru, tylko o przyniesienie ulgi dziecku, bo katar leczony czy nie - i tak minie wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka