Dodaj do ulubionych

Jak odetkac domowym sposobem ucho

29.12.10, 18:30
Bo od wczoraj widac że słyszy nieco gorzej. Nie boli ją ucho tylko na przykład podkręca bajkiw tv albo nie słyszy szeptu. A przy tym ma okropny katar.
Zakładam że z tego kataru przytkało jej lekko ucho więc moje pytanie jak je domowym sposobem odetkać zanim pojdziemy do laryngologa - wizyta za 2 dni
Obserwuj wątek
    • zdunia1979 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 29.12.10, 19:32
      Mi osobiście pomaga mocne wysmarkanie nosa. Maluch tego nie potrafi, ale można razem z nim dmuchać na piłeczkę tak aby się poruszyła. To powinno pomóc. Warto w trakcie dmuchania na chwilkę zatkać jej nos, żeby powietrze szło tylko ustami.
    • igajos Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 29.12.10, 20:11
      jeśli to woskowina zatkała uszko, to można zakrapiać wieczorem ciekłą parafiną. Można kupić taką małą buteleczkę w aptece i przez kilka wieczorów zakrapiać po 2-3 krople do ucha. Nam tak kazała robić laryngolog gdy syn miał ok 1,5 roku.
      A jeśli ucho jest zatkane "od środka" na przykład przez katar albo trzeci migdał, to lepiej do laryngologa iść.
      • zjawa1 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 29.12.10, 21:32
        Uszko moze byc zatkane przez plyny spowodowae infekcja kataru. Ja na wlasna reke jedyne co bym zrobila to: plyn w spreju do czyszczenia uszka i sol morska do noska. Reszta niech poczeka do laryngologa, bomozesz zaszkodzic.
    • donkaczka Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 29.12.10, 21:50
      z woskowina lepiej nie dlubac samemu, ale gdy mojej corce od kataru zostaje woda w uszkach i wyraznie oslabia sie sluch, to kupuje krople do nosa z oxymetazolinem i po dniu-dwoch juz jest ok
      jesli to pierwszy raz, to skontroluj dziecko u laryngologa
    • megan7 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 29.12.10, 22:01
      dopóki jest katar to nie wolno nic robić, bo można tylko zaszkodzić, wydzielina pójdzie do ucha i spowoduje zapalenie ucha. Jak katar minie na dobre trzeba robić takie "ćwiczenia" zatykać nos, buzię i dmuchać.
    • siasiunia1 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 29.12.10, 23:03
      ja mojej smaruję maścią rozgrzewającą (pulnex czy inna dla dzieci) okolice ucha i zatoki. ale jak już śpi żeby sobie tego ręką do oka nie wsadziła. podziałało ostatnio.
      • tijgertje Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 30.12.10, 13:01
        siasiunia1 napisała:

> ja mojej smaruję maścią rozgrzewającą (pulnex czy inna dla dzieci) okolice ucha
        > i zatoki.

Zrezygnuj z tego, bo jest to swietny sposob na rozwoj zapalenia ucha. Jesli cos sie z uchem dzieje, absolutnie nie powinno sie go rozgrzewc w zaden sposob, bakterie szybciej sie rozmnazaja i moze dojsc do ostrego zapalenia.

Przy zatkanym uchu przez katar lepiej nic samemu nie kombinowac, tylko udrazniac noc, jak dziecko nie ma problemow z trzecim migdalem, to plyn z ucha sam zejdzie.
        • solaris31 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 30.12.10, 14:03
          > Zrezygnuj z tego, bo jest to swietny sposob na rozwoj zapalenia ucha.

to nie jest do końca prawda. owszem, ciepło powoduje namnażanie bakterii, ale nie bez przyczyny lekarze laryngolodzy każą wygrzewac chore zatoki czy uszy własnie.

ja także dostałam takie polecenie od lekarza, smarowałam dziecku uszu przy każdym katarze i jak do tej pory było zawsze zap. ucha po katarze, tak od momentu, kiedy zaczęłam smarować, zapaleń nie było.

przy zatkanym nosie nie polecam żadnych ćwiczeń trąbkowych ani dmuchania baloników - wydzielina z nosa wejdzie w uszy i to juz kroczek do ostrego ucha. jedyne, co można to dmuchac nos, próbowac udrożnić dzięki soli i ihnalacjom na przykład. za wiele mozliwosci nie ma niestety.
          • zjawa1 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 30.12.10, 21:44
            > to nie jest do końca prawda. owszem, ciepło powoduje namnażanie bakterii, ale n
            > ie bez przyczyny lekarze laryngolodzy każą wygrzewac chore zatoki czy uszy włas
            > nie.
            Tak, tak, to prawda Ci bardziej ,,uzdolnieni" lekarze zalecaja takie, wlasnie czynnosci. Miedzy innymi ja bylam ofiara tego, typu praktyk. Jako ze prawie nigdy w zyciu nie chorowalam, to zaufalam lekarzowi w sprawie wlasnie zapalenia zatok i dzieki ,,rozgrzewaniu" trafilam do izby na llaryngologie z podejrzeniem zapalenia nerwow.... Po prostu rozgrzewanie chorych zatok doprowadzilo do zwiekszenia stanu zapalnego. Tam dopiero dowiedzialam sie, ze w takich przypadkach nie nalezy ani rozgrzewac, ani chlodzic. Absolutnie odpadaja inchalacje. To samo tyczy sie zapalenia ucha. Stan zapalny przy inwazji bakteryjnej zaostza sie przy rozgrzewaniu.
            • zjawa1 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 30.12.10, 21:48
              Chcialam jeszcze dodac, ze ten sam ,,swietnie uzdolniony" lekarz, ktory zalecil rozgrzewanie zatok przepisal mi na nie antybiotyk stosowany przy: Dzumie, Cholerze itp. Laryngolog na izbie chwytal sie za glowe i nie mogl sam w to uwierzyc!
              • memphis90 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 31.12.10, 08:59
                A co to był za antybiotyk? Doksycyklina? Cefalosporyny? Bo to, że stosowany jest też przy cholerze o niczym złym nie świadczy; zły jest antybiotyk żle penetrujący do zatok na przykład.
                • zjawa1 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 31.12.10, 12:50
                  Raz, ze antybiotyk wg. lekarzy srednio ,,zwalczal" bakterie w zatokach.Dwa po jaka choleresmile bylam truta toksycznym syfem, skoro moglam dostac bardziej bezpieczny antybol . Czyli tak, jak pozniej przepisali mi go laryngolodzy -Augumentin. Ponadto to, co ta ,,wybitna" lekarka przepisala mi nie powinno wogole sie zdarzyc. Bo ostatnio mialam problemy z krzepliwoscia krwi, a ten syf nie moze byc przepisywany u ludzi z tego typu problemami-skutek dodatkowy, znow krew rozrzedzila mi sie i ciagle cos mi cieknie. Tak, ten Antybiotyk byl z grupy antybiotykow Tertacykliny, a wiec dostalam syntetyczna jej odmiane-Doksycykline. Moj stan zamiast polepszac sie, to pogarszal. To byl moj 2 antybiotyk w zyciu po ktorym musialam przyjac kolejny, zeby zwalczyc wlasciwie bakterie. Szkoda, ze wczesniej nie interesowalam sie tym wszystkim. .. Nie bede juz wspominac o kroplach jakie ta d... przepisala mi na zatoki dodatkowo. Krople te powodowaly zageszczenie kataru, wiec nie musze Ci mowic dlaczego po 7 dniach doszlo do makabrycznego bolu twarzo-czaszki plus spuchnietego, prawego oka, ktore lzawilo. Ogolnie dr laryngologi byl skrajnie zaskoczony przepisanymi ,,specyfikami". Nie mogl sie nadziwic. Dodal nawet, ze to bardzo powszechna przypadlosc i dziwi go to, jak lekarz internista mogl tak mnie doprawic.
            • solaris31 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 31.12.10, 10:17
              bardzo mi przykro z powodu Twoich dolegliwości.

jednak nie do końca masz rację. zwolenników rozgrzewania zatok czy uszu jest tylu, co przeciwników. jak w kilku innych kwestiach zdrowotnych - dwie szkoły.

owszem, napisałam jak byk, że ciepło sprzyja bakteriom. dlatego trzeba wiedzieć, kiedy grzać, a kiedy nie.

ja swoje chore zatoki lecze wyłącznie ciepłem. / oczywiście leki także, niestety często i antybiotyki/. dzięki ciepłu schodzi mi wydzielina z zatok, a nie kisi się w srodku, powodując ból. bez inhalacji i okładów byłabym dawno po punkcji zatok confused a tak - nie jestem.

nie wiem, dlaczego z przekąsem piszesz "uzdolnieni" lekarze confused owszem, mój zdolny. przeszłam przez kilku laryngologów, i jedyne, co potrafili, to wpieprzyć córce kolejny antybiotyk. ten jeden oprócz tego kazał rozgrzewać przy najmniejszym katarze - i od tego czasu moja córka NIGDY nie miała zap. ucha.

owszem, mój lekarz jest uzdolniony. i to bardzo nawet wink
              • zjawa1 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 31.12.10, 12:57
                Wiesz, ja kiedy rogrzewalam sobie zatoki, zauwazalam poprawe na ok 1 godzine, potem stan sie pogarszal i jeszcze bardzie mnie bolalo. Moze to tez zalezy od tego, ktore zatoki masz zajete? Ja mialam wg. lekarza zajete zatoki: Sitowe i ponoc klinowe. Moze przy czolowych takie cieple kompresy cos daja....
                • solaris31 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 31.12.10, 14:47
                  i dlatego wciąz piszę, że trzeba wiedziec, kiedy rozgrzewać zatoki czy ucho a kiedy nie wink

w ostrym stanie na pewno bym ucha nie rozgrzewała, ale przy katarze owszem. podobnie przy przeziębieniu - smaruje się masciami czy kamforą za starych czasów. ale przy przeziębieniu z kaszlem juz nie wolno. trzeba wiedzieć, kiedy mozna.

a co do reszty - człowiek dorosły ma małe zatoki sitowe. niejmniej , chorować mogą wszystkie, i klinowe, i szczękowe, no i czołowe. ja mam kłopoty z czołowymi. jak zaczynają bolec, jedyne co działa to gorący prysznic, parówka a potem wyrko i okład z tłuczonych ziemniaków. ale jeśli dochodzi bardzo wysoka gorączka, to i ja daję sobie spokój z ciepłem na zatokach, pakuję antybiotyki i tyle.

co do inhalacji - mylisz zapewne dwie sprawy - inhalacja może być tez na zimno - na przykład z soli fizj. czy soli leczniczej - do tego najlepszy jest nebulizator. ludzie inhalacjami czesto określają parówki - a to juz na gorąco leci.
                  • zjawa1 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 31.12.10, 16:16
                    Ja nic nie mylesmile Ciagle pisze o jednej i tej samej inhalacji, a wiec parowej i cieplejsmile
                    • solaris31 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 31.12.10, 16:52
                      jak nie mylisz, to mieszasz wink inhalacje na zimno tez się robi i wtedy to bakteriom nie pomaga w rozwoju.
                      • zjawa1 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 31.12.10, 17:07
                        Wiemsmile Jakkos caly czas mialam na mysli cieplą i tylko o niej pisalamsmile Zreszta taka tez zalecila mi tamta pani, o ktorej wspominalamsmile
                        • solaris31 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 01.01.11, 13:29
                          ja dzieciom robię wyłącznie nebulizacje na zimno.

ale sama czasem ratuje się cieplutką parówką /nie kiełbasą big_grin/ przy katarze. wydzielina łatwiej schodzi i nie nadkaża mi się. zapalenia zatok to inna bajka i osobna sprawa. czasem mnie męczą po prostu.
    • kaeira Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 30.12.10, 09:59
      Bardzo polecam Otovent, zobacz w tym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,566,119770076,119877804,Re_katar_a_gorszy_sluch.html

Z tym że to raczej kiedy nos jest w miarę drożny, na pewno nie z gestym zielonym katarem.
      No i nie zawsze dziecko umie sobie poradzić z dmuchaniem w odpowiedni sposob. (U nas mała (4l) pierwszy raz nie miała problemu z nauczeniem się, a teraz, kilka miesięcy pozniej, nie umie, jakos zapomniała)
    • dama_2010 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 30.12.10, 22:08

Jak bylam mala miewalam przeokropne bole uszu - nie pamietam czy przy katarze czy bylo to zapalenie, czy przewianie (bol to jedyne co pamietam). Mama rogrzewala sol kuchenna na patelni, zawijala w chusteczke bawelniana (kiedys nie bylo jednorazowych) i przykladala.
      Czytam tu o rozgrzewaniu - jedne z Was pisza, ze sie poleca - inne, ze nie.
      Nie wiem - nie jestem lekarzem. Na bol ucha - ta metoda zawsze mi pomagala.
      Na przytkane ucho (jak ogluchlam na 2 dni) stosuje krople Otinum (sa chyba na Rp). Tez pomagaja.
      Przy katarze trzeba dbac przede wszystkim o odtykanie nosa - wtedy katar nie wlazi gdzie nie trzeba smile
      Powodzenia
      • zjawa1 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 30.12.10, 22:53
        Laryngolodzy, z ktorymi mialam do czynienia wyznaja taka zasade: jesli wystepuje podwyzszona goraczka i dziecko zaczyna odczowac bol w uszach, to nalezy zbadac laryngologicznie to dziecko i przepisac antybiotyk, bo ewidentnie ucho zostalo zaatakowane bakteriami. Antybiotyk czy to w kroplach do ucha czy doustny wyeliminuje bol, bo zwalczy bakterie i stan zapalny. Natomisat jesli ucho jest zatkane, co spowodowane jst np. zalegajacymi plynami po przebytej infekcji kataralnej podaje sie leki rozrzedzajace wydzieline co poprawia jej wydalenie z organizmu, a tym samym odetkanie uszu. Jedno jest pewne-na wlasna reke nigdy nie ingerowalabym rozgrzewajac ucho dziecka!!
        • kaeira Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 02.01.11, 16:00
          zjawa1 napisała:
          > Laryngolodzy, z ktorymi mialam do czynienia wyznaja taka zasade: jesli wystepuje
          > podwyzszona goraczka i dziecko zaczyna odczowac bol w uszach, to nalezy zbadac
          > laryngologicznie to dziecko i przepisac antybiotyk, bo ewidentnie ucho zostalo zaatakowane bakteriami.

Hmm, dla mnie laryngolog, który każdy bol uszu leczy antybiotykami to kiepski laryngolog. Nie wszystkie zapalenia ucha są bakteryjne. Najnowsze wyniki badań i zalecenia w wielu krajach nawołują do ograniczania niepotrzebnej często antybiotykoterapii, np:
          www.mp.pl/artykuly/?aid=97
          • dorek3 Re: Jak odetkac domowym sposobem ucho 02.01.11, 23:16
            Czytaj ze zrozumieniem. Chodzi i opóźnienie decyzji o antybiotykoterapii do 3 dni od wystąpienia ostrych objawów (ból. gorączka). Jestem ciekawa ilu osobom udaje się dotrzeć do laryngologa szybciej niż tak około 3 doby.
            Ja mam dwoje dzieci z permanentnymi problemami usznymi a często docieram do lekarza właśnie tak w 2-3 dobie. Po prostu nie daje się szybciej. Z mojego, bogatego zresztą doświadczenia wynika że jeśli do jakiejś wirusówki dochodzi ból ucha i gorączka to zwykle jest po herbacie i nie ma na co wyczekiwać.
            Ból bez dodatkowych objawów, nienawracający, bez gorączki i pogorszenia stanu ogólnego zwykle jest stanem przejściowym i samo ograniczającym i nikt pewnie nawet do lekarza nie pójdzie. Co u większych wrażliwców ból ucha może pojawić się przy większych zmianach ciśnienia czy temperatury.
            Co do wygrzewania to cały problem polega na tym aby się odpowiednio wstrzelić. Zwykle większość infekcji, nawet usznych czy zatokowych, ma podłoże wirusowe. Doki nie dojdzie do nadkażenia wygrzewanie jest korzystne i wskazane. Jak się wda bakteria to wygrzewanie szkodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka