Dodaj do ulubionych

Zaropiałe oczka

09.01.11, 09:08
Mam problem. Dziś rano moja 4,5 letnia córeczka wstała z zaropiałymi oczami. Poprzemywałam wilgotnymi wacikami i odkleiłam powieki. Zauważyłam, że jedno oczko ma lekko spuchnięte. Wczoraj nigdzie nie wychodziła (w piątek była w przedszkolu). Wydaje mi się, że przyczyną może być fakt, iż wczoraj wymalowała sobie paluchy mazakami i poprzecierała oczy, szczególnie kąciki. Czy ktoś mógłby poradzić czym jej przemywać te oczka, bo dziś niedziela, więc nie chciałabym marnować czasu i czekać do ewentualnej wizyty u lekarza. Wiem, że esensją z herbaty można, ale może ktoś miał podobną sytuację i wie co jeszcze pomaga.
Obserwuj wątek
    • blankaz Re: Zaropiałe oczka 09.01.11, 14:21
      Świetlik.
      Kupiony w aptece i zaparzony zgodnie z instrukcją.
      Plus jałowe waciki.
      • misia33 Re: Zaropiałe oczka 10.01.11, 11:39
        Ja też stosowałam świetlik.
        • bruni76 Re: Zaropiałe oczka 12.01.11, 12:45
          Świetlik - podobnie jak rumianek - może uczulać, więc radziłabym uważać.
          Mojemu dziecku jak ropieją (a co za tym idzie również puchną - od tarcia ich) oczy, zakraplam Biodacyną (niestety na receptę) lub drugimi kropelkami o nazwie Sulfacetamidum (też na receptę).
          Przemywaj oczka najlepiej solą fizjologiczną lub najzwyczajniejszą na świecie przegotowaną wodą.
          Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka