Dodaj do ulubionych

komputerowe badanie wzroku

10.01.11, 09:46
3-letnia córka miała w przedszkolu robione komputerowe badanie wzroku i wyszło jedno oczko +0,25 -0,75cyl a drugie +0,50 -1,00 cyl. Czy to oznacza ze bedzie musiala nosic okularki?

czy komputerowe badania sa wiarygodne?

zapisze dzis corke do okulisty ale pewnie dlugie terminy.
Obserwuj wątek
    • myshha1 Re: komputerowe badanie wzroku 10.01.11, 11:10
      W rodzinie ktoś ma kłopoty ze wzrokiem ? Czy dziecko sygnalizuje że gorzej widzi, np. mruży oczy, blisko ogląda książki ? Ma zeza ?
      Komputerowe badanie raczej jest dokładne, ale na pewno poszłabym indywidualnie do okulisty. U mojego zawsze była zakrapiana atropina przez 5 dni przed badaniem.
      • agazagie Re:Do myshha1 10.01.11, 11:24
        Witaj. Czy możesz mi napisać w jakim wieku jest Twoje dziecko? Czy dało sobie "normalnie" zakroplić oczy? Mam problem z moim dwulatkiem - gdy się zapatrzy, lub patrzy na coś co jest daleko to jedno oko mu ucieka w bok (rozbieżnie). Byliśmy u okulistki i powiedziała, że tak na oko (sic!) nie może powiedzieć jaka jest tego przyczyna - czy to wada wzroku, czy słabe mięśnie etc. No i trzeba by było zrobić szczegółowe badania na sprzęcie przeznaczonym dla dzieci, którego ona w gabinecie nie posiadała. No i m.in. trzeba te oczy zakroplić atropiną, a potem zbadać ostrym strumieniem światła i jeszcze coś tam. No i ja z jednej strony chciałabym iść z Młodym do Centrum Okulistyki ale on na sam widok osoby w białym fartuchu dostaje histerii. Już na korytarzu robi sceny a w gabinecie... aż wstyd mówić. Wiem, że im wcześniej tym lepiej - poza tym okulistka powiedziała, że dwulatek nie powinien już zezować. Co prawda inny okulista powiedział, że dzieci mogą zezować do 3-go roku życia... i bądź tu mądry. Wolę jednak dmuchać na zimne. No właśnie... tylko jak do takiego badania przygotować małego histeryka? A może odpuścić do czasu kiedy będzie bardziej kumaty?
        • super-mikunia Re:Do myshha1 10.01.11, 11:30
          Filzjologiczny zez do 6 m-ca zycia i ani moment dłużej. Nie trzeba żadnego specjalistycznego sprzętu, żeby zbadać dziecko.. Owszem atropina, śwaitło i sprawne oko okulisty oraz jego dobe chęci.. Czyli okulistka nie zbadała mu dna oka?Ech..
          Nie odpuszczaj. Idź do innego okulisty.
        • myshha1 Re:Do myshha1 10.01.11, 12:29
          Syn miał zeza, sama to zauważyłam. Jak miał rok czasu poszliśmy do okulisty, który tego zeza nie widział, ale że się upierałam, to skierował nas do poradni zeza. Tam podczas badania komputerowego wyszedł zez na prawe oko. Wcześniej właśnie miałam zakrapiać atropinę przez 5 dni. Oczywiście Młody nie chciał otworzyć oczu, ale prośbami i przekupstwem jakoś go zachęciliśmy. Było ciężko, ale się udało. Najlepiej zakropić na noc, gdyż atropina powoduje rozszerzanie się źrenic i wszelkie światło drażni oko wtedy.
          Nie odpuszczaj !!! Wzrok to bardzo ważna sprawa. Dwulatek już dużo rozumie, wytłumacz na czym polega badanie, pobawcie się w okulistę, najpierw Ty bądź lekarzem, potem zamieńcie się rolami. Mój nosił okulary ok. 2 lat. Zez minął, choć lekarz uprzedzała że to schorzenie leczy się nawet kilkanaście lat.
          Znajoma aby pokazać na czym polega zakropienie leku, wpuściła swojemu dziecku zwykłą sól fizjologiczną, taką do zakrapiania niemowlętom. Chyba to była sól, dokładnie nie pamiętam.
          Też słyszałam, że u niektórych dzieci zez fizjologiczny może utrzymywać się do 3 -go roku życia.
          Powodzenia !
          • super-mikunia Re:Do myshha1 10.01.11, 14:02
            Też słyszałam, że u niektórych dzieci zez fizjologiczny może utrzymywać się do
            > 3 -go roku życia.

też coś słyszałam,że związane to może być z budwa nosa, przegrody..ale trzeba to kontrolować tzn. lekarz to musi obserwować wink
    • tijgertje Re: komputerowe badanie wzroku 10.01.11, 11:41
      Komputerowe badania wzroku sa stosunkowo wiarygodne, ale nie u malych dzieci. U nas jesli na komputerowych cos wyjdzie nie tak, to ZAWSZE badanie musi zostac powtorzone przez okuliste.
      • myshha1 Re: komputerowe badanie wzroku 10.01.11, 12:32
        Ogólnie okulista powinien zbadać wzrok metodą tradycyjną i komputerową. Zawsze istnieje ryzyko rozbieżności pomiędzy badaniami.
    • ancymon123 Re: komputerowe badanie wzroku 10.01.11, 12:19
      U nas + 1 i wogóle się nie przejmuje na razie.
      Zrób w domu prosty test- pokaż cos dziecku z daleka i bliska (jakis drobny obrazek), niech powie co to jest, jeśli zna cyfry lub litery tym lepiej. Jeśli widzi i z daleka i z bliska to jest ok.
      • pitu_finka Re: komputerowe badanie wzroku 10.01.11, 14:13
        Z córką chodzę regularnie do okulisty ze względu na toksokarozę. Tam ma badanie i tradycyjne, i komputerowe, i dno oka. Nie potrafię zinterpretować wyniku Waszego badania, ale wiem, że pewna nadwzroczność u dzieci w tym wieku jest fizjologiczna.
    • memphis90 Re: komputerowe badanie wzroku 10.01.11, 14:13
      Ja raz w życiu miałam komputer i wyszły mi takie cyrki, że straciłam zaufanie do dokładności. IMO wiarygodne jest wyłącznie badanie u okulisty, po zastosowaniu atropiny- szczególnie u małych dzieci.
    • karro80 Re: komputerowe badanie wzroku 10.01.11, 18:34
      idź normalnie tam gdzie mają refraktometr dziecięcy i wsio. Plusy są ponoc fizjologiczne i mogą "przejść", zez raczej nie - może być konsekwencją wady wzroku jeśli jest różnica między oczkami.(u mojej tak jest, jedno oko zdrowe w drugim początkowo plus 4, teraz plus 2 - też będziemy niedługo się zapisywać na kontrolę, okulary nosi od półtora roku)
      • karro80 Re: komputerowe badanie wzroku 10.01.11, 18:35
        tj zez w tym wieku raczje nie jest fizjologiczny, nie że nie może przejść - jeśli udtępuje wada to i zez się zminiejsza itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka