Dodaj do ulubionych

Przebieg aktualnych infekcji.

15.01.11, 15:32
U córki zaczęło się zapaleniem krtani, które przeszło na płuca, spowodowało ich zapalenie a po kilku dniach pojawiły się naloty na migdałach i mamy aktualnie anginę ropną w pakiecie z zapaleniem płuc, które nadal trwa. U syna koleżanki było identycznie. Czy spotkaliście się z tego typu infekcją?
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: Przebieg aktualnych infekcji. 15.01.11, 15:47
      Aż tak to nie , ale od świąt ciągnie sie najpierw jedna wirusówka , która ledwo się skończyła to pojawiła sie kolejna praktycznie o identycznym przebiegu. Do wczoraj wszystko wyglądało lajtowo, ale od dziś jednemu się to wszystko nadkaziło i ma kolejne już zapalenie ucha. U obydwu chłopców przebieg jest identyczny tylko w przesunięciu o 4 dni. To by oznaczało, że od środy będę mieć ich juz obydwu w domu na antybiotyku sad
    • slonko1335 Re: Przebieg aktualnych infekcji. 15.01.11, 16:13
      U nas właśnie poległ młodszy. Póki co czekam i lekarza nie wzywam ale rzęzi strasznie, od dzisiaj leje się z nosa, etapu suchego kaszlu nie było od razu mokry, gorączkuje jak zwykle wysoko ale ogólnie czuje się nie najgorzej, apetyt ma. Starsza na razie się trzyma-właśnie pojechała na basen z tatą. Inhaluję, oklepuję i czekam na rozwój sytuacji.
      • slonko1335 Re: Przebieg aktualnych infekcji. 17.01.11, 08:17
        No i niestety młodziak ma ostre zapalenie gardła. Zaczął gorączkować do 41 stopni-miałam problem ze zbijaniem temperatury, wymiotować, odkrztuszać ropną wydzielinę. Dostał augmentin. Starsza odpukać dalej się trzyma. Jutro albo pojutrze wezwę lekarza na osłuchanie i kontrolę bo cherla tak jakby miał płuca wypluć ale wczoraj osłuchowo nie było najgorzej.
    • kasiuchna1 Re: Przebieg aktualnych infekcji. 15.01.11, 16:48
      U nas katar cały czas towarzyszy zapaleniu płuc współistniejącemu z ropną anginą. Ponoc 70% występujących teraz infekcji to TA grypa. Świńska konkretnie. Tymczasem druga córka jest już na etapie zapalenia krtani. Ciekawe czy, podobnie jak u starszej, pojawi się pakiet zapalenie płuc-angina ropna. Wszystko wskazuje, że taksad
      • dorek3 Re: Przebieg aktualnych infekcji. 15.01.11, 18:25
        rozmawiałam z upilmonologiem pracującym na IP w dziecięcym szpitalu pod W-wA. Potwierdził, że jest mnóstwo infekcji bakteryjnych z gorączką i bez , ze zmianami osłuchowymi lub bez nich. Chciał nawet z tej okazji przeleczyć Sumammedem drugiego syna, ale ponieważ młody w świetnej formie a kszel zyskała na jakosci i mniejsza częstotliwośc to sobie odpuściałam.

Ale dziś pierwszy raz z w życiu podałam antybiotyk wbrem zaleceniom pediatry. Tego z uchem ogladał przypadkowy lekarz. Tłumaczę że się ciągnie, że widac że to nagłe nadkażenie, że niedawno też było chore ucho a on nic. Każe mi czekać do poniedziałku i psikac sterimarem+ jakies inne objawowe. I dałam Augmentin ES który miałam niewykorzystany. Intuicja mnie nie myliła, po południu młody miał już prawie 39. Teraz tylko nadzieja że lek trafiony, ale w sumie każdy inny lekarz tez by wybierał na oko.
        • alfa36 Re: Przebieg aktualnych infekcji. 16.01.11, 12:38
          Ja z dwutygodniowym katarem , chyba jednak wezmą doustny antybiotyk. Mlody dzis obudzil się z katarem , kaszlem krtaniowym i nieduzą, ale jednak gorączką.
          • kasiuchna1 Re: Przebieg aktualnych infekcji. 16.01.11, 13:31
            Najpierw, parę dni przed wystąpieniem infekcji właściwej, pojawia się katar i mokry kaszel, który po pewnym czasie staje się suchy, krtaniowy i dochodzi gorączka. Na tym etapie zostaje zdiagnozowane zapalenie krtani i zapisany antybiotyk. Po trzech dniach względnie dobrego samopoczucia następuje wzmożony atak kaszlu krtaniowego(pomimo antybiotyku).
            Atak przybiera na sile w nocy. Kaszel jest duszący. Po nim, zazwyczaj rano, występuje gorączka.Zostaje zdiagnozowane zapalenie płuc. Antybiotyk zazwyczaj zostaje ten sam. Pomimo groźnej diagnozy dziecko czuje się coraz lepiej. Jeszcze tylko tydzień kaszlu, raczej mokrego, i dziecko wraca do zdrowia. Tak opisał mi znajomy lekarz najbardziej typowy przebieg aktualnych infekcji u dzieci.
            • joanna116 Re: Dziewczyny czy to grypa? 16.01.11, 16:18
              U nas ( u młodego 6 lat) przebieg taki: w środę po południu biegunka raz. W nocy ze środy na czwartek temp. 38,1. W czwartek lekarz stwierdził "złapał wirusówkę ". Praktycznie w czwartek, może z raz zakasłał. Poza tym nic. Temp. zbijana, jakjuż drgnie, to po godzinie i o kilka kresek i za chwilę znowu osiąga 38,1 do 38,2. W piątek objawy pełne. Kaszle aż tylko wręcz "dycha" z nosa się leje ciurkiem. Temp. cały czas. Sobota kaszel odpuszcza trochę katar też, temp. trzyma. Niedziela już nad ranem temp. ok, gorączka minęła, kaszel sporadycznie, katar się skończył. Dlatego dziś od rana nie dawałam już ibufenu, tyle już tego wypił. Dostaje tylko bactrim od czwartku jak przepisał lekarz, pewnie " na wszelki wypadek" bo na wirusy to raczej nie działa. I co najciekawsze, o 15.00 dziś mierzę młodemu profilaktycznie temp., a on 38,2 i ręce mi opadły. Dałam ibufen i czekam, jezu ile można mieć gorączkę? To już 4 dzień. Jak jutro pójdę do lekarza to pewnie da mu antybiotyk, a on już praktycznie nie kaszle, tylko ta temp? W piątek jak czuł się najgorzej to bolały go mięśnie, mówił że nóżki, brzuch. A dziś poza lekkim brakiem apetytu, nawet nie widać po nim tej gorączki, biega, szaleje. Co myślicie, może miał ktoś podobnie?
              • fogito Re: Dziewczyny czy to grypa? 16.01.11, 17:44
                A czy szczepiłyście dzieci przeciw grypie? Dorek z tego co wiem to chyba tak.
                Ja odkąd Mały przeszedł dwa lata temu grypę - wysoka gorączka przez tydzień + kaszel + nadkażenie oskrzeli + szpital na koniec - to już od dwóch sezonów szczepię przeciw grypie. I syn (7 lat) od dwóch lat nie był chory wcale. Ma jakis tam katar, ale nie kaszale, nie miewa wirusówek i ogólnie to okaz zdrowia.
                • dorek3 Re: Dziewczyny czy to grypa? 16.01.11, 21:13
                  Szczpiłam połowicznie to znaczy tego co teraz chory na uszy. Ilość wirusówek maja obaj identyczną, ale żaden póki co grypy nie złapał.
                  Szkoda że nie ma szczepionki na zapalenie ucha, pneumokoki mamy zaszczepione więc jesli bez miałoby być gorzej to już wolę nie myśleć. Gdyby nie te uszy to miałabym b.zdrowe dzieci.
                  • dragonia A u nas jakiś wirus 17.01.11, 12:44
                    był lub nie wiem jakieś zatrucie, choć raczej wirus. W nocy w środę syn wymioty dwukrotnie w nocy, ale żadnej gorączki, w piątek 2 razy biegunka i skrzył się na ból pleców, córka po południu w piątek wymioty skarżyła się na ból brzucha i nóg, wieczorem podgorączkowo 37,6. My z mężem w sobotę nad ranam wymioty i ból pleców i mięśni przez sobotę i niedzielę, ale bez gorączki. Apety bardzo słaby u wszystkich. Ale dziś już całkiem dobrze u wszystkich. Mam nadzieję, że minęło. Wiem też że w pzredszkolu były dzieci, które miały jakieś takie akcje biegunkowo-gorączkowe.
      • dorek3 Re: Przebieg aktualnych infekcji. 17.01.11, 13:37
        A jakby ją potraktować wziewami p/zapalnymi to może by z krtani na płuca nie zlazło...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka