Dodaj do ulubionych

To moze i mi cos poradzicie (doroslej)?

17.01.11, 21:53
Wiem, ze sa tu lebskie mamy. Co do dzieci, to jakos sobie radze, ale pierwszy raz jestem w kropce jesli chodzi o siebie sama. Mamy w domu wirusa - zaczela strarsza, potem mlodsza, ja i maz - katar, kaszel. Dzieci jakos wyszly na prosta, maz tez, a ja mam od tygodnia stan podgoraczkowy - do 37.5, najpierw katar, teraz zapchane zatoki. Biore bioparox 2ga dobe, Otrivin, Ibuprom zatoki - czuje sie juz w sumie lepiej, nos udrozniony, schodzi duzo zielonego, ale do poludnia, potem mniej. I ta temperatura - mam dreszcze, jak nie wezme tego ibupromu to jestem nie do zycia, a zyc musze, bo akurat meza nie ma, a wiecie jak to jest, nie poloze sie. Sama nie wiem co robic, laryngolog ogladal mnie dzis, dal recepte na antybiotyk, ale mowi, ze moge jeszcze ze 2 dni powalczyć. Sama nie wiem co robic, bo nigdy nie mialam goraczki przez tak dlugi czas. Myslicie, ze to jeszcze realne, ze wyjde z tego bez antybiotyku?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: To moze i mi cos poradzicie (doroslej)? 17.01.11, 22:26
      a bioparox to nie antybiotyk?
      • mama0507 Re: To moze i mi cos poradzicie (doroslej)? 17.01.11, 22:50
        O działaniu miejscowym. Próbuj dalej bioproxem, tylko jak w ulotce co 4 godziny bodajże po 4 psiki. Tak jest przewidziane i wtedy lepiej działa. Jak będzie Cię boleć gardło też spróbuj tym sprayem. Weź sobie sinupret oczyści zatoki i też jak w ulotce bodajże 3x dziennie po 2 tabletki.
        • monika78kr Re: To moze i mi cos poradzicie (doroslej)? 17.01.11, 23:05
          Biore i Sinupret, tez od wczoraj. Moze jeszcze za wczesnie na efekty, moze rzeczywiscie poczekac. Chociaz po takim czasie z podwyzszona temp. przychodza mi juz do glowy czarne mysli. Nigdy nie zdrowialam tak dlugo, nawet grypa 2 lata emu dala popalic 3-4 dni i przelom. Co to za dziadostwo?
          • 0.gaba1 Re: To moze i mi cos poradzicie (doroslej)? 18.01.11, 09:21
            Na zapalenie zatok,a na to wyglada bierze się antybiotyk ogolny, i to minimum 10 dni,jezeli nie spada temp tto chyba bioparox nie pomoże.Ja to przerabiam od roku z synem i tylko Augmentin na zatoki u niego działał.
    • dorek3 Re: To moze i mi cos poradzicie (doroslej)? 18.01.11, 09:43
      Pewnie możesz poczekać jeśli dasz radę ale taka stale nawracająca temperatura przy Twoich objawach sugeruje zapalenie zatok i ogólny antybiotyk. Obawiam się że zatoki są tak zawalone że żaden bioparox (wątpliwy to zresztą antybiotyk) tam nie dotrze. Zatoki, uszy do miejsca z kiepska penetracją.

BTW, mój zupełnie dorosły kolega z pracy właśnie leczy zapalenia ucha po przewlekłym bakteryjnym katarze i bólu zatok, którego nie leczył.
      • monika78kr Re: To moze i mi cos poradzicie (doroslej)? 18.01.11, 09:47
        Dziewczyny, nos odblokowany, wydzieliny malo, odkaslalam rano troche, nosem wydmuchalam ze 2 razy, glowa nie boli a na termometrze porawie 38 i zimno mi! Czy to mozliwe, ze jednak zatoki zajete choc objawy sie uspokoily? Dzwonilam do lekarza, nie wie, czemu tak.
    • alfa36 Na zatoki dostalam clinamycynę 19.01.11, 09:07
      Monika, a Ty nie homeopatycznie się leczysz?
      A do tematu... Od dwoch tygodni mam katar, w czwartek lekarka stwierdzila zapalenie zatok, mimo, ze nie mam gorączki i jakos szczegolnie nie boli mnie glowa. Przez 5 dni dzialalam wlasnie biparoksem plus inhalacje plus intensywne plukanie zatok i odpoczynek. Wczoraj skapitulowalam. Nos wciąż zapchany (jedna dziurka), zielonosci schodzą.. Od wczoraj biorę CLINAmycynę. Dostalam ją dlatego, ze w listopadzie bralam augmentin na gardlo. Tyle, ze przepisano mi leki tylko na 6 dni. Czy to nie za krotkie leczenie?
      • monika78kr Re: Na zatoki dostalam clinamycynę 19.01.11, 09:35
        Dzieci homeopatycznie, na siebie nie starcza mi juz kasywink A tak serio, to raczej nie chorowalam do tej pory ciezko. Cos mi szwankuje, jeszcze nie wiem co.
        • monika78kr wyniki badan 19.01.11, 11:53
          Leukocyty 10.7 norma do 10
          w rozmazie manulanym monocyty 12 norma do 8
          OB 32 norma do 15
          reszta w normach

Ide do internisty, ale to dziad taki, ze nie spodziewam sie niczego poza antybiotykiem.
          Mam dalej 37.5, ale czuje sie lepiej, choc wiecej wydzieliny splywa mi po gardle. Nos drozny, katar przezroczysty. Brac ten antybiotyk?
      • dorek3 Re: Na zatoki dostalam clinamycynę 19.01.11, 10:16
        Klindamycyna
        Byłaś u laryngologa czy internisty. ^ dni to troche krótkawo jak na zatoki
        • alfa36 Re: Na zatoki dostalam clinamycynę 19.01.11, 11:37
          Rzeczywiscie Clindamycyna....BYlam u rodzinnej. Antybiotyk skonczy mi się w niedzielę. A ta clindamycyna to dobra na zatoki?
          • dorek3 Re: Na zatoki dostalam clinamycynę 19.01.11, 11:40
            Tak jak Klacid na zapalenie ucha smile

Dobra jeśli bakteria wrażliwa. Makrolidów nie podaje się w pierwszym rzucie, ale u Ciebie pewnie ze względu na ten listopadowy Augmentin taka decyzja. Pomaga? Po 2-3 dniach powinnaś oddczuć poprawę.
            • alfa36 Dzięki Dorek 19.01.11, 12:46
              Jestem dopiero po 2 dawce. Niestety, pobolwa mnie zołądek. Pewnie od antybiotyku. Wzięłam lacidofil i jakies tablety z siemieniem.
              • alfa36 I jeszcze 19.01.11, 12:48
                I jeszcze ... wczoraj rano zrobilam morfologię z crp ale czekam na wynik.
    • laura_anna Re: To moze i mi cos poradzicie (doroslej)? 19.01.11, 21:53
      Jeśli nie mówimy o infekcji bakteryjnej, szczerze polecam 20-30 minutowe kąpiele w soli iwonickiej lub bocheńskiej. Mocniejsza i lepsza w działaniu jest, moim zdaniem, iwonicka. Niestety jest też droższa 19 zł v. 9 zł. Temperatura wody 38-40 stopni. Właśnie wyciągnęłam dzieci z grypy, całą trójcę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka