Dodaj do ulubionych

Kaszel- nie chce ustąpić

23.01.11, 18:16
Witam
Może któraś z mam miała podobnie. Odkąd starsza poszła do przedszkola, to praktycznie nie ma miesiąca, żeby nie chorowały obie, albo na zmianę. Niestety o ile starszą daje się wykurować, o tyle młodsza na wciąż jest na antybiotyku. Objawy są z reguły takie:katar po pas i kaszel jak u gruźlika, ale osłuchowo nie ma nic. Na tyle syropów co mała już nabrała coś powinno pomóc, a tu żadnej poprawy. Lekarka to już nie wie co dawać. Trochę boję się stawiać jej bańki, bo nigdy tego nie robiłam. Smarowałam plecy, robiłam inhalacje i mała poprawa, albo żadnej. Od października nie chodzimy na spacery, nigdzie nie jeździmy, bo na wciąż chora. Już sama nie wiem co robić. Nie chcę faszerować już jej antybiotykami, bo to beż sensu. Zresztą żeby cokolwiek jej w tej chwili podać, to trzeba albo sposobem, albo przez siłę, ale tak żeby zaraz tego nie zwróciła.
Proszę doradźcie coś może
Obserwuj wątek
    • kawad Re: Kaszel- nie chce ustąpić 23.01.11, 18:22
      U mojego syna pomogła wizyta u alergologa. a dobrane leki, jest też odczulany. Minął kaszel (był rano, wieczorem i po wysiłku), nos zaczął się pomału odpychać i przeszły zapalenia uszu.
    • i_love_my_babies Re: Kaszel- nie chce ustąpić 23.01.11, 22:42
      > Od października nie chodzimy na spacery

no i masz odpowiedź, czemu Twoje dziecko ciągle kaszle
      • krapheika Re: Kaszel- nie chce ustąpić 23.01.11, 22:52
        Chcesz powiedziec,ze od 4miesiecy dziecko siedzi w domu??? o jessu, jak widzisz to nic nie daje i dalej ja trzymasz w 4scianach.Dla mnie masakra, nawet wiezniowie wychodza czesciejtongue_out
        • phantomka Re: Kaszel- nie chce ustąpić 23.01.11, 23:01
          A lekarz nie uswiadomil, ze najlepsza ulga dla drog oddechowych jest dlugie przebywanie na dworze?
    • piegowata9 Re: Kaszel- nie chce ustąpić 23.01.11, 23:05
      U starszej - problemem była alergia. Dobrze dobrane leki pomogły, ale nadal (a jest nastolatką) kaszel trwa długo i trudno się go pozbyć.
      U młodszej pomogła, rozpisana przez pediatrę, radykalna kuracja bańkami właśnie. A radykalna dlatego, że nie była to 1 seria, a kilka. Nie pamiętam dokładnie i nie chcę wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się, że było to chyba 8 serii z krótkimi, kilkudniowymi przerwami. W tym czasie oczywiście szlaban na spacery (dobrze byłoby wręcz wpakować delikwenta do łóżka, ale z tym może być pewien problem wink). Po kuracji problemy zdecydowanie się wyciszyły.
    • nangaparbat3 Re: Kaszel- nie chce ustąpić 23.01.11, 23:09
      Sprawdź mykoplazmę i chlamydie.
      • magdaewarena Re: Kaszel- nie chce ustąpić 24.01.11, 14:09
        Ja kaszlę od połowy grudnia,po trzech tygodniach kaszlu i latania do pracy dorobiłam się zapalenia oskrzeli.Dostałam antybiotyk, pomogło trochę,zapalenie oskrzeli ustąpiło,kaszel jeszcze pozostał.Jest już prawie koniec stycznia a ja mam juz chyba jakąś grypę bo boli mnie wszystko tem ponad 39 stopni,kaszel tez jeszcze jest.Na grypę antybiotyku nie dostałam, główne "lekarstwo" jakie mam brać to ibuprom smile
        I moje dzieciaki mają tak samo,męczący kaszel.Dużo ludzi w tym sezonie narzeka właśnie na nieustający kaszel,chyba krąży jakiś wirus w powietrzu.
        • ledzeppelin3 Re: Kaszel- nie chce ustąpić 24.01.11, 14:32

Najczęściej kaszel jest odczynowy, kaszel przez miesiąc po przechorowaniu infekcji jest spowodowany odarciem błony śluzowej tchawicy i oskrzeli z nabłonka i dlatego receptory kaszlu są "na wierzchu" i na suche powietrze/gorąco/zimno reaguje się kaszlem (szczeg. w nocy).
          Wtedy pomaga nawilżanie powietrza i leki wziewne (steroidy wziewne + salbutamol wziewny).
          Ale:
          trzeba być czujnym, bo zdarza się zapalenie płuc tzw atypowe, bez wyraźnych objawów osłuchowych, tez bez temperatury podwyższonej. Przy przedłużającym się kaszlu nie zaszkodzi RTG płuc.
          Tez kaszel przedłużający się + katar mogą występować na tle alergicznym (infekcja uczynniła alergię).
          • katisza Re: Kaszel- nie chce ustąpić 29.01.11, 10:43
            badania
            morfologia ,ob ,crp, RTG
            Myslę , że badania na chlamydię i mykoplazmę też by się przydały .
    • edka1979 Re: Kaszel- nie chce ustąpić 02.02.11, 15:49
      spróbuj homeopatycznych kropelek TARTEPHEDREEL - u nas działają rewelacyjniesmile
      • livia1111 Re: Kaszel- nie chce ustąpić 02.02.11, 19:31
        U nas te kropelki też sie sprawdziły, choć próbowałyśmy już chyba wszystkiego. Nam lekarka kazała dawać tyle ile córka ma lat plus jedna pięć razy dziennie. Polecam.
    • maria_g85 Re: Kaszel- nie chce ustąpić 02.02.11, 21:32
      zbadaj pasożyty
    • mama0507 Re: Kaszel- nie chce ustąpić 02.02.11, 23:09
      Mój starszy 6 latek od grudnia miał kaszel, w grudniu leczone zapalenie zatok przez 10 dni antybiotykiem, kaszel trwał do stycznia, ale po katarze tak się często zdarza. W styczniu kaszel trwał, aż okazało się, że ma zmiany osłuchowe i znowu antybiotyk przez 10 dni. Dzisiaj jeszcze pokasłuje, ale jest lepiej. Temperatura do spania 19 stopni i grzejnik zakręcony, spadnie do 18,5 stopnia. Dom wietrzymy bardzo często. Zrobiliśmy morfologię z rozmazem, crp, pasożyty z kału i krwi. Po zakończeniu leczenia ponownie crp i IgE (nie wskazuje na alergię). Syna leczyłam u pulmunologa, bo nie było sensu u pediatry, trwało by dłużej i może w końcu wylądowałby w szpitalu. Do przedszkola chodzi, ale z przerwami (trudno). Młodszy też ciągle chorował i na razie sukces przerwa 2 miesiące od antybiotyku, ale było i 6 miesięcy w zeszłym roku. Spacery obowiązkowe, oczywiście jeśli dziecko nie ma gorączki, u moich chłopaków rzadko występuje.
      Moje dwa urwiski, całe moje życie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka