Dodaj do ulubionych

wysypka a antybiotyk

31.01.11, 12:15
Synek chory od przeszło dwóch tygodni, pierwszy tydzień leczony domowymi sposobami (syrop z cebuli, oklepywanie, tantum verdep na gardło, kalcium, masc majerankowa itp.) po tym czasie nic się nie polepszyło więc lekarka zaleciła jednak antybiotyk, zapisała Ceclor. Brał go przez tydzień, dwa razy dziennie, skończyliśmy w sobotę rano a dziś obudził się z okropną wysypką na brzuszku, ramionach, plechach, szyji, toszkę na twarzy i udach. Czy to może być od tego antybiotyku? Gorączki nie ma, zachowuje się normalnie ale widzę że go to swędzi, do lekarza prawdopodobnie w srodę dopiero się dostanę (nasza pediatra na urlopie). Pzy innych chorobach z wysypką piszą ze występuje także gorączka a u nas nie ma. Czy któraś z mam spotkała się z czymś podobnym?
Obserwuj wątek
    • bafami Re: wysypka a antybiotyk 31.01.11, 12:21
      to na pewno od antybiotyku.
      Podaj zyrtec. MOja córka miała jeszcze dodatkowo opuchniętą twarz i usta, więc pojechaliśmy do szpitala i jej jakieś zastrzyki podali i chcieli zostawić w szpitalu.

Zapiętaj jaki to antybiotyk i co jest w składzie. U nas to chyba penicylina zawiniła
    • kawabe Re: wysypka a antybiotyk 31.01.11, 23:28
      Witaj smile Wysypka moze byc spowodowana z jednej strony reakcja alergiczna na antybiotyk , moze byc rowniez objawem przebytej wlasnie mononukleozy ( przeziebienie o ktorym piszesz). Przy mononukleozie podanie antybiotyku wywoluje wysypke, ktora sama z czasem mija i nie wymaga leczenia. Przy uczuleniu jednak nalezy podac cos przeciw alergicznego. W razie dusznosci od razu do lekarza.
      Pozdrawiam.
      • gkozlow Re: wysypka a antybiotyk 01.02.11, 08:49
        Ale czy przy mononukleozie nie występuje gorączka która utzrymuje się kilka dni? synek miał jeden dzień 38 tempertatury i to było 2,5 tygodnia temu.
        Dziś wysypka powiększyła się na nóżkach ale tylko do kolan, zastanawiam się czy to może być różyczka (nie był jeszcze szczepiony bo ciągle coś) Do lekarza dopiero jutro, czy na różyczkę coś się podaje?
        • bafami Re: wysypka a antybiotyk 01.02.11, 09:04
          na moje oko to wysypka uczuleniowa. Różyczka to plamy bardziej. I są inne objawy jeszcze.
          A ta wysypka sobie tak schodzi w dół
          • gkozlow Re: wysypka a antybiotyk 01.02.11, 09:16
            Też raczej obstawiam uczulenie, nic nie jadł nowego więc raczej to antybiotyk, no ale tak siedzę i się zastanawiam co to ewentualnie mogłoby byc innego i stąd ta różyczka smile z tym że wysypka przy różyczce zaczyna się ponoć za uszami a ja tego nie mogę stwierdzić gdyż mały szedł spać bez wysypki a rano obudził sie juz wysypany.
            A moze wiecie co powinnam podać do jutra zanim zobaczymy lekarza? dostał zyrtec na noc i fenistil rano, może jeszcze wapno mu podać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka