Dodaj do ulubionych

Wycinanie znamienia

13.02.11, 13:19
Moje najstarsze w wieku wysoko nastolatkowym będzie mieć wycinane znamię. Czy ktoś się moze orientuje, czy lepiej jeśli zrobi to chirurg, czy chirurg plastyczny? Czy wszystko jedno?
I jeszcze chirurg dla dorosłych czy chirurg dziecięcy?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 13:25
      Załezy od tego, w ktorym miejscu znamię. Na twarzy - plastyczny, w innym miejscu - wystarczy zwykły. Jesli jednak znamie ma być przeslane do zbadania, to nie wiem, czy nie okaze się, ze plastyczni tego nie robią.
      W wysokonastolatkowym chirurg dla doroslych jest OK.
      • sanciasancia Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 13:28
        Mnie po wycięciu znamienia na brzuchu została blizna. Wybrałabym chirurga plastycznego.
        • verdana Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 13:30
          To zalezy, dlaczego wycinane jest znamię. Jesli ze wzgledów estetycznych, to plastyczny może być. Ale jeśli znamie jest niepokojące, to nalezy je wycinac z dużym marginesem skory i lepiej, aby została blizna, niz zeby chirurg plastyczny wyciął tak, aby nie było sladu.
      • super-mikunia Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 13:34
        Jeżeli znamię jest duże i w jakimś "znaczącym" miejscu to może być konsultacja chirurga plastycznego potrzebna.. Ja chodzę z takimi sprawami do onkologa - wycinają zewsząd..Ze mną miał facet usuwane COŚ na pół czoła, ale tu chyba nie chodziło o plastykę uncertain A! Wcześniej też miałam usuwane - wypalane małe znamię przez dermatologa właśnie z twarzy - nie było duże więc nie musiała być konsultacji chirurga plastycznego.
      • przeciwcialo Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 14:33
        Nie wysłanie znamienia do badania to rzecz niedozwolona niezaleznie kto wycina.
        Ze swojej strony doradze porządne wycięcie aby dało się okreslic granice.
    • malila Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 13:49
      Znamię, choć na plecach, jest duże - dlatego zastanawiam się nad plastycznym. Znamię będzie badane histopatologicznie - nie jest podejrzane, ale tu nie ma miejsca na prawdopodobieństwa. Skoro może być zbadane, to będzie. I dlatego chciałabym, zeby zostało wycięte z odpowiednim marginesem.
      • tijgertje Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 16:36
        Na plecach zostaja blizny, wiec jak chcesz, zeby byla jak najmniejsza, to plastyczny pewnie bezie lepszy. Zupelnie bez blizny raczej sie nie obejdzie. W roznych miejscach na ciele skora jest rozna i np na twarzy najlepiej sie goi, na plecach zostaja najwieksze blizny nawet po malych cieciach.
    • alexa0000 Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 14:01
      Do 16 lat-dziecięcy.

Miałam wycinane dwa, z pleców. Mam nieładne blizny, ale to, czy wycinałby plastyczny, czy nie, jest bez znaczenia. Po prostu brzydko bliznuję i mam skłonnośći do keloidów.
    • annajustyna Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 14:11
      Dobry chirurg dermatolog robi to wedlug standardow estetycznych (szwy wewnetrzne, klejenie z zewnatrz etc.).
      • zabulin chirurg dermatolog, oczywiście. 13.02.11, 14:19

Przepraszam umknęło mi.
    • zabulin Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 14:18
      Znamiona.

Miałam wycinane dwa jako kobieta 24 letnia. Zrobił to dermatolog w swoim prywatnym gabinecie ze znieczuleniem miejscowym. Asystowała jego żona, równiez lekarz.

Po 2 tyg. miałam wynik bad. histopatologicznego.

Polecam, zeby zrobił to ktoś, kto ma doświadczenie, w tego typu zabiegach, kto zapewni ww badanie materiału.
      • verdana Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 14:24
        ja mam dwa wycinane z pleców. Pierwsze podejrzane, została bardzo brzydka blizna. A że byłam mlodą dziewczyna, bylam wściekła.
        Drugie, znacznie później, wycinał onkolog, ktory po zobaczeniu pierwszej blizny bardzo się starał, aby slad został jak najmniejszy. I rzeczywiście, jest o wiele lepiej. nawet onkolodzy teraz, jesli sie poprosi, starają się, aby ślad byl jak najmniejszy.
    • lolinka2 Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 14:43
      dwa cięte z szyi miałam - bolesne,
      jeszcze mi zostało jedno na szyi i jedno na plecach (tak, tak - kiedyś się wezmę...)

ciął chirurg onkolog. Szybko, sprawnie i bez śladów.

P.S. Nikt inny nie chciał się podjąć - zostałam skierowana do chirurga onkologa jako jedynej persony władnej uznać, czy można to usunąć (i w jaki sposób) czy też nie.
      • malila Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 15:13
        Znamiona bolesne, czy cięcie bolesne?
        I z jakiego powodu miałoby nie być usuwane?
        • lolinka2 Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 15:17
          znamiona bolesne, usunięcie wcale.

nie wiem z jakiego powodu (może stary przesąd: nie usuwaj to "nie ruszysz raka" big_grin big_grin big_grin), ale na hasło "znamię barwnikowe, które mnie boli" wszyscy dokoła pokazywali mi drogę do onkologa smile
          • malila Aaa, to już zakumałam:) 13.02.11, 15:22

• ihanelma Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 15:59
      Poszukaj przychodni/kliniki specjalizującej się w dermatologii kosmetycznej zatrudniającej chirurga onkologa i umożliwającej przeprowadzenie solidnych badań histopatologicznych. Praktycznie wszystkie porządne placówki mają taki "zestaw". Koniecznie niech to zrobi fachowiec, bardziej z punktu widzenia bezpieczeństwa onkologicznego niż estetyki. Dobry i doświadczony lekarz wie, co może wyciąć z minimalnym marginesem, a czego nie można tak potraktować.
      I oczywiście żadna kriochirurgia czy inne "kosmetyczne" metody nie wchodzą w grę.
    • solaris31 Re: Wycinanie znamienia 13.02.11, 19:52
      mnie znamiona wycinał chirurg ogólny, blizna jest duża, bo wycięto duży margines - około centymetra - skóry inaczej się nie dało naciagnąć.

ale jestem zadowolona, bo się pozbyłam sporego problemu.

oczywiście, badanie histopatologiczne to bardzo ważna rzecz - najwazniejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka