Dodaj do ulubionych

niska hemoglobina

15.02.11, 21:04
Witam
Mój syn(3 latka) ma niski poziom hemoglobiny, tak wyszło w ostatnich badaniach
są w normie, norma jest do 10, a on ma 11
czy już mu coś podawać, (pediatrzy u mnie w przychodni do końca tyg na urlopach, masakra.)
I jak już to co?
czy wasze dzieci też tak miały?
Obserwuj wątek
    • pajesia Re: niska hemoglobina 15.02.11, 22:32
      oj, chyba coś Ci się pomieszało z normami.... wink
      Rozumiem, że macie niską hemoglobinę, tuż przy dolnej granicy normy. Pewnie pediatra przepisze Wam żelazo i witaminy (C, B2, B6) .
      Zanim to nastąpi, możesz podawać dziecku czerwone mięso, brokuły, brukselkę, czerwone buraki, kiszoną kapustę, surowe warzywa - generalnie poprawić ilość żelaza zjadanego w ciągu dnia.
    • justka-3 Re: niska hemoglobina 15.02.11, 22:40
      Witamsmile Mój synek, który ma obecnie 3,5 roku też miał niski poziom hemoglobiny w wieku 1,5roku, tzn, miał na granicy dolnej normy(bardzo długo był na piersi), pediatra przepisał mu żelazo (ferrum) w syropie, podawałam dość długo chyba ze trzy miesiące, następnie zrobiłam mu powtórne badania, które wyszły mu bardzo dobrze, w chwili obecnej również robiłam badania i hemoglobina wyszła bardzo ładnasmile A! i ważne ząbki nie sczerniały po syropkusmile pozdrawiamsmileMyślę, że nic się nie stanie jak w tym tygodniu nie odwiedzisz pediatręsmile
    • klaramama-to-ja Re: niska hemoglobina 16.02.11, 10:37
      nie trzeba od razu podawać leków - można zmienić dietę - wprowadzić więcej mięsa (królik, wołowina, indyk) - podawane z wit C oraz dużo zielonych warzyw. na leki macie jeszcze czassmile

nie każda anemia spowodowana jest niedoborem żelaza - tak więc nie podawaj na zapas leków - zaczekaj na pediatrę
    • nena20 Re: niska hemoglobina 16.02.11, 11:46
      jesli norma jest do 10 a dziecko ma 11 to jest ok. Wszytko zależy od innych wskaźników krwinkowych. Przypilnuj diety i tyle.
      • ancymon123 Re: niska hemoglobina 16.02.11, 11:57
        Może głupie pytanie, ale czy Wy te badania krwi robicie rytunowo co jakiś czas, czy na zlecenie lekarza - zła samopoczucie dziacka, choroba?
        Przyznam, ze nigdy nie miałam powodów (nie dostałam od lekarza skierowania) na badania krwi. Czy to jest konieczne?
        Sama sobie też nie robie badań oprócz tych w pracy raz na kilka lat i hormonalnych, kiedy brałam pigułki.
    • w_miare_normalna Re: niska hemoglobina 16.02.11, 12:17
      Moja córka ma niską hemoglobinę. Nie jest leczona, ani nic. Po prostu częściej robimy badania: krwi i moczu.
      • beatulek Re: niska hemoglobina 16.02.11, 12:50
        Przy niskiej hemoglobinie powinny wystąpić podwyższone płytki krwi, by zapewnić odpowiedią gestość. Nie wiem co zleci pediata przy tak małej różnicy -jesli zleci żelazo w kropelkach to przypilnuj by bylo to ferrum a nie Hemofer. (to drugie niszcze zęby)
        • pajesia Re: niska hemoglobina 17.02.11, 10:01
          beatulek napisała:

> jesli zleci żelazo w kropelkach to przypilnuj by bylo to ferrum a nie Hemofer. (to dru
          > gie niszcze zęby)

Hm, moje dzieci dostawały hemofer, końską dawkę przez kilka miesięcy (od 6,5 mż), bo miały śladową ilość żelaza we krwi (wcześniaki-bliźniaki nie dostały profilaktycznie żalaza, a powinny były dostać) - zęby myłam im po każdym podaniu tych kropel. Troszkę zrobiło im się osadu mimo wszystko, ale z czasem osad się zmył. Teraz mają 5,5 roku, piękne ząbki. I zdrowe!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka