Dodaj do ulubionych

brzydko pachnie z ust

27.04.04, 21:44
Słuchajcie nie wiem co sie dzieje . Mojemu 7 latkowi od kilku dni naprawde
brzydko pachnie z buzi. Jestem wyczulona na tymm punkcie, nie chciałabym aby
miał nieprzyjemności w przedszkolu. Dodam że zęby ma ok, dopiero jeden
mlaczak wypadł, reszta trzyma sie mocno. Co to może być . jest lekko
zakatarzony, kaszlał ale od kiedy łyka czosnek kaszel zniknął. Co jest grane?
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: brzydko pachnie z ust 27.04.04, 23:18
      A może to własnie od preparatów czonkowych? Niby piszą,że te tabletki nie
      powodują brzydkiego zapachu tak, jak surowy czosnek,ale jakiś jednak jest.
      Możliwe,że w nosogardzieli tkwi sobie jakaś bakteria.Ona tez może być przyczyną
      (tak było w przypadku naszego 5 latka,który zęby ma wyleczone).
    • mast1 Re: brzydko pachnie z ust 28.04.04, 12:41
      Tak może być przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Poczekaj z tydzień,
      ale jak się będzie dłużej utrzymywać - odwiedź pediatrę i/ub laryngologa- mogą
      zlecić wymaz z nosa/gardła.
    • lol21ndm Re: brzydko pachnie z ust 28.04.04, 14:13
      Ponoc rowniez moze tak byc przy problemach z zatokami... Ale w tym przypadku
      chyba raczej na to nie wyglada... smile
      • magdapol75 Re: brzydko pachnie z ust 28.04.04, 15:54
        Brzydki zapach z buzi moga tez powodowac problemy zaladkowe.
        • ewa9625 Re: brzydko pachnie z ust 28.04.04, 21:35
          Ja miałam tam sam problem z moim 10 letnim synem.Wszystkie zęby w porządku, a z
          buzi brzydko pachniało.Byliśmy u laryngologa ale ten też nic nie
          znalazł.Dopiero u ortodonty okazało się,że Olek ma tak ściśnięte zęby że nawet
          szczoteczką elektryczną nie sposób wyczyścić przestrzeni międzyzębowych.Wdało
          się zapalenie dziąseł (choć ja tego nie widziałam).Pomogło codzienne
          czyszczenie zębów nitką dentystyczną i płukanie płynem Oral B (niebieska
          butelka).Pozdrawiam.
    • solka11 Re: brzydko pachnie z ust 29.04.04, 10:57
      Częsta przyczyną takich objawów jest przewlekłe zapalenie migdałków
      podniebiennych (zwłaszcza,że zauważyłaś to po infekcji gardła).Trzeba zajrzeć w
      gardziołko!
      • kasia_mama Re: brzydko pachnie z ust 29.04.04, 15:48
        Przyczyną brzydkiego zapachu z ust mogą być też pasożyty przewodu pokarmowego;
        badanie kału kosztuje ok.10 zl, czasem warto zrobić; dziecko mogło się zarazić
        w przedszkolu...
    • joannaku Re: brzydko pachnie z ust 29.04.04, 19:28
      bardzo dziekuje za odzew. Każda z przyczyn jest możliwa. Od czego tu zacząć ?
      Chyba najpierw kontrola grdła a później badanie na pasożyty. Ufff.... do roboty.
      • g273 Re: brzydko pachnie z ust 02.05.04, 22:07
        Hej dziewczyny -a macie pomysł co może być powodem takiego smrodku u 10-
        miesiecznego dziecka? Badania kału, moczu , krwi wykonałam, wymaz z noso-
        gardzieli też zrobiony i niby wszystko o.k. Infekcje kataralne sa zaleczone,
        ale nadal coś śmierdzi z bużki i to dość intensywnie. Zębów jeszcze nie ma. No
        nie wiem co jeszcze możnaby sprawdzić? Jest to dla mnie dość ważne, bo Julka to
        się jeszcze nie przejmuje smile))
        • solka11 Re: brzydko pachnie z ust 03.05.04, 07:56
          Ja bym jednak ciągle myślała o przewlekłej anginie (zap. migdałków)- wymaz mógł
          być pobrany nieprawidłowo, nie z tego miejsca itd. Z innych przyczyn mógłby to
          być ew. nieżyt przewodu pokarmowego, choć nie wiem, czy u takich dzieciaczków
          tak się zdarza.
          Pozdrawiamy
          • gmew Re: brzydko pachnie z ust 14.05.04, 11:48
            Moja córka (1 rok i 10 m-cy) jest alergiczką pokarmową i zawsze rano ma bardzo
            nieprzyjemny zapach z ust. Potem to mija. Pytałam się swojego pediatrę o
            przyczynę tego zapachu i dowiedziałam się, że właśnie dzieci alergiczne mają
            takie objawy. Poza tym obiło mi się też przypadkiem o uszy, że dzieci z
            cukrzycą mają nieprzyjemny zapach z ust.
            Lepiej, żeby to nie była prawda.
            Pa.
            • beba2 Re: brzydko pachnie z ust 14.05.04, 13:08
              Niestety to prawda, o tej cukrzycy.Tylko, że wtedy oddech ma zapach kwaśno -
              słodkich owoców.
    • mieszko02 Re: brzydko pachnie z ust 15.05.04, 20:52
      dodam tylko, bo czytałam kiedyś tu na forum, że brzydki zapach z ust mają tez
      dzieci, które jedzą dużo mięsa i jego przetworów (paróweczki???).
      Własnie mam problem brzydkiego zapachu "w domu" - u mojego dwulatka, ale on
      właśnie w zeszłym tygodniu przeszedł jakąś infekcję i mam nadzieję, że to po
      tym, bo ząbki o.k.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka