Dodaj do ulubionych

Migrena u dziecka??

21.04.11, 15:29
Dziwne rzeczy dzieją się z moją starszą córką (6 lat) - skarży się na dziwne bóle głowy, ogólnie źle samopoczucie, czasem dochodzą do tego wymioty. Nie zdarza się to często, ale już tyle razy że zaczynam się niepokoić, zwłaszcza że nie widzę żadnego związku między tymi historiami. Wspominałam lekarzowi, obejrzał małą, ale twierdzi że wszystko jest ok - rośnie. A mi się nasunęło taki skojarzenie z migrenami, kiedyś czytałam że czasem są u dzieci takie objawy "znikąd" - właśnie ból głowy i wymioty, do tego teściowa cierpi na dość silne i się zastanawiam... Macie jakieś pomysły co z tym fantem zrobić? Jakie badania? Spotkał się ktoś z Was z migreną u dziecka?
Obserwuj wątek
    • w_miare_normalna Re: Migrena u dziecka?? 21.04.11, 15:32
      forum.gazeta.pl/forum/w,12154,67988033,67988033,Migrena_u_dziecka.html
    • phrazes Re: Migrena u dziecka?? 21.04.11, 15:54
      Wybierzcie się do neurologa dziecięcego, niech ją obejrzy.
      No i skłonności do migreny są jak najbardziej dziedziczne, więc to może być dobry trop.
      Jeśli to rzeczywiście migrena to poszukaj co może ją wywoływać, może jakieś pokarmy, może nerwy, może komputer - sporo rzeczy może prowokować objawy, więc trudno przewidzieć. Coś takiego powinno się znaleźć, może w ten sposób jakoś uda się z tym zawalczyć.
    • rulsanka Re: Migrena u dziecka?? 21.04.11, 19:58
      Myślę, że warto to dokładniej zbadać, jeżeli sytuacja wystąpiła częściej niż raz, to może tomografia komputerowa głowy? Nie chcę straszyć, ale oglądałam na kanale typu Discovery podobną sytuację - okazało się że dziewczynka miała w głowie cystę tasiemca. Na szczęście wszystko się dobrze skończyło, wyleczono ją lekami bez konieczności operacji. Przy nietypowych objawach uważam, że trzeba zbadać wszystkie ewentualności, na wszelki wypadek.
    • koza_w_rajtuzach Re: Migrena u dziecka?? 21.04.11, 20:24
      Mogą to być migreny. Osobiście cierpię na nie od wczesnego dzieciństwa.. nie mam pojęcia kiedy to się zaczęło, pamiętam tylko, że miałam je już jako mała dziewczynka od czasu do czasu. Mdli mnie wtedy, przeszkadza mi światło, jestem wrażliwa na głośniejsze dźwięki. Do wymiotów nie dochodzi, ale często ból jest tak silny, że mam ochotę wymiotować. U mnie to ma związek z pogodą, akurat wczoraj miałam bardzo silny ból głowy.. tabletki nie pomagają, ale odkryłam, że pomaga moczenie głowy w lodowatej wodzie, no i przespanie się, przeważnie po drzemce jest już znacznie lepiej.
      • koza_w_rajtuzach Re: Migrena u dziecka?? 21.04.11, 20:25
        ... co nie zmienia faktu, że dokładniej powinnaś to zbadać. Ja bym poszła do neurologa.
        • paliwodaj Re: Migrena u dziecka?? 21.04.11, 20:51
          mojej kolezanki corka cierpi na migreny od 3 lat, ma teraz 4. U niej objawiaja sie okresowo, teraz co jakies 3 miesiace,objawy typowe, bol glowy, swiatlowstret, wymioty i tak co 3 mies.
          Zdiagnozowano ja po kompleksowych badaniach na neurologii, byla 2 dni w szpitalu i przebadali ja dokladnie, stwierdzili ze to migrena, ktora czasami mija ok 5 roku zycia, a czasami zostaje na cale zycie
          • lukrecja34 Re: Migrena u dziecka?? 21.04.11, 21:11
            a ja od siebie dodam jeszcze,że warto iść do okulisty-nie leczona wada wzroku może powodować bóle głowy
            • amellon Re: Migrena u dziecka?? 23.04.11, 14:14
              Rzeczywiście, nie pomyślałam o okuliście. Będę też kombinowała z tym neurologiem po świętach, bo ten światłowstręt też by niby pasował do tych migren, jak ją boli zdecydowanie woli leżeć w zaciemnionym miejscu. Jeśli to rzeczywiście to migrena to jest szansa że z tego wyrośnie? Czy to już na całe życie przypadłość...? No nic, zobaczymy co pokażą badania, tym tasiemcem w głowie to mnie przeraziłaś!!!
              Wesołych Świąt wink
              • kiwukiwu Re: Migrena u dziecka?? 23.04.11, 23:06
                córka znajomej (7lat) też cierpiała na wieczne bóle głowy.. długo biegali po lekarzach, neurologach, okulistach, tomografia głowy i co co się okazało? ZATOKI. Zawalone zatoki! operacja była potrzeba ale jest ok.
    • prawdziwy_necik Re: Migrena u dziecka?? 24.04.11, 20:24
      Moja córka( 10 lat) ma migrene dziecięcą objawia sie bólami głowy oraz wymiotami...dowiedziałam sie co tez moze ja ewentualnie wywoływac i nasilac i czego powinna unikac po zastosowaniu sie do tych zalecen jak ręka odjął dziecko prawie od roku nie miało objawów,takiemu dziecku nie wolno podawac sera zółtego,zadnych cytrusów(w tym soków z zawartoscia cytrusów) i unikac czekolady.
    • prawdziwy_necik Re: Migrena u dziecka?? 24.04.11, 20:28
      Oczywiscie powinnas sie udac z dzieckiem do lekarza czy to tylko migrena czy cos powazniejszego,ale mozesz juz weliminowac wyzej podane produkty...najgorszy jest ser zólty bo on cos tam zawiera i cytrusy,my raz na jakis czas niewielka ilosc czekolady zjadamy .
      • phrazes Re: Migrena u dziecka?? 26.04.11, 09:55
        Każdy jest inny i inaczej reaguje na różne rzeczy, znam osobę z migreną której ser nie przeszkadza, ale np. po winie zawsze ją bierze migrena. Więc reguły nie ma. Najlepiej prowadzić dziennik migren (zapisywać wszystkie informacje o bólu - czas trwania, lokalizacja + co go poprzedzało - jedzenie, wysiłek fizyczny itp.), wtedy można dojść do tego co konkretnie działa najsilniej. Wcale nie muszą to być pokarmy (choć rzeczywiście często są ), ja np mam migreny zawsze przed okresem, więc niestety dokładnie wiem co je powoduje uncertain
      • kluska77 Re: Migrena u dziecka?? 06.03.17, 14:50
        Nie ma reguły. U mnie dieta w ogóle nie ma wpływu na głowę, za to pogoda owszem oraz alkohol, a raczej wino. Dwa łyki i ból tak nieziemski, że nawet podwójny paracetamol nie pomaga, chce się tylko wyć.
    • dorota8212 Re: Migrena u dziecka?? 23.02.17, 11:21
      Witam moja córka ma 11lat od ponad roku cierpi na (to stwierdzone przez neurologa)migreny przyjmuje leki "atarax" codziennie a w razie ataku ma przyjmować lek cinie50 ataki są dość często martwi mnie to bardzo bo czytając o objawach migreny nie spotkałam sie z opisem takim jak ma moja Paula zaczyna sie od bólu głowy gdy tylko powie dostaje tabletkę którą mamy podawać tylko gdy pojawi sie atak niestety tabletka nie pomaga i zaczyna sie koszmar ból głowy odchodzi na drugi plan a dziecko wymiotuje nawet do 8 godzin non stop czy ktos tez tak ma?zaczynam podejrzewać ze to może nie są migreny.Wymioty kończą sie gdy uśnie na drugi dzień wstaje jak gdyby nigdy nic.od ostatniego ataku nie Minoł nawet tydzień!co robić?
    • kluska77 Re: Migrena u dziecka?? 06.03.17, 14:48
      U mojego dziecka się zaczynają pojawiać, ma 4 lata. Ja miałam regularne migreny już w zerówce, miałam niecałe 7 lat. sprawdź prognozy pogody, takie nagłe bóle głowy mogą nie być typową migreną, ale bólami związanymi ze skokami ciśnienia. U mnie sezon migrenowy właśnie się rozpoczął, huśtawka pogodowa i nagłe zmiany pogody. Boli mnie też głowa przed letnimi burzami i czasem jesienią. Co mi pomaga - dużo czasu na świeżym powietrzu. Im więcej mnie przewieje wiosenny wiatr, tym bóle są mniej dotkliwe. U dziecka póki co jeszcze nie jest źle, więc może wyrośnie. Ale np. mój kuzyn mdlał z bólu na początku podstawówki. U nas to rodzinne po prostu.
    • dexia Re: Migrena u dziecka?? 06.03.17, 17:15
      Ja mialam migreny z aura (wymioty, nadwrazliwosc na dzwieki, mroczki przed oczami) wprawdzie w troche pozniejszym wieku jakies 10lat, ale lek rodzinny - oczywiscie bez zadnych badan-zapisal mi lek roslinny mariomigran, produkowany przez phytopharm niestety szukalam i juz chyba nie ma go w produkcji, pamietam ze zuzylam 1 butelke, a migreny juz nie wrocily.Widze, ze sa dostepne w zielarniach wyciagi i soki z rosliny znajdujacej sie w tym leku- zlocien maruna, moze warto byloby sprobowac jesli to rzeczywiscie migreny i wykluczono inne powody, bo tak pozostaje tylko dorazne dzialanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka