Dodaj do ulubionych

Angina. Badanie CRP.

30.04.11, 12:08
Kurde, dzieciaki mają anginę i chyba zrobiłam błąd idąc do lekarza za wcześnie. Lekarz zrobił wczoraj to szybkie badanie CRP i wyszło lekko większe (nie wskazujące na bakterie). W nocy doszła bardzo wysoka gorączka (wczoraj tylko 38) i gardło z nalotem (wczoraj lekki ból). I teraz: czekać, leczyć objawowo czy iść jeszcze raz do doktora? sad Wiem, że wiekszość angin to wirusy ale jednak nie chce czegoś przeoczyć.
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Angina. Badanie CRP. 30.04.11, 12:32
      Z tego co pamiętam przy zapaleniu wirusowym boli równo bez przerwy, przy bakteryjnym - jak połykasz.
      • aurinko5 Re: Angina. Badanie CRP. 30.04.11, 12:35
        Zapalenie gardla to glownie wirusy. Natomiast angina czyli powiekoszne migdaly, biały nalot to paciorkowce.
        • aurinko5 Re: Angina. Badanie CRP. 30.04.11, 12:39
          Przy anginie i zapaleniu krtani nic tak nie przynosi ulgi jak lody smile
    • princy-mincy Re: Angina. Badanie CRP. 30.04.11, 22:35
      Wiem, że wiekszość angin to wirusy ale jednak nie chc
      > e czegoś przeoczyć.
      To niewiele wiesz. Angina wywolywana jest przez bakterie paciorkowce, nie przez wirusy.
      • kropkacom Re: Angina. Badanie CRP. 07.05.11, 18:33
        Bez przysrywania dziewczynki. Lekarzem nie jestem. W piątek lekarz nie przepisał antybiotyku bo on (nie ja) nie widział takiej potrzeby. Do niedzieli rozwinęła się angina i szkarlatyna. Od tygodnia jesteśmy na antybiotykach. Dziękuje za uwagę.
    • tygrysiatko1 Re: Angina. Badanie CRP. 07.05.11, 17:36
      Angina ABSOLUTNIE NIE jest wywoływana przez wirusy!!! ale przez BAKTERIE paciorkowce - i obowiązkowa jest antybiotykoterapia!!!!
      • slonko1335 Re: Angina. Badanie CRP. 07.05.11, 22:35
        www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id1=61&id2=348&id3=161&id4=545
        • mama2boy Re: Angina. Badanie CRP. 07.05.11, 23:44
          Dobry artykuł i nauka dla wszystkich, którzy wiedzą i którzy dopiero się dowiedzą.
          Moje dziecko jest "po", ale do końca nie wiem, czy to była angina... Zero kaszlu, kataru, gardło wg mnie ok. ale gorączka do 39 stopni przez 3 dni. Leczenie antybiotykiem trwało 8 dni. Mały nie narzekał na nic...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka