Dodaj do ulubionych

Guzek na szyi u 7 latki

26.05.11, 20:07
Witam
Moja córka od trzech miesięcy pokasłuje nad ranem i po wysiłku typu bieganie i skakanie. Co 2 tyg byłyśmy na kontroli u pediatry i wszystko wg niej było ok aż w końcu poprosiłam o skierowanie do laryngologa. Dziś czekam w kolejce do laryngologa i przypadkiem odkryłam że córka ma całkiem spory guzek z boku szyjki tak jakby pojawił się nagle. Wchodzimy do gabinetu i mówię z czym przyszłyśmy i dodaję jeszcze, że właśnie spostrzegłam ten guzek. Laryngolog wyczuł jeszcze jeden dodatkowy mniejszy pod tym dużym i po drugiej stronie jeszcze dwa małe. Dał nam skierowanie na usg i powiedział, że ten katar i kaszel to sprawa dla alergologa a on raczej za priorytet uznaje te guzki. Jestem przerażona nawet nie chce myśleć co to może być. Zakładając że to nie to, to co ewentualnie mogłoby to być?
Obserwuj wątek
    • ola_mi Re: Guzek na szyi u 7 latki 26.05.11, 21:12
      powiększone węzły chłonne. Zjawisko bardzo powszechne w czasie infekcji.Potrafia się utrzymywać dokilku miesięcym
      Fajnie żeCie pokierowali na USG. Z tego co kojarzę to warto jest zrobić badanie krwi.
      • luzix Re: Guzek na szyi u 7 latki 27.05.11, 10:24
        Dziękuję...mam nadzieję, że to tylko na skutek infekcji... dodam, ze córka skarży się, że podczas dotyku boli ją ten widoczny guzek...
        • yoka1 Re: Guzek na szyi u 7 latki 27.05.11, 11:05
          węzły chłonne są bolesne gdy się je dotyka.
          • ammazuko_powrot Re: Guzek na szyi u 7 latki 01.06.11, 09:13
            Jak bolą to dobrze smile
            Starajcie się nie dotykać tych węzłów coby ich nie podrażniać dodatkowo. USG to dobry pomysł.
            • gajmal Re: Guzek na szyi u 7 latki 01.06.11, 10:38
              Obstawiam węzły chłonne, jak wychodzą gdzieś indziej niż tradycyjnie, to nazywa się to tzw. odczynnikowym zapaleniem węzłów chłonnych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka