somail 14.05.04, 21:01 Dzisiaj byliśmy z Naszym synkiem u lekarza na USG główki - powiedział, że sa powiększone komory boczne i że to poczatek wodogłowia - czy to oznacza już wodogłowie na 100%, czy to jest już wyrok, Pomóżcie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokolores Re: Wodogłowie ??? 14.05.04, 21:47 Zapytaj lepiej na forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22 ,tam sa lekarze.Pozdrawiam i trzymam kciuki zeby bylo O.K. Odpowiedz Link Zgłoś
magda12311 Re: Wodogłowie ??? 14.05.04, 21:55 A co jeszcze powiedział ten lekarz,gdzie was skierował ?Objaw faktycznie jest niepokojący sadzę że dobrze byłoby zasięgnać porady specjalisty-neurochirurg dziecięcy.Lepiej być nieco nadgorliwym w tak waznej sprawie niż coś zaniedbać.Buziaczki dla całej rodzinki magda Odpowiedz Link Zgłoś
lidqa Re: Wodogłowie ??? 14.05.04, 23:14 Wiem co to znaczy bac sie wodogłowia, bo moj syn ma wodniaki podtwardowkowe i tez zyje od USG do USG. JEdnak nawet jesli to to jest teraz uleczalne, zaklada sie dren odprowadzajacy nadmiar plynu do kregoslupa i dziecko sie normalnie rozwija. MI ta mysl pomaga, mam nadzieje ze tobi tez pomoze........ Odpowiedz Link Zgłoś
mamwik Re: Wodogłowie !!! 15.05.04, 07:49 Ile dziecko ma miesiecy? Czemu mialo usg i kto je wykonywal- czy dziecko normalnie sie rozwija, czy bylo wczesniakiem (czy lekarz sugerowal MRI)? Czy lekarz powiedzial jak bardzo jest powiekszony uklad komorowy- podal moze jakis wskaznik, czy mowil czy powiekszone sa tylko komory boczne, czy rowniez trzecia i czwarta, czy w przeszlosci bylo wykonywane usg glowy? Gdzie Panstwo mieszkacie (w jakimi miescie)? Odpowiedz: Dopoki nie znamy odpowiedzi na te pytania, to diagnoza "powiekszone komory" nic nie znaczy i przede wszystkim nie nalezy sie denerwowac. Male dzieci nie maja zarosnietych szwow i powiekszajacy sie uklad komorowy wcale nie musi oznaczac nieodwracalnych zmian skrukturalnych mozgu. Wydaje sie jednak ze nie mozna bagatelizowac sprawy. Pomysl z neurochirurgiem jest calkiem dobry. Odpowiedz Link Zgłoś