Dodaj do ulubionych

Renta z ZUS

28.03.16, 22:12
Mam 18 lat. Od urodzenia choruję na wodogłowie. Do 18 roku życia było wszystko dobrze. 2 dni po 18 urodzinach trafiłam na SOR z przedrenowaniem płynu mózgowo-rdzeniowego. Dodatkowo od pewnego czasu mam, takie dziwne napady, które polegają na tym, że czuję mocny ból w okolicy zastawki i wtedy mam taki jakby chwilowy paraliż kończyn, przez kilka minut nie mogę ruszyć żadną kończyną. Chciałam się zapytać, co to może oznaczać? Piszę tutaj też, ponieważ starałam się o rentę z ZUS. Dwa razy dostałam odpowiedź odmowną. Czy naprawdę nie należy mi się renta? Muszę jeszcze dodać, że oprócz wodogłowia mam też depresję i zaburzenia odżywiania.
Obserwuj wątek
    • skyfall001 Re: Renta z ZUS 27.05.16, 13:55
      Żeby dostać rentę należy mieć oznaczoną całkowitą niezdolność do pracy, a żeby otrzymać całkowitą niezdolność do pracy, to tak łatwo nie jest. Moja znajoma też starała się o rentę z ZUSu, bo ma problemy z poruszaniem się, ale według nich jest zbyt sprawna, do tego zbyt wysoko wykształcona, a co za tym idzie, całkowicie zdolna do pracy.
    • michal.sajko Re: Renta z ZUS 28.05.16, 09:19
      Gdyby to zależało ode mnie i byłoby mnie na to stać to dałbym ci tę rentę.
      Decyzja odmowna nie jest ostateczna. Orzeczenie lekarza orzecznika zawiera pouczenie, że w ciągu 14 dni można odwołać się od jego treści do Komisji Lekarskiej ZUS. A jeśli komisja wyda takie samo orzeczenie to jest jeszcze sąd, a tam wydział pracy i ubezpieczeń społecznych. Z tym można iść aż do Sądu Najwyższego. Postępowanie jest bezpłatne, natomiast trzeba być bardzo dobrze przygotowanym, a najlepiej jest mieć dobrego adwokata.
    • michal.sajko Re: Renta z ZUS 28.05.16, 09:25
      A masz orzeczenie o stopniu niepełnosprawności? Jeśli masz co najmniej umiarkowany stopień to dobry adwokat byłby w stanie wywalczyć dla Ciebie rentę socjalną, ale dopiero w sądzie.
    • skyfall001 Re: Renta z ZUS 17.06.16, 12:21
      Przede wszystkim trzeba się odwoływać i włazić ZUS-owi do tyłka, aż będzie miał nas dość i dla odczepienia zgodzi się na wszystko. Ale trzeba wytrwałości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka