Dodaj do ulubionych

krzywy zabek

16.05.04, 16:27
mojej 10 miesiecznej Dominisi rosnie dolna jedynka - jest lekko krzywa. Czy
moge cos z tym zrobic. Czy powinnam juz isc do stomatologa, jesli tak - to
proszeo polecenie we Wroclawiu jakiegos, oczywiscie dobrego. I czy moge
zrobic cos zeby reszta rosla prosto.

I jeszcze, jak oduczyc pic herbatki w nocy. Oduczylam soczkow, bo slodsze,
herbatke robie leciutko slodka, z nadzieja ze juz niebawem zacznie pic w nocy
mineralna. Ja mam okropnie slabe zeby i chcialabym jej tego oszczedzic.

Pozdrawiam

Kasia
Obserwuj wątek
    • janowa Re: krzywy zabek 16.05.04, 19:51
      W tymn wieku to nie ma zadnego znaczenia! Pytalam w zeszlym t^ygodniu mojego
      dentyste, bo moj 7-miesieczniak tez ma juz dolne jedynki i nie rosna calkiem
      prosto. Powiedzial, ze dopiero w wieku 6-7 lat nalezy ustawiac zgryz jesli jest
      nieprawidlowy.

Natomiast co do prochnicy, to przy piciu jakiegokolwiek napoju zawierajacego
      cukier (takze laktoze czy fruktoze) ma ja gwarantowana, niestety. Takze na
      twoim miejscu nie dawalabym NIC, a jesli bardzo chce jej sie pic w nocy od
      czasu do czasu to sama wode.

Pozdrawiam,
      Dorotka, mama Leona (i dwoch fasolek w brzuszku) smile)
      ---
      Jezeli czegos nie mozna zrobic, to nalezy poprosic o to kogos, kto zwyczajnie
      nie wie, ze to nie jest mozliwe.
    • justysia25 Re: krzywy zabek 16.05.04, 22:35
      Również uważam co do próchnicy, że trzeba być konsekwentnym i nie dawać w nocy
      pić nic oprócz wody.
      A co do krzywych ząbków, to moje maluchy też tak mają, tzn. córcia już starsza
      3,5 roku i jak wyrosły jej dwójki i reszta to jakoś te ząbki się wyprostowaly
      i nie wyglądają już na takie krzywe jak kiedyś. Synuś też nie ma prostych.
      dochodzę to wniosku że to normalne i maluchów, bo ząbek który rośnie ma wolną
      przestrzeń po bokach i może się obracać w którą tylko stronę chce. Ale to tylko
      oczywiście moje zdanie.
      a co do wizyty u dentysty to jestem zdania że należy dziecko wcześnie
      przyzwyczajać (ale bez przesady). Takie np. 2 letnie dziecko już rozumie, że
      dentysta obejrzy ząbki troszkę "odkurzy" itp. Zresztą nie należy się spodziewać
      że na pierwszej wizycie dziecko usiądzie na fotel i otworzy szeroko buźkę. Ale
      po kilku wizytach na pewno się przyzwyczai.
      Pozdrawiam
      Justyna
      • katse Re: krzywy zabek 17.05.04, 10:09
        dzieki za odpowiedzi.

od dzis przestawiam mala na wode mineralna. Dzis juz pila znacznie mniej.
        A jak tego zabka jej czyscic?? Mam taka szczoteczke na palec. Pomasowac
        poprostu??

Pozdrawiam

kasia
        • janowa Re: krzywy zabek 17.05.04, 11:00
          Ja myje swojemu gumowa szczoteczka, z odrobinka pasty dla dzieci (kupilam w
          aptece, nadaje sie dla takich maluchow).

Pozdrawiam,
          Dorotka
          ---
          Jezeli czegos nie mozna zrobic, to nalezy poprosic o to kogos, kto zwyczajnie
          nie wie, ze to nie jest mozliwe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka