Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc. Problem z ósemką

13.08.25, 23:56
Cześć, mam 18 lat i szukam porady, bo jestem już bezsilny. Mam problem z ósemką. Siedzi głęboko, rośnie krzywo i mam wrażenie, że jest blisko kości. Czasami na dziąśle za zębem pojawia się obrzęk, który bardzo boli. Wtedy nie mogę dotknąć tego miejsca językiem ani jeść na tej stronie, ale zdarza się to to raz na 2tygodnie lub trzy
Obserwuj wątek
    • freawalker1979 Re: Prośba o pomoc. Problem z ósemką 31.10.25, 21:38
      Chyba lepiej skonsultować to z dentystą. Pewnie niezbędne będzie RTG lub nawet tomografia, by ocenić, jak ząb wpływa na pozostałe zęby. Może da się to skorygować jakimś aparatem, a jeśli ząb negatywnie wpływa na resztę zębów, to pewnie zaproponują Ci ekstrakcję. Może warto uderzyć od razu do ortodonty? Nie wiem, czy ortodonci zajmują się ósemkami, ale coraz częściej dentyści walczą o każdy ząb.
    • marcin_seven Re: Prośba o pomoc. Problem z ósemką 16.03.26, 13:40
      Przy ósemkach to niestety dość częsta sytuacja, szczególnie jeśli ząb rośnie krzywo i jest zatrzymany w kości. Ten nawracający obrzęk i ból dziąsła może oznaczać stan zapalny wokół zęba, dlatego warto, żeby obejrzał to chirurg stomatologiczny i zrobił zdjęcie RTG albo tomografię. Dopiero wtedy można ocenić, czy ząb trzeba usuwać i jak blisko jest nerwu. Jeśli szukasz miejsca, gdzie mają duże doświadczenie z trudnymi ósemkami, możesz sprawdzić DRL Clinic – zajmują się chirurgią stomatologiczną i na konsultacji dokładnie powiedzą, jakie są opcje i czy usunięcie będzie konieczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka