Dodaj do ulubionych

borowanie, a może cos innego, zastępczego?

23.05.04, 14:41
Witam,
Chciałabym wybrać się z moim synkiem do stomatologa. Niestety ma już ząbki z
dziurkami, więc przypuszczam, że bez borowania się nie obejdzie.
Wiem też, że w niektórych gabinetach stosuje się żel, zamiast borowania.
jakie są wasze doświadczenia? A może macie sprawdzonych stomatologów? Jestem
z Warszawy.

Pozdrawiam,
Gosia i Maciuś 3 latka.
Obserwuj wątek
    • lola211 Re: borowanie, a może cos innego, zastępczego? 23.05.04, 15:04
      Mozna zelem, ale to zalezy od miejsca dziurki, jej głebokosci, itp.Niekiedy
      potrzebne jest najpierw borowanie, wiec stosowanie zelu mija sie z celem według
      mnie , bo borowac i tak trzeba, a to oceni stomatolog.
      • aprze Re: borowanie, a może cos innego, zastępczego? 23.05.04, 16:23
        Mój synek ma robione zeby żelem. Żel nie niszczy zdrowego zęba i jeśli próchnica jeś w środku zęba to trzeba zrobić mała dziurkę aby żel dostał się do środka (dosłownie wystarczy lekko dotknąć wiertłem zęba). Jest to bardzo szybka metoda. My chodzimy do dr. Misiewicz ul. Miła 6 zapisy telefoniczne 887-88-44
        Jestem z tego stomatologa zadowolona. Rozmawia z dzieckiem. Jestem bardzo zadowolona z tej metody, bo Bartek na 100% nie da sobie borować
        Pozdrawiam, Agnieszka
        • marusia6 Re: borowanie, a może cos innego, zastępczego? 23.05.04, 19:10
          Aprze,czy mogłabyś napisać ile płacisz za wyleczenie jednego ząbka,jaka jest
          ogólnie cena wizyty,czy są kolejki? Może wybiorę się tam z moim 6-latkiem.
        • gosiagrzes Re: borowanie, a może cos innego, zastępczego? 23.05.04, 19:20
          bardzo wszystkim dziękuję za odzew.

Sczególnie Aprze, którą usiłowałam złapać pod dawnym wątkiem o lapisowaniu i na
          priva.

Bardzo mnie to zainteresowało i najprawdopodobniej sie tam wybierzemy.
          Jeszcze chciałam się spytać o takie drobiazgi, które czasem są stosowane w
          gabinetach stomatologicznych.
          Mam tu na myśli: dla przykładu: na moim osiedlu jest gabinet, w którym stosuje
          się techniki tradycyjne, ale za to pod oknem stoi żaba w której są drobne
          upominki dla dzieci. Czy jest cos takiego w gabinecie w którym leczysz synka?

Myślę, że to bardzo zachęca dzieci, bo sama z dzieciństwa pamiętam jak
          otrzymywałam od pani doktor jakąś księżeczkę w nagrodę. jak nie ma, to
          oczywiście przygotuję coś sama, pytam tylko z ciekawości.

I jeżeli byś mogła napisać coś o cenach.
          A w jakim wieku jest Twój zuch?

Bardzo, bardzo dziekuję
          Gosia i Maciuś
          • apriv Re: borowanie, a może cos innego, zastępczego? 24.05.04, 08:52
            www.dentonet.pl/?s=1&sID=651&a=47
            • madeyowa Re: borowanie, a może cos innego, zastępczego? 25.05.04, 15:47
              Nowoczesne metody leczenia to:

leczenie laserem - silna wiązka energetyczna skierowana jest bezpośrednio na
              zarażone próchnicą tkanki zęba. Laser wykorzystywany jest nie tylko w leczeniu
              zębów, ale także w chirurgii jamy ustnej.
              leczenie żelem przeciwpróchnicowym - żel przeciwpróchnicowy to specjalny
              preparat rozpuszczający zarażone próchnicą tkanki zęba. Przed jego
              zastosowaniem konieczne jest wstępne opracowanie powierzchni zęba za pomocą
              turbiny. Po położeniu żelu i odczekaniu kilkudziesięciu sekund, chore tkanki
              można usunąć za pomocą specjalnych narzędzi.
              leczenie abrazją powietrzno-proszkową - tkanki zmienione próchnicowo usuwane są
              za pomocą silnego, zogniskowanego strumienia powietrza zmieszanego ze
              specjalnym piaskiem (tlenkiem glinu). Przy głębokich ubytkach lub przy
              nadwrażliwości zębów może u pacjenta wystąpić ból i w takim przypadku konieczne
              może być wykonanie znieczulenia.
              leczenie ozonem - ostatnie miesiące przyniosły informacje o udanych próbach
              wykorzystania ozonu w leczeniu próchnicy. Warunkiem jest jednak jej stosunkowo
              wczesne stadium - wówczas ozon wybija bakterie, a tkanki zęba ulegają
              remineralizacji. W bardziej zaawansowanym stanie próchnicy ozon nadal działa
              przeciwbakteryjnie, ale należy usunąć chore fragmenty zęba i wypełnić ubytek.

Za miesiąc idę z synkiem na leczenie próchnicy zębów mlecznych ozonem.
              Koleżanka wczoraj była na tym ze swoją córką i podobno Mała nie protestowała(a
              przeważnie jej wizyta u dentysty kończyła się płaczem). Jest to metoda
              całkowicie bezbolesna i szybka. Za leczenie 4 zębów płaci się 100 zł. Takie
              zabiegi robi się u nas(w Gdańsku) w AMG, ale są odpłatne.
    • beaw27 Można także leczyć OZONEM 26.05.04, 01:12

• aprze Re: Można także leczyć OZONEM 26.05.04, 10:43
        Witajcie
        jak będziecie miały pytania dotyczące stomatologa proszę pisać na priva
        pozdrawiam, Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka