Dodaj do ulubionych

Pulmicort, flixo

23.01.12, 09:38
Wziewów używam rzadko, ale moje dziecko (6 letnie) jedzie na natry z ciocią i chcialabym dac na wszelki wypadek wziewy. Tyle, ze używamy pulmicortu w inhalacji. Czy można zamiennie 6 latkowi dac flixo juz bez tuby czy inhalatora?
Obserwuj wątek
    • panna.sarabella Re: Pulmicort, flixo 23.01.12, 11:56
      flixo ma chyba inną substancję czynną. Ja bym nie zamieniała.
      Ale w sumie ten pulmicort w inhalacji to też niewielki problem - przecież w razie czego siadzie se chłopak na 10 minut i po sprawie.
      Znam to bo moja córa ma inhalacje 2 razy dziennie, teraz jedzie na ferie z dziadkami i nebulizator zabierają. To nie filozofia przecież...
      • alfa36 Re: Pulmicort, flixo 23.01.12, 12:26
        W sumie to o wygodę mi chodzi. Mlody na wziewach bywa sporadycznie, wlasciwie wtedy, kiedy nie mozemy sobie poradzic z suchym kaszlem. Kiedys mial przepisywane flixo, a ostatnio pulmicort. Pamiętam, ze flixo bylo do tuby, ale wtedy mlody mial roczek czy dwa, pewnie teraz swobodnie bez tuby moglby wziąsc. Może panikuję, ale wolalabym wyposażyc siostrę (ktora zabiera mlodego na narty) w te wziewy, zeby niepotrzebnie sie nie stresowac.
        • gosik_26 Re: Pulmicort, flixo 23.01.12, 12:52
          Mój starszy syn, 6-latek, też bierze doraźnie - przy suchym kaszlu - pulmicort z nebulizatora, a młodszy flixo z tuby. Jak jechaliśmy w zeszłe lato na wakacje, to spytałam lekarza, czy na ten czas nie moglibyśmy wziąć dla obu chłopaków flixo z tubą i nie było problemu. Nie wiem, czy bez tuby dziecko w tym wieku może przyjmować flixo...
          Gosia
          • alfa36 Re: Pulmicort, flixo 23.01.12, 14:02
            A może ktos wie, czy bez tuby flixo mozna?
            • dorek3 Re: Pulmicort, flixo 23.01.12, 18:07
              Wszystko można bez tuby jeśli się tylko umie odpowiednio zaciągnąć.
    • julka1977 Re: Pulmicort, flixo 23.01.12, 17:06
      Mój prawie 6latek bierze Flixo we wziewach w dysku-już od prawie roku i dobrze wdycha.
      Spróbujcie takiej opcjismile
      • dzieciusie3 Re: Pulmicort, flixo 23.01.12, 19:22
        A dziewczyny ile dajecie Pulmikortu na ile soli do nebulizatora-córka ma 7 lat
        • pasik Re: Pulmicort, flixo 23.01.12, 23:28
          Pulmunolog zabronił mi rozcieńczać pulmicort.
          Oświadczył że to się mija z celem takie leczenie.

Co do zamiany pulmicortu na flixo przez tubę....u nas taka zamiana 3 tygodnie temu skończyła się dość solidnym zapaleniem oskrzeli. Młoda pojechała na kilka dni w góry. Ale ona pulmicort bierze codziennie. Spróbuję przejść za jakieś 6 tygodni na tubę..kto wie.
          Kolejny raz biorę inhalator bo 3 tygodnie w domu z rzężącym dzieckiem żadna przyjemność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka