Dodaj do ulubionych

Amoxycylina na paciorkowca

09.02.12, 20:23
Mój syn zachorował w sobotę (temp.38,2, lekki ból gardła). Zauważyłam czopy na migdałach więczrobiłammu szybki test na paciorkowca -pozytywny. Lekarka z pogotowia dała oczywiście antybiotyk - Amotaks Dis. Dziś na kontroli już u naszej pediatry dowiedziałam się, że paciorkowca z grupy A nie leczy się amoxycyliną. Teraz czytam,że jest to antybiotyk z grupy penicyliny, a tą stosuje się na pierwszy rzut przy tym paciorkowcu.

O co chodzi? Kto się myli?
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: Amoxycylina na paciorkowca 11.02.12, 11:52
      Myślę ze nikt się nie myli. Jak ktoś bierze rzadko antybiotyki i jest pewność co do paciorkowaca do zwykła pencicylina wystarczy. W przypadku dzieci zwykle chorób jest więcej a więc i szansa na dodatkowe koinfekcje też więc stąd pewnie idea podania antybiotyku o szerszym spektrum. Amoksycylina wybije paciorkowca. bez obaw.
      • lukas.2004 Re: Amoxycylina na paciorkowca 12.02.12, 07:46
        Dorek, ostatni antybiotyk mój syn miał prawie rok temu. Ale w poprzednim sezonie miał 4x (czyli w marcu 2011) ostatn z serii. W jego 7,5 letnim życiu w sumie teraz ma chyba ósmy raz podany. Czyli chyba niezbyt często,co?
        • dorek3 Re: Amoxycylina na paciorkowca 12.02.12, 14:20
          Jak na standardy moich dzieci to niezbyt często (u nas 2-3 rocznie u jednego), u drugiego częstotliwość wyraźnie spada i jest raz na rok.
          Ale jeśli dziecka nie widział pediatra który zna gruntownie jego przeszłość medyczna a wiedział, że ma do czynienia z dzieckiem szkolno-przedszkolnym to naprawdę nie doszukiwałabym sie jakiegoś błędu.

Sama ostatni odbyłam rozmowę w tym temacie bo u młodego podejrzewana była angina. I sama zapytałam się dlaczego lekarz nie przepisuje penicyliny. I uzasadnił właśnie jak powyżej. do tego jeszcze ponieważ istniała możliwość mononukleozy to dostał cefalosporynę. I całe szczęście. Bo anginę byśmy i tak wyleczyli, ale ponieważ to jednak była mononukleoza to przynajmniej oszczędziło mu to potwornej wysypki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka