Dodaj do ulubionych

pocenie się???!!!

15.06.04, 21:05
Witam wszystkie e-mamy!!! Jeżeli któraś z Was mogłaby mi pomóc będę bardzo
wdzięczna. Moja 8-miesięczna córka od pewnego czasu zaczęła intensywnie się
pocić (podczas nocnego snu). Ubieram ją do spania leciutko i przewiewnie a
mimo to niemal zawsze ma spocony kark. Dodam, że śpi na poduszcze
antyalergicznej... Czasami w ciągu dnia ma również lekko mokrą główkę. Nigdy
jej nie przegrzewałam, więc nie wiem co jest grane...???
Obserwuj wątek
    • grenia Re: pocenie się???!!! 16.06.04, 11:57
      Witam ,
      pocenie u maluszka zwłaszcza na główce może być jednym z objawów krzywicy.
      Skontaktuj się z lekarzem aby to wykluczyć

pozdrawiam
    • juli5 Re: pocenie się???!!! 16.06.04, 15:25
      u nas niedawno też pociła sie główka, najpierw podejrzewałam, że malutkiej jest
      za gorąco; ale też tak jak Ty starałam się jej nie przegrzewać, później po
      konsultacji z pediatrą okazało się że ma niedobór witaminy D3, lekarz zmienił
      preparat witaminowy z Vigantolu na tabletki Vigantoletten i dodatkowo podawałam
      jej CebionMulti 8 kropli dziennie + 2X 1 łyżeczka wapna w syropie; po 3 dniach
      główka już się nie pociła; czasami Vigantol źle się wchłania (zwłaszcza u
      alergików i należy zmienić na tabletki); nie martw się, ale nie zaniedbuj tego,
      niedługo malutka zacznie chodzić, i niedobór witaminy może spowodować (nie
      musi) wykrzywienie nóżek,także porozmawiaj z lekarzem
      • betticzek Re: pocenie się???!!! - do juli5 17.06.04, 10:53
        Mój maluch też ma podobny problem - ale Filip ma już 15 m-cy i nie podajemy już
        wit. D3 (wg zalecenia lekarza).. Czy więc to może być ta sama przyczyna ? Na
        jakiej podstawie (sa jakieś badania??) lekarz może stwierdzić niedobór wit D3???
        Pozdrawiam!
        • juli5 Re: pocenie się???!!! - do juli5 17.06.04, 16:16
          moja córcia jest młodsza od Twojego synka - ma 10 miesięcy - główka pociła jej
          się od 6 miesiąca - nie robiono żadnych specjalistycznych badań, próbowałam
          dowiedzieć się czy istnieje możliwość zrobienia ich nawet prywatnie w moim
          miescie, niestety w ubiegłym roku można je było robić w szpitalu dziecięcym,
          ale od tego roku szpital wysyła badania zlecone przez lekarza szpitalnego do
          Centrum Zdrowia Dziecka - tylko mi nikt takich badań nie zlecił (obawiałam się
          że to może być z przedawkowania witaminy - dużo naczytałam się na ten temat na
          forum - ale pediatra powiedział że to jest niedobór - macając główkę Julki i
          dodał do witaminy D3 CebionMulti i wapno (dwa tygodnie wcześniej zmienił krople
          na tabletki, ale to nie pomogło); dodanie wapna i CM poprawiło w ciągu 3 dni
          jej stan i główka przestała się pocić; także lekarz miał rację; ale ponoć
          podobne objawy towarzyszą nadmiarowi witaminy d3 (tak przeczytałam na forum); a
          nasz pediatra powiedział z kolei, że są to inne objawy i pocenie się główki
          świadczy o niedoborze, a nie nadmiarze witaminy; w naszym przypadku miał rację -
          to był faktycznie niedobór wynikający ze złego wchłaniania się witaminy (która
          wchłania się gorzej u alergików a Julka do nich należy); ale może spóbuj
          skontaktować się z osobami na forum, które leczyły swoje dzieci w Centrum
          Zdrowia dziecka właśnie z przedawkowania witaminy i dowiedz się, jakie były
          objawy
    • alicja513 Re: pocenie się???!!! 17.06.04, 16:23
      U mojego dziecka (ale ma 3,5 roku)pocenie się było jednym z objawów pasożytów,
      z tym że budził się cały zlany potem. Ogólnie pocenie jest też chyba objawem
      tego, że organizm z czymś walczy tzn. z chorobą. Ale tak jak mówię to jest 3,5
      letnie dziecko, możliwe, że u Twojego malucha to z niedoboru vit.D3, zwłaszcza
      jeśli poci się główka (szczególnie przy karmieniu).
    • ulma Re: pocenie się???!!! 18.06.04, 12:16
      Dzięki za wszystkie wskazówki!!! U mojej córeczki pocił się właściwie kark i to
      podczas snu... dwa dni temu zrezygnowałam z poduszki i...problem zniknął.
      Czasami jednak Julka ma wilgotną główkę w ciągu dnia (ale tylko CZASAMI i to
      przez jakiś czas- nie cały dzień). Zastanawiam się czy to może mieć jakiś
      związek z witaminą D3... obecnie lekarz zalecił mi odstawienie tejże witaminy
      na rzecz Cebionu twierdząc, że mała ma teraz dostateczną ilość słońca i tylko w
      pochmurne dni mam jej podawać jedną kropelkę D3. Mam w zwiąku z powyższym
      pytanie- do kiedy podawałyście swoim maluchom witaminę D3???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka