Dodaj do ulubionych

biegunka od dwoch dni!!!

16.06.04, 22:52
czesc prosze o porade, moja coreczka (21 mcy) od wczoraj rana ma okropna
biegunke ,wczoraj bylo gorzej bo bolal ja do tego od czasu do czasu brzuszek i
nawet przez chwile miala goraczke ok 37,5 nic praktycznie nie jadla tylko pila
wode i mleko myslalam ze dzisiaj juz bedzie po wszystkim a tu znowu chociaz
juz bez bolu brzucha i goraczki ,wlasciwie to co wypije i zje to zaraz
wylatuje i duzo sluzu, a do tego strasznie juz odparzyla sie jej pupka i z
tego powodu dodatkowo cierpi

nie wiem co mam robic, prosze pomozcie bo juz nie moge patrzec jak ona sie meczy
Obserwuj wątek
    • kokolores Re: biegunka od dwoch dni!!! 16.06.04, 23:06
      Po pierwsze powinnas pojsc do lekarza.Moja corka w wieku 2 lat tez miala taka
      straszna biegunke plus wymioty ,ze w przeciagu dwoch dni sie odwodnila i
      wyladowala w szpitalu.Nie mam zamiaru cie straszyc!!!Dobrze ,ze twoja mala duzo
      pije.Daj jej pic ile chce(oczywiscie zero cukru) najlepiej wode mineralna i
      trzymaj diete. Mojej corce pomogl wtedy lek o nazwie NIFUROKSAZYT.W przeciagu
      kilku dni jej przeszlo.Musialam jeszcze okolo tygodnia stosowac lekka
      diete(banany,slone paluszki,zupa "marchwianka" itp)Lek jest na recepte ,wiec bez
      lekarza sie nie obedzie.Nawet jak jej przejdzie popros lekarza o recepte.Od
      tamtej pory biore ten lek na kazdy urlop!!Mozna go dostac w formie tabletek i
      zawiesiny.(na urlop najlepsze tabletki)Pozdrawiam i zycze malutkiej duuuuzo
      zdrowka!!!
      • gabi75 Re: biegunka od dwoch dni!!! 16.06.04, 23:19
        dziekuje ze mi odpowiedzialas ,troszke mnie zmartwilas ale caly czas ja
        obserwuje czy sie przypadkiem nie odwodnila chociaz musze przyznac ze dalam jej
        dzisiaj slodki sok marchewkowo-jablkowy i nawet zjadla jednego biszkopta wiec to
        chyba nie bylo madre ale tak to kurcze jest jak czlowiek niedouczony i
        zdenerwowany.A czy mleko -oczywiscie modyfikowane bo tylko takie jeszcze pije-
        moge jej podawac?

bezradna
        • kokolores Re: biegunka od dwoch dni!!! 17.06.04, 00:26

Nie martw sie wszystko bedzie dobrze.Najwazniejsze jest zeby pila wode mineralna
          lub herbate bez cukru.Mozesz jej dawac slone paluszki(w soli tez sa mineraly)
          ,banany.Trzymam kciuki.Napisz jutro jak sie niunia czuje!!
    • elwircia Re: biegunka od dwoch dni!!! 16.06.04, 23:52
      Jeśli nie masz Nifuroksazytu, mozesz podac Smecte i Gastrolit, jest to bez
      recepty, dostaniesz w nocnej aptece. Mleka nie dawaj, nic dziecku nie bedzie
      bez mleka. ale pamietaj, duzo, duzo picia. Najlepiej notuj, ile mała wypiła.
      Gastrolit dostarcza utracone sole mineralne, Smecta leczy biegunke.
      Moja mała, jak miala 4 miesiace, tez miala biegunke i odwodnila sie po 12
      godzinach, byla w szpitalu 8 dni.mała dostawałą mleko z kleikiem ryzowym ale
      wieksze dzieci z biegunka nie dostawały , jedynie na noc kleik ryzowy na
      wodzie.
      Pózniej zdarzyła jej sie jeszcze biegunka w wieku 16 miesiecy. Podawałam jej
      sama Smecte i Gastrolit, do picia woda, woda z kleikiem ryzowym, zadnych
      owoców, mleka, tak przez cał\y dzien. Notowałam, zeby wypiła najmniej 120 ml na
      kg wagi ciala. Im wiecej, tym lepiej. Na drugi dzien stopniowo jedzonko,
      zadnych owoców, kawalek suchego chlebka, kleik ryzowy na wodzie, wieczorem
      mleczko z klieikiem. Trzeciego spróbowałam ziemniaki z marchewka na obiad.
      Ale jeśli małej nie przejdzie, to musisz pójsc z nia do lekarza, moze byc
      biegunka spowodowana czyms poważniejszym, salmonellą, gronkowcem, rotawirusem.
      Pozdrawiam i zdrówka dla malutkiej
      Elwira
      • kokolores Re: biegunka od dwoch dni!!! 17.06.04, 00:23
        Smecta i gastrolit to dobry pomysl,tylko ,ze moja cora tym plula dalej niz
        widziala!!Bo naprawde swinstwo jest.
    • ndowson Re: biegunka od dwoch dni!!! 17.06.04, 11:53
      Moja 6 miesieczna corka, wlasnie przeszla biegunke. Lekarz kazal podawac smecte
      oraz lakcid lub trilac. i duzo duzo picia. Mialam sie nie martwic ze nie je
      mleka, ale wazne bylo picie. Takie byly trzy dni a teraz juz dobrze.
    • kokolores Odezwij sie !!Jak sie czuje corcia?? 17.06.04, 18:49

• karia5 Re: Odezwij sie !!Jak sie czuje corcia?? 17.06.04, 19:06
        Diarrheel na biegunkę i Vomitusheel na wymioty. U nas się sprawdziło.
        Pozdrawiamsmile)
    • gabi75 Re: biegunka od dwoch dni!!! 18.06.04, 23:21
      czesc ,dzieki za porady ,dzisiaj minal wlasnie czwarty dzien i przyznam sie ze
      nie bylam u lekarza chociaz jeszcze nie jest wszystko w porzadku tzn najgorsze
      byly pierwsze dwa dni, wczoraj juz zrobila tylko 4 kupki niestety tez luzne i
      nawet zauwazylam mala czerwona zylke (przeczytalam w ksiazce ze to sie zdarza) a
      dzisiaj juz tylko 3 ale tez jeszcze luzne i ze sluzem ale wrocil jej
      apetyt-zjadla piers z kurczaka z ziemniakami i nadal duzo pije a poza tym nie ma
      zadnych innych obiawow ,jest pogodna i bardzo ruchliwa -jak zwykle
      zreszta...Caly czas sie zastanawiam co jej moglo zaszkodzic i jedynie co mi
      przychodzi do glowy to wedzona fladra ktora jadla(poraz pierwszy) z apetytem w
      niedziele poznym popoludniem albo cos wsadzila do buzi jak nie widzialam.W
      kazdym razie jak to sie kiedys powtorzy to juz bede wiedziala co robic.jeszcze
      raz dzieki

pozdrawiam i zycze duzo zdrowka dla Waszych pociech
      • malowanka Re: biegunka od dwoch dni!!! 20.06.04, 00:56
        ja napisze mniej optymistycznie
        napewno jak jest biegunka najwazniejsza jest dieta- gotowane warzywa, banany 0
        jabłek i surowych owoców i warzyw i mnóstwo picia, może nie jesć ale niech
        pije; ale jeżeli w kale są ślady krwii (pisałaś czerwona żyłka) to koniecznie
        trzeba iść do lekarza. przyczyna biegunki może byc zarówno zatrucie pokarmowe,
        które może przejść po kilku dniach jaki i wirusy i bakterie. ważna jest
        diagnoza, mówię tak bo moja młodsza córka 10 dni temu tez miała biegunkę,
        lekarka stwierdział:rotawirus- przyniesiony przez starszą córkę z przedszkola,
        na drugi dzień biegunka z krwią, gorączka, szpital i odwodnienie, kroplówka po
        4 dniach diagnoza -salmonella........Co najgorsze po 3 godzinach w szpitalu był
        wynik ujemny na rotawirus. wiec lepiej poprosić lekarza o skierowanie na kał,
        to nie boli dziecka a masz spokojna głowę.
        życzę zeby to była ta flądra ale uważam, że nie mozna lekceważych biegunki u
        tak malego dziecka ani leczyć lekarstawi które najczesciej pomagają bez
        konsultacji z lekarzem
        pozdrawiam
        • gabi75 Re: biegunka od dwoch dni!!! 21.06.04, 23:32
          Tak jak pisalam nie poszlam z mala do lekarza bo juz po tych czterech dniach (o
          czym pisalam) wszystko wrocilo do normy , mala duzo pila wiec sie nie odwodnila
          i goraczka tez nie wrocila a jezeli chodzi o diete to nie jest to taka prosta
          sprawa bo moja corka bardzo wyraznie dawala mi do zrozumienia na co ma ochote a
          na co nie a na sile bym i tak nie dala rady jej nic dac. A jezeli chodzi o
          wizyty u lekarza to niestety nie mam najlepszego zdania o mojej lekarce, u
          ktorej kazda wizyta konczy sie antybiotykiem-"tak na wszelki wypadek".Chodze tam
          wtedy kiedy czuje ze naprawde nie ma innego wyjscia.

pozdrawiam-juz spokojna mama Kingi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka