martelia 24.06.04, 19:55 Moja córka ma pleśniawki, już ok. 3 dni, kupiłam preparat APHTIN, ale nic nie pomaga-dalej ma obłożony język i jej to przeszkadza. Radźcie proszę Marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nervusmama Re: co na afty???? 24.06.04, 20:45 co ty nic nie jest lepsze od starego poczciwego fioletu (gencjana) Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek7 Re: co na afty???? 25.06.04, 09:11 Witaj, moja córcia też ma pleśniawki. Byłam wczoraj u lekarza, pani pediatra zaleciła mieszankę apftinu, nestatyny (na receptę) i cebionu. Gazik na palec, umoczyć w tym roztworze i kilka razy dziennie pędzlować. Powiedziała, że aphtin jest b. dobry... i po 5 dniach powinno przejść. U mnie to początek, p. doktor powiedziała, że trzeba szybko reagować, bo potem robi się przekrwiona śluzówka, maluch może mieć mniejszy apetyt. Może wybierz się do lekarza, jeśli po kilku dniach nie ma poprawy? Pozdrawiam Asia i Paulinka (17.10.03) Odpowiedz Link Zgłoś
justas16 Re: co na afty???? 25.06.04, 09:24 Mój bobas ma już 10 miesięcy, więc pleśniawki już są za nami (mam nadzieję). Na początku stosowałam aphtin, ale on jest za słaby, potem spróbowałam wodny roztwór fioletu (piochtaniana) i po tym było już lepiej, ale mały miał fioletową buzię. Aphtin też używałam - smarowałam nim brodawki przed każdym karmieniem, bo pleśniawki to rodzaj grzyba i trzeba wyeliminować każde źródło ich pochodzenia. pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaaga Re: co na afty???? 25.06.04, 10:03 Bardzo skuteczna jest nystatyna (bez recepty).Parę "maźnieć" po języczku i problem z głowy.Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek7 Re: co na afty???? 25.06.04, 11:20 Nystatyna jest na receptę. Wczoraj kupowałam. Może coś sie zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
martelia Re: co na afty???? 25.06.04, 11:31 Dzięki za wszystkie rady. Na razie dwa razy nakropiłam na gazik i palcem do buzi. Pół języka czyste, druga część, ta bardziej z tylu jeszcze biała. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
ala58 Re: co na afty???? 25.06.04, 15:51 Nystatyna to antybiotyk p/grzybiczy i jest to lek wyłącznie na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.tycz Re: co na afty???? 25.06.04, 16:06 U mnie poskutkowal plyn Nestatyna, po kilku dniach nie bylo juz nic widac. Tylko musisz pamietac, ze nie wolno tych miejsc pocierac, ani nic wcierac, bo sie tylko jeszcze bardziej roznosi zarazki w ten sposob. Ja zanurzalam w plynie paleczki kosmetyczne (takie jak do uszu) i pedzlowalam w buzce malego, za kazdym razem po jedzeniu, delikatnie najpierw jeden boczek (od srodka policzka) potem drugi boczek a na koncu jezyczek, maly myslal ze to zabawa, zawsze go przy okazji rozsmieszalam, otwieral wtedy usta szeroko www.dzieckook.pl/pielegnacja/problem/piel_plesniawki.html Pozdrawiam serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś