madziorek73 02.07.04, 14:00 mam pytanie: czy usg bioderek wykonuje sie tylko prywatnie czy mozna dostac skierowanie i placi za to kasa chorych ? czy mamusie wiecie cos na ten temat? pozdrawiam!!! m. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamakacperka Re: usg bioderek-? 02.07.04, 21:25 witam!!! mozesz dostac skierowanie i nie placisz,ale czas oczekiwania jest dosc dlugi przynajmniej u nas tak jest!!!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
antoku Re: usg bioderek-? 02.07.04, 22:18 A mi się "obiło o uszy", że to badanie jest płatne. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: usg bioderek-? 02.07.04, 23:05 Absolutnie jest bezpłatne ,ale musi być skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
antoku Re: usg bioderek-? 02.07.04, 23:13 Moja znajoma robiła dziecku kilka miesięcy temu. I niestety musiała zapłacić. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
agata1112 Re: usg bioderek-? 02.07.04, 23:35 U mnie w przychodni jest tak, ze najpierw każde dziecko dostaje skierowanie do ortopedy i dopiero ortopeda decyduje, czy nalezy zrobic to usg i daje skierowanie lub nie. Czas oczekiwania jest długi - najpierw czeka sie do ortopedy, a potem na to usg i dlatego postanowilismy małej zrobic to usg prywatnie w wieku 6 tygodni. Koleżanka znajomej czekała cierpliwie w kolejkach w przychodni i jak w końcu zrobiła USG to okazało się, ze mała ma taka wadę, że musi nosić rozpórkę (nie wiem, czy na pewno to sie tak nazywa) między nóżkami i lekarz powiedział, ze gdyby wychwycili to wcześniej to obyło by sie prawdopodobie bez tego urządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: usg bioderek-? 03.07.04, 08:30 Córka miała zrobione usg w pierwszej dobie po urodzeniu jeszcze w szpitalu. Potem tylko pediatra ręcznie kontrolowała jej stawy. Synowi zrobiłam prywatnie bo bezpłatne mogłam zrobić 50 km od mojego miasteczka, a nie mam samochodu więc autobusy nie wchodziły w grę. Ale bezpłatnie można zrobić mając skierowanie. U nas kosztowało 40 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
basiaf1 Re: usg bioderek-? 06.07.04, 21:43 USG jest bezpłatne. U nas wykonuje je chirurg ortopeda przy rutynowym badaniu malucha. Potrzebne jest skierowanie od lekarza prowadzacego. Jeśli nie masz skierowania zapłacisz w szpitalu 40 zł. za wizytę. Termin wizyty zalezny jest pewnie do wielkości miasta i "obciązenia", ja czekałam 2 dni tzn nie na samo badanie tylko zadzwonilam do szpitala i umówiłam dziecko na wizytę u chirurga ortopedy. Chodziliśmy do lekarza w Ciechanowie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś