Dodaj do ulubionych

wypukly szew strzalkowy

29.06.13, 13:01
Kolejne z moich pytan dotyczy szwu strzalkowego ( to szew czaszkowy biegnacy od ciemiaczka do czola). U mojego synka jest on lekko wypukly -mozna to wyczuc palcami, ale rowniez zauwazyc 'gorke' przygladajac sie. Czy powinnamsie martwic? Oczywiscie naczytalam sie o przedwczesnie zarastajacych szwach i o czym to moze swiadczyc. Maly jak do tej pory mial 3x usg glowy.
Obserwuj wątek
    • monocle Re: wypukly szew strzalkowy 29.06.13, 13:13
      Nie wiedziałam, że to się nazywa szew strzałkowy wink
      Ale widziałam to u jednego dziecka na zdjęciu jak szukałam info o nie zrastającym się ciemiączku wink hehehe
      Nie znajdę Ci w tej chwili tego wątku, ale lekarz tą mamę uspokajał, że tak niektórzy mają i z czasem to "zanika", choć rzeczywiście nie wygląda to zbyt fajnie.
      • karynka273 Re: wypukly szew strzalkowy 29.06.13, 13:37
        dziewczyny ja mam 30 lat i mam nie zarośnięte ciemiączko.. gdyż w tym miejscu miałam tętniaczka który z wiekiem się wchłonął jednak ciemiączko już nie zarosło.. co prawda jest malutkie ale nic mi nie jest... byłam u neurologa miałam badania i wszystko ze mną jest ok...tylko ma pod włosami poprostu taki mały łysy placuszek,,,mam długie włosy więc nie widać...jakbym bliznę małą miała...
        • monocle Re: wypukly szew strzalkowy 29.06.13, 13:53
          Tzn. mój synek już ma zarośnięte ciemiączko, ale info szukałam jak długo nie zarastało, a za każdym razem na wizycie u lekarza po zbadaniu główki, lekarka mnie pytała czy podaję wit D wink
          Ale wiem, że mi też późno zarosło, nawet mi krzywicę wmówili w tamtych czasach uncertain
      • next_exit Re: wypukly szew strzalkowy 29.06.13, 13:55
        u nas nie ma dramatu z wygladaem, nie jest to jakas wielka deformacja. Ale jesli sie przyjrzec jest widoczne takie malenkie wzniesienie na glowie.
        • rulsanka Re: wypukly szew strzalkowy 29.06.13, 14:36
          Mój młodszy też tak miał w tym wieku, czytałam że to normalne. Teraz tego nie ma. (8m)
        • melancho_lia Re: wypukly szew strzalkowy 29.06.13, 18:37
          Moja córka jako niemowlę miała widoczny ten szew wyraźnie a do tego śladowe ciemiączko w wieku 8 m-cy. Oj straszyli mnie wszyscy, ze to straszny problem, że głowa jej nie będzie rosnąć itp. Obecnie córka jest zdrową pięciolatka, szwu nie widać, czółko gładkie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka