kamyk-milowy 30.04.11, 20:07 Podwyżka wody ! i to jaka www.nowaiwiczna.info/ www.nowaiwiczna.com/solectwo.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamyk-milowy Re: Podwyżka wody ! 30.04.11, 20:19 Napisał sołtys Wojciech Zacharjasz (www.iwicznatv.pl/opinie/index.html) :-) Fakt, czasy nielekkie. Pociesza mnie tylko, że gminne ściskanie pasa, to również ze względu na największą inwestycję w gminie, czyli mysiadłowski CEiS. Poza tym, podwyżka ceny wody i odprowadzania ścieków - jeżeli Radni dopilnują - przełoży się na remonty i rozbudowę naszych stacji uzdatniania wody oraz własne ujęcie. Moglibyśmy, przykładem innych gmin, zarabiać na sprzedaży. A tak po prawdzie, to nie jest to podwyżka, tylko wstrzymanie gminnych dopłat. W. Zacharjasz Panie Sołtysie !! Pan kpi ?!!! Woda z 2,6 na 3,61 a ścieki z 3,98 na 6,10 to nie jest podwyżka ? to jak dla Pana to nic to ja dziękuje , a miał Pan pilnować radnych, a wychodzi na to że robi Pan za rzecznika ! szkoda że tylko gorszej sprawy. Ta podwyżka to skandal! ponad 10 zł za metr wody i ścieków???!!! Odpowiedz Link
zbyszek.czapnik Re: Podwyżka wody ! 01.05.11, 22:23 Zacznę może od drobnej rzeczy - licznik zużycia wody kosztuje nowy w sklepie 50-80 zł. Działa przynajmniej 10 lat. Opłata za licznik w tym czasie pięciokrotnie przewyższa jego wartość początkową. Dla mnie to dodatkowa (ukryta) danina. Druga sprawa to wysokość podwyżki w stosunku do jakości zaopatrzenia w wodę. Nie dość, że to co płynie z kranu jest niezbyt wysokiej jakości (co widać po osadzającym się kamieniu w czajniku) ale i ilość tej wody (ciśnienie) nie jest zadowalające w pewnych porach. Może więc pora pomyśleć o własnym ujęciu wody na terenie sołectwa? To co mnie najbardziej dziwi to zachowanie naszych radnych które nie jest zrozumiałe. Znając życie zaczną działać w roku następnych wyborów. :-( Dlaczego do tego dopuszczają? Powinni w pierwszej kolejności obciąć fundusz na utrzymanie Urzędu Gminy a nie głosować za kolejnymi obciążeniami dla mieszkańców. Jaki jest cel powołania tej spółki z o.o.? Podejmuje się decyzje przed wyjaśnieniem sprawy mieszkańcom? Odpowiedz Link
valdore Re: Podwyżka wody ! 24.05.11, 14:17 > Zacznę może od drobnej rzeczy - licznik zużycia wody kosztuje nowy w sklepie 50 > -80 zł. > Działa przynajmniej 10 lat. Wodomierz co 5 lat musi byc legalizowany - wymog ustawowy, pobieranie oplat z wodomierza bez legalizacji podlega karze (LPK jak ognia unika wymian wodomierzy, polecam sprawdzic czy ma Pan licznik z wazna legalizacja), w trakcie tej legalizacji czesto okazuje sie, ze mozna wyslac go na zlom i trzeba kupic nowy. Odpowiedz Link
zbyszek.czapnik Re: Podwyżka wody ! 01.05.11, 22:35 Proponuję porównać ceny po podwyżkach z obowiązującymi na terenie Warszawy i okolic (w tym sąsiadujących gmin (Raszyn, Piastów, Pruszków). www.mpwik.com.pl/dla-klienta/cenniki-i-taryfy/cennik-za-dostawe-wody-i-odprowadzanie-sciekow-na-terenie-m-st-warszawy-gmin:-michalowice-nieporet-raszyn-serock-wieliszew-oraz-miast-piastow-i-pruszkow Tam ceny są o około 30% niższe. Co powoduje aż taką różnicę??? Odpowiedz Link
niwiczanka Re: Podwyżka wody ! 03.05.11, 18:12 zbyszek.czapnik napisał: > Proponuję porównać ceny po podwyżkach z obowiązującymi na terenie Warszawy i ok > olic (w tym sąsiadujących gmin (Raszyn, Piastów, Pruszków). > <a href="http://www.mpwik.com.pl/dla-klienta/cenniki-i-taryfy/cennik-za-dostawe-wody-i-odprowadzanie-sciekow-na-terenie-m-st-warszawy-gmin:-michalowice-nieporet-raszyn-serock-wieliszew-oraz-miast-piastow-i-pruszkow" target="_blank" rel="nofollow">www.mpwik.com.pl/dla-klienta/cenniki-i-taryfy/cennik-za-dostawe-wody-i-odprowadzanie-sciekow-na-terenie-m-st-warszawy-gmin:-michalowice-nieporet-raszyn-serock-wieliszew-oraz-miast-piastow-i-pruszkow</a> > Tam ceny są o około 30% niższe. > Co powoduje aż taką różnicę??? Pusta KASA GMINY. Słusznie lepiej zajmować się "skutecznie"megafonem na stacji PKP - to tylko pokazuje jakich mamy Radnych. Odpowiedz Link
kamyk-milowy Re: Podwyżka wody ! 03.05.11, 19:09 Żeby choć ten megafon był, ale i tego nie ma, za to są podwyżki!! ponad 10 zł za ten syf, który płynie z kranu , kamienia ma tyle jakby brali to z rowu. Może się o tym nasza pani radna wypowie ? Sołtys Wojciech Zacharjasz napisał że taka podwyżka to nie podwyżka, czym pokazał jak będzie dbał o interesy mieszkańców. To jakaś paranoja, ale radni zamiast zadbać o mieszkańców zadbali o swoje diety. A woda, która płynie z naszych kranów jest skandalicznej, jakości nie mówiąc o tym, że jak przyjdzie lato to jej niema. Za to wszystko ponad 10 zł za metr sześcienny, ja się pytam gdzie my żyjemy? Mamy radną Panią Justynę Gawędę, która jest w komisji gospodarczej, czyli co ona tam robi? Wymyśla nam kolejne podwyżki? Pani radna , proszę wyjaśnić mieszkańcom, jakie jest uzasadnienie dla tak wielkiej podwyżki? Czy woda w Lesznowoli to naprawdę musi być towar luksusowy? Czy naprawdę jedyne, co Pani potrafi to wciskać ciemnotę ludziom? Jako mieszkaniec Nowej Iwicznej i podatnik, który łoży na Pani dietę ja Panią bardzo proszę o rzetelną informację na temat cen wody i ścieków w gminach sąsiednich i dlaczego w naszej gminie ceny są tak skandalicznie wysokie, skąd taka podwyżka ? dlaczego woda jest tak złej jakości, czy są podejmowane jakieś działania żeby jej jakość była lepsza? Proszę wreszcie przestać uprawiać propagandę i zacząć rozmawiać z mieszkańcami, bo wodę używa każdy i każdemu się należy wyjaśnienie, za co płaci i dlaczego tak dużo. Odpowiedz Link
zbyszek.czapnik Re: Podwyżka wody ! 24.05.11, 00:24 A mnie zastanawia w jakim stopniu radni są odpowiedzialni przed mieszkańcami za wieloletnie niedopatrzenia/zaniechania które doprowadziły do takiej podwyżki wody i ścieków. Dlaczego nie mamy w gminie oczyszczalni ścieków? Dlaczego nie mamy dostatecznej ilości ujęć wody? Co się dzieje z jakością wody w naszych kranach? A czy dziś radni mają świadomość jak będzie wyglądało zapotrzebowanie na wodę za kilka lat? Co robią (poza nabraniem wody w usta) by rozwiązać ten problem? Nasi radni nie zaglądają nawet na własne strony www, nie odpowiadają na komentarze, udają, że nie zaglądają na forum Gazeta PL. Czy my mieszkańcy mamy prawo czuć się ignorowani przez naszych przedstawicieli? Nasz sołtys nazwał nasze wypowiedzi "tokowaniem na modę głuszców" a także napisał, że "igrzyska zawsze można znaleźć na Forum NI". To w takim razie jak nazwać nadchodzący festyn inaczej jak odwracaniem uwagi? Od kwestii wody, kanalizacji, instalacji burzowej a nawet ciągle niedokończonego parkingu przy stacji. Za dwa tygodnie będziemy mieli rocznicę ubiegłorocznych podtopień. Czy obecnie jesteśmy przygotowani na taką sytuację? Odpowiedz Link
kamyk-milowy Re: Podwyżka wody ! 24.05.11, 09:10 Niestety wygląda na to że odpowiedzialni są tylko co cztery lata w wyborach. Problem w tym że połowa ludzi w ogóle nie idzie do wyborów a druga która idzie i głosuje pod wpływem propagandy i igrzysk o których piszesz. Mamy dwie radne które rządzą już 5 rok, jaki jest efekt tego rządzenia? Gdzie są potrzebne ujęcia wody, kanalizacja burzowa, oczyszczalnie. Najbardziej jednak fundamentalne jest pytanie czy dziś radni mają świadomość jak będzie wyglądało zapotrzebowanie na wodę za kilka lat?. Czy znowu będzie taki scenariusz że radne pomalują ławki , upieką ciasteczka, zorganizują wielkie majówkowe igrzyska i będą najwspanialszymi radnymi ? a my za wodę będziemy płacić nie 10 a 20 zł za metr i ze strachem patrzeć na prognozy pogody obawiając się większej ulewy. Całe nieszczęście Iwicznej polega na tym że mamy dwie radne które absolutnie nie mają szerszego spojrzenia na problemy mieszkańców. Pierwszy przykład to parking, jeszcze nie skończony ( ciekawe czy na pierwszą rocznicę wyborów wreszcie go zrobią :)) a już za mały. W szczycie samochody parkują na starym dzikim parkingu. Czy któraś radna pomyślała o tym? Doskonałe pytanie zadałaś o to czy jesteśmy przygotowani na podtopienia. Za chwilę będzie rok od tamtych wydarzeń, co się zmieniło? Co zrobiono by podobna sytuacja już się nie powtórzyła? Panie radne głośno mówiły o zbiorniku retencyjnym o kanalizacji burzowej, gdzie to wszystko jest? Czy za chwile usłyszymy że musimy jeszcze z rok poczekać żeby plany były? Czy jedynym efektem działań Pań radnych jest groteskowy raport zagrożeń, który mało że niczego nie wnosi to jest nawet niedopracowany edycyjnie www.nowaiwiczna.com/acrobat/RAPORT.pdf ? Na stronie nowaiwiczna.com chyba już od pół roku wisi tekst pani radnej o tym że czekamy na sprzyjającą aurę żeby coś tam dokończyć www.nowaiwiczna.com/Okiem_Radnego.html. Pani radna ??!!! jakiej jeszcze lepszej aury Pani potrzebuje? Zgadzam się z tobą że jesteśmy przez naszych przedstawicieli jako mieszkańcy totalnie ignorowani. Niestety nie tylko przez Panie radne ale także przez nowego sołtysa. Ja bym jeszcze do tych skandalicznych słów Pana sołtysa które wymieniłeś dodał te które napisał na swoim forum www.iwicznatv.pl/opinie/index.html że podwyżka cen wody i ścieków która ma teraz miejsce to nie tak naprawdę nie jest podwyżka. To co to jest się pytam? Ile mamy płacić za metr wody i ścieków żeby sołtys uznał że jest to podwyżka? 20 zł 30 zł ? czy 50 zł. Daleki jestem od krytyki człowieka bo urzęduje dopiero niespełna dwa miesiące ale zapowiadał szumnie jak to będzie kontrolował radnych i dbał o interesy mieszkańców a póki co dba o interes jednej Pani radnej administrując jej stronę internetową . Panie Sołtysie pytanie do Pana? Jak chce Pan kontrolować radnych jednocześnie prowadząc ich narzędzie propagandowe jakim jest strona internetowa? Jak to ma w praktyce wyglądać ? na jednej zakładce będzie Pan krytykował radnych za ich błędy ? a na drugiej chwalił?. Smutne to wszystko, bardzo smutne, ciekawe czy się któraś radna odezwie? Odpowiedz Link
robertcj Re: Podwyżka wody ! 17.06.11, 07:51 Z tą ceną wody to przesadzili ! Sprowadziłem się tu, ponieważ było taniej, okolica cicha i spokojna. Po paru latach ceny zbliżone do w-wskich a okolica już nie cicha. Ze sprzedażą mieszkania teraz jest ciężko ze względu na zalewające nasze domy opady i małą atrakcyjność okolicy. W proteście od 1 lipca br. zmieniam meldunek na swój stary warszawski.Proponuję to samo pozostałym niezadowolonym. Odpowiedz Link
wafel2.4 Re: Podwyżka wody ! 24.05.11, 18:12 Wydaje mi się jeszcze za wcześnie na krytykowanie nowego Sołtysa, zwłaszcza że z tego, co słyszałem (w przeciwieństwie do poprzedniego) jest dość aktywny w czasie Sesji i zabiera głos w imieniu NI. Natomiast to, co najbardziej mnie bulwersuje ( w debacie o wodzie i ściekach) to postawa naszego byłego Sołtysa. Pan Doktor Hydrolog prawi mądrości na temat stanu SUW itd. Przepraszam, a gdzie Pan był przez ostatnie 4 lata???? Czy jako Sołtys, chociaż raz zabrał Pan głos w tej sprawie na forum Gminy?????????????? Może gdyby nie przespał Pan 4 lat to dzisiaj nie byłoby takich podwyżek? Ciągle chełpienie się tytułem Doktora Hydrologii to za mało, aby zrobić coś dla NI. Odpowiedz Link
zbyszek.czapnik Re: Podwyżka wody ! 24.05.11, 20:49 Nasz nowy sołtys pisze tak: "Niegdy nie byłem zwolennikiem wyważania otwartych drzwi - to bezproduktywne i męczące zajęcie. Dlatego, chociaż, jak każdego mieszkańca naszej gminy, ta sprawa dotyka również mojego portfela, nie zabieram głosu w sprawie podwyżki cen za wodę i odprowadzanie ścieków. Nie zabieram, ponieważ inni zrobili to i lepiej, i dokładniej, i mając zdecydowanie większe pojęcie o ekonomii. " Nie wiem w jakich sesjach sołtys uczestniczył. Nie ma jednak takich, w których miałby prawo głosować, czy składać projekty uchwał. To jest rola radnych. Skoro trzeba ich w tym zastępować to nie jest wesoło. :-( Odpowiedz Link