Dodaj do ulubionych

Reflux układu moczowego - nowe forum

03.08.04, 12:18
Dzis dowiedzialam sie po badaniach, ze Michalek ma wysoki reflux obustronny.
Zalozylam wiec forum wlasnie nt. refluxu moczowego, by kazdy, kto ma ten
problem mogl podzielic sie swoimi problemami i ew. wiadomosciami.
Zapraszam:
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22158
Magda
Obserwuj wątek
    • g.a.b.i Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 05.08.04, 10:18
      Na prosbę Mgdy (madziulec) post :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=12670189 - "do mam dzieci z
      refluxem układu moczowego" - zostanie przeniesiony na jej nowo powstałe forum.

Moderartor.
    • hana1707 Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 05.08.04, 10:54
      Witam,
      moja Julia (12 mies.) tez miała podejrzenie refluksu ukł. moczowego. Lekarz
      kierował nas na badania do szpital ale ja nie chcialam sie na to zgodzic, zeby
      oszczedzic jej stresu. Od kiedy Julcia skonczyła 4 tygodnie ciągle miała w
      moczu e.coli albo pseudomonas aer., enteroccocus...i ciagle byla na Furaginie.
      Gdy skonczyła 10 mies. bylam z nia u homeopatki, po 2 miesiącach leczenia w
      posiewie nie wyhodowano bakterii!!!a musze dodac, że przez cały lipiec nie
      podawałam jej leków. Wiem ,ze dzieci z refluksem musza byc ciągle "odkazane"
      dlatego pisze ten post. Leki homeopatyczne sa bezpieczne( i skuteczne!),
      dziecko nie musi byc faszerowane Furaginem albo antybiotykami...
      Pozdrawiam gorąco Wasze dzieciaczki i trzymam kciuki
      hana
      • paulaula Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 06.08.04, 18:01
        Obyś się nie myliła, ale moje zdanie jest takie że po jednym miesiącu nie można
        orzec że zakażeń już nie będzie. Ja też oszczędzałam córkę przez prawie 2 lata
        przed cystografią, bo różne opinie słyszałam,a dodam że pierwsze ZUM miała jako
        kilkulatka dopiero i co w końcu zrobiłam( wbrew pozorom przy tak inwazyjnych
        badaniach im większe dziecko tym trudniej go przekonać). Okazało się że refluks
        jest, na szczęście jednostronny i tylko II stopnia. dodam że przez te wszystkie
        lata (ma 11 lat)chorowała tylko 5 razy nie będąc leczona furaginem. Pozdrawiam
        i zalecam ostożność i częste badania.
    • hana1707 Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 07.08.04, 22:00
      Witam,
      ja nie orzekam, ze zakażeń ukł. moczowego juz nie będzie i oczywiście będziemy
      powtarzac badania. Wcześniej przynajmniej raz w miesiącu robilismy posiew moczu
      i nawet bezpośrednio po leczeniu były bakterie, przerwy w podawaniu Furaginu
      były najwyzej dwutygodniowe. Uważam więc ten wynik (po leczeniu homeopatycznym)
      za ogromny sukces i jest to dla mnie wielka radość, że chociaz miesiąc moje
      dziecko nie musiało dostawac leków. A Twój post zabrzmiał troche złośliwie i
      genialnie "podniósł mnie na duchu". Pozdrawiam i zycze zdrówka dla Twojej
      pociechy.
    • matkkapolka Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 07.08.04, 22:55
      u mojego Kubusia wadę wykryto jeszcze u płodu po porodzie trafił na chirurgię
      dziecięcą gdzie po wstępnych badaniach (cum[?] i cystoskopia) stwierdzono
      reflux V stopnia. Kubuś od urodzenia jest na antybiotykach na przemian furagin
      z baktrimem, od niedawna podaję mu siraliden który jest odpowiednikiem furaginu
      lecz jest w zawiesinie. Niedawno Kubuś przeszedł kolejne badanie -
      renoscyntygrafię i już wiem że nie obejdzie się bez operacji, zaplanowali ją na
      październik. W między czasie konsultowaliśmy się z lekarzem który ochoczo
      stosuje leki homeopatyczne i po zastosowaniu jego terapii była poprawa w
      wynikach lecz nie odważyłam się aby odstawić antybiotyk bo sam lekarz kazał w
      dalszym ciągu go stosować.
      Życzę zdrowia wszystkim dzieciaczkom i pozdrawiam.
    • madziulec Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 26.08.04, 21:31
      Podbijam watek i zapraszam jeszcze raz na moje forum wink))
    • matkkapolka Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 30.08.04, 08:37
      tydzien temu bylismy na usg lekarz nam powiedział że prawa nerka jest w sferze
      zaniku a mocz cofa się do lewej ja już nic nie rozumiem lekarze ustalili termin
      operacji na październik i chcą zająć się prawą stroną a ja sie boję że jak nic
      nie zrobią z lewą to jeszcze ona się zniszczy.jutro jedziemy jeszcze do urologa
      do zabrza mam nadzieję że tam wszystko się wyjaśni i że tam konkretnie zajmą
      się naszym synkiem boję się operacji kubusia ale jeszcze bardziej boję się czsu
      bo przekonalam się że mimo czystego moczu nereczka się popsula i od czerwca nie
      rosnie proszę trzymajcie kciuki za kubusia jutro bardzo wazny dzien dla niego
      pozdrawiam wszystkie mamy i caluski dla maluszów
      • madziulec Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 30.08.04, 08:59
        Oczywiscie, ze trzymamy kciuki.
        Z tego co ostatnio czytalam w roznych obcojezycznych opracowaniach to oglnie
        jesli mocz nie jest zakazony bakteriami to samo cofanie sie niewiele szkodzi
        nerkom, wiec nie mamy sie czym martwic i czym denerwowac. Najgorsze sa
        oczywiscie te zakazenia, nie wspominajac juz o tych zakazeniach nawracajacych.
        Napisz potem co i jak.
        • matkkapolka Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 30.08.04, 10:08
          madziu jego nerka od ponad dwoch miesiecy nie urosla i w ocenie napsano
          unaczynienie ubogie podczas gdy druga urosla znacznie i ma unaczynienie
          prawidlowe a mocz badamy co tydzien i jest czysty juz mam metlik w glowie nie
          wiem czy lekarze podjeli prawidlowa decyzje bo kubus mial miec robiona przetoke
          w maju jednak w szpitalu postanowili jej nie robic wtedy sie cieszylam a teraz
          nie wiem czy to byla dobra decyzja bo od tego czasu nerka sie popsula a moze
          robiac przetoke mozna bylo niedopuscic do doprowadzenia jej do takiego stanu
          pozdrawiam bozena
    • 25buba1 Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 31.08.04, 15:53
      Drogie Mamy, mam pytanie: jakie są objawy zakażenia układu moczowego? Mam
      obserwować synka (4,5 mies.) w tym kierunku ze względu na niewielkie poszerzenie
      miedniczek nerkowych. Dotąd zakażenia nie miał, wyniki analizy moczu i posiewu
      też prawidłowe, za pół roku kontrolne USG a w międzyczasie mam "czuwać". No
      właśnie, czy przy ewentualnym zakażeniu miałby gorączkę? Bardzo proszę o odpowiedź.
      • mami7 Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 31.08.04, 16:26
        Gorączka, czy nawet stany podgorączkowe jak najbardziej pojawiąja się przy zakażeniu. Ale musisz obserwować wszystko co dziwne u dziecka. Jak zbiera go katar również, wtedy łatwiej i o inne infekcje.
        Obserwuj: czy nie ma problemów z siusianiem (to trudne przy pampersach, ale maluch może płakać i prężyć się), czy są jakieś różnice w ilości i częstotliwości oddawania moczu (szczególnie niepokojące mogą być zmniejszające się ilości i częstotliwość), czy mocz nie "pachnie" jakoś inaczej, czy nie ma innej barwy (ceglasta, krwista - to już poważna sprawa).
        Ogólnie dziecko może wyglądać na chore, czyli dochodzi do tego również zmniejszone łaknienie.
        I pilnuj picia. Dużo!!!! To podstawa sukcesu.

Pozdrawiam
        • madziulec Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 31.08.04, 17:49
          Fajnie. Moj synek nie mial zadnej goraczki, zadengo stanu podgoraczkowego. NIC!
          Ze szpitala to nas nawet chciali wyrzucic bo lekarz powiedzial, ze to
          niemozliwe, by mial zakazenie ukladu moczowego bez temperatury!
        • madziulec Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 31.08.04, 17:50
          I "by the way" po to zalozylam nowe forum bysmy tam mogly spokojnie porozmawiac
          o swoich problemach, obawach itp.
      • madziulec Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 31.08.04, 17:48
        Napisalam o tym na moim forum. Wiec zapraszam, bo nie bede tu wszystkiego
        przepisywac.
        • matkkapolka Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 01.09.04, 13:06
          wczoraj byliśmy w zabrzu pan docent po obejrzanych wynikach stwierdzil że nie
          operowalby teraz kubusia tylko poczekal aż maly skończy rok bo w jego stanie
          moze sie okazać że jek otwoży pecherz to prawa nerka moze juz przestac pracować
          teraz pracuje w 36% jednak po dalszej rozmowie stwierdzil że po olowie wrzesnia
          jak wróci z urlopu przymnie kubusia do szpitala i sam pooglada jak to u niego
          wyglada bo po wynikach to jest kiepsko mam nadzieje ze uda sie uratowac ta
          nereczke tym bardziej ze w tej chwili mocz cofa sie rownierz do drugiej a do
          posucia nerki moze dojsc nawet przy dobrych wynikach moczu tak jak to jest w
          przypadku kubusia od zastoju moczu dochodzi do mechanicznego uszkodzenia nerki
          pozdrawiam wszystkie mamy i maluszki bozena
          • madziulec Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 01.09.04, 14:56
            No wlasnie - zwykle czeka sie az dziecko skonczy rok.
            w sporadycznych tylko przypadkach operuje sie wczesniej, o ile w oglole.
            Trzymam kciuki.
            • beata963 do matkapolka 01.09.04, 22:09
              WITAM
              Gdy przeczytałam twoją historię to na początku scenariusz żywcem wyjęty z życia
              mojego synka . Wadę wykryto podczas USG prenatalnego , następnie po urodzeniu
              seria badań .Wykryto obustronny reflux 4-5 stopień . Od 2 m-c życia przetoka !
              Nie było dyskusji , przetoka odbarcza nerki i pomimo wszystkich problemów
              pielęgnacyjnych bardzo pomogła!!!. Obecnie mój synek ma 12 m-c jest po
              ostrzyknięciu teflonem i z jednostronnym refluxem 3 stopnia.Czekamy na operację
              gdyż ujście jest bardzo szerokie - termin 11 pażdziernika.Ufam naszej p.doktor
              wiem i widzę , że działa optymalnie.Skonsultuj dziecko z innym
              lekarzem ,niechcę posądzać twojego lekarza o zaniedbanie ale ....
              Brak mi słów
              Pozdrawiam
              Beata
              • matkkapolka Re:beata 02.09.04, 07:54
                beatko kubus spedzil pierwszy miesiac zecia w szpitalu WCM w opolu tam wykryto
                wade i 12 maja mial miec robiona przetoke jednak 10 zrobiono urografie ktora
                nie byla zbyt czytelna i lekarze stwierdili ze jest poprawa i mozemy isc do
                domu jednak bedac pod ich kontrola 16 sierpnia mial renoscyntygrafie i okazalo
                sie ze juz ta prawa nerka prcuje tylko na okolo 34% teraz w czerwcu bylam z nim
                w zabrzu ale pan docent stwierdzil ze potrzebuje wynik z renoscyntygrafi i jak
                bedziemy miec to mamy przyjechac bylismy teraz i czekam na polowe wrzesnia jak
                go pan docent pooglada i dalsze decyzje lekrka ktoa nas skierowala do zabrza
                mowi ze docent A. Paradysz jest najlepszy na polske poludniowa mam nadzieje ze
                uda sie jeszcze uratowac ta nerke i zabezpieczyc lewa bo do niej rownierz mocz
                sie cofa powiedz mi tylko gdzie ty leczysz synka pozdrawiam bozena
                • beata963 Re: matkkapolka 02.09.04, 12:31
                  Wsłałam e-maila
                  3maj się
          • matkkapolka Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 17.09.04, 09:24
            mamy termin cystoskopi jedziemy do zabrza 27 wrzesnia jak wrocimy to napisze
            jak bylo i co dalej z leczeniem kubusia pozdrawiam emamy i dzieciaczki bozena
    • madziulec Re: Reflux układu moczowego - nowe forum 17.09.04, 22:31
      Podbijam watek - na wszelki wypadek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka