Dodaj do ulubionych

zapach z ust, ph 7, cw 1005

28.08.13, 18:29
Młody ma niecałe 4 lata. Od jakiegoś czasu (+/-3 tyg.) ma brzydki zapach z ust. Nie jest to zapach psujących się zębów, czy rozkładających się resztek jedzenia pomiędzy nimi. Jest nieprzyjemny, ale to nie odór. Trudno mi go określić.
Mniej więcej w tym samym czasie zaczęły się narzekania na plecy. Jest 2 m-ce po operacji (wyrostek, wgłobienie, nacieki...) i pierw kładłam to na karb schizy poszpitalnej (często skarży sie na nagłe bóle brzucha), ale dziś nie wytrzymałam.
Zrobiłam mu tylko nadanie moczu i niby wszystko idealnie, ale:
cw 1 005
ph 7
Prócz tego tylko 0-2 leukocyty i nieliczne nabłonki płaskie.
Czy zapach z ust może mieć zwiazek z czymś niedobrym, co dzieje się z nerkami?
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: zapach z ust, ph 7, cw 1005 29.08.13, 08:10
      A co dzieje się z nerkami? Bo po wynikach nie widać żeby coś się działo. Zapach z ust ma różne przyczyny: zęby, migdałki, żołądek...
      • easyblue Re: zapach z ust, ph 7, cw 1005 29.08.13, 16:31
        Badanie zrobiłąm z powodu częstego skarżenia się małego na ból pleców w okolicach nerek. Nagle zaczynał jęczeć i narzekać, że bolą go plecy. Gdy przestawało, od razu wracał do zabawy. Jakoś na problem z mięśniami/kręgosłupem mi to nie wyglądało, brzuch raczej też nie promieniuje do pleców.
        Na wyniki moczu nie zwróciłabym uwagi, gdyby nie ten ból pleców. O ile ph miewał i wyższe (9), o tyle cw zawsze było w normie. Do tego doszedł zapach z ust (czasami przy problemach z nerkami bywa przykry - aceton). Przykry zapach sie nasila, ale w kierunku odoruuncertain
        • busia177 Re: zapach z ust, ph 7, cw 1005 29.08.13, 17:26
          Hej,
          ekspertem nie jestem, ale jak dla mnie cw moczu jest w normie, jeśli Twój synek dużo pije (powtarzam zdanie mojego nefrologa, córa ma podobne parametry).
          Przy zapaleniu układu moczowego pojawiłyby się w osadzie moczu większe ilości leukocytów, niż przez Ciebie wskazane, bakterie, ewentualnie liczne pasma śluzu, możliwa byłaby też podwyższona ilość erytrocytów.
          Jeśli synek dalej będzie się skarżył na pobolewanie, może warto zrobić usg jamy brzusznej?
        • aaaniula Re: zapach z ust, ph 7, cw 1005 29.08.13, 20:40
          Wyniki moczu są w normie, więc to nie problem z nerkami. Gdyby z ust twojego dziecka wydobywał się zapach acetonu to po godzinie wylądowałabyś na oiom-ie z stanem zagrożenia życia.
          • easyblue Re: zapach z ust, ph 7, cw 1005 29.08.13, 21:42
            Chyba jednak będę musiała zawracać głowę docowiuncertain Też mi na nerki to nie wygląda, ale nie mam się do czego przyczepić. USG powinno dać jakąś odpowiedź. Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka