Dodaj do ulubionych

szczepienie

20.01.14, 00:58
jako niedoswiadczona mama myslaca ze im wiecej zapłaci tym bardziej zabezpieczy dziecko przed chorobami i pod namowa pediatry zaszczepiłam szczepionka 6w1, niestety wiem ze to wielkie gó.... i Teraz powinnam miec drugie szczepienie synek skonczyl 4 miesiace na razie si enie zgłaszam, pewnie beda mni scigać i teraz wybierajac mneijsze zło czym zaszczepić czy moge zmienić? doradzano mi przejsc na nfz i szczepic pojedynczo co 6 miesiecy niech mi ktos podpowie nie chciałabym zaszkodzić swojemu dziecku
Obserwuj wątek
    • aaaniula Re: szczepienie 20.01.14, 06:46
      A coś się twojemu dziecku stało, że to takie wielkie g....? Akurat 6w1 są szczepieniami nowszej generacji niż pojedyncze szczepienia. Ja chyba nie ogarniam tej paniki ze szczepieniami, tej mody przeciwko. Ludzie nadal nie rozumieją, że gdyby szczepienia to nadal wybijałaby nas ospa prawdziwa. A skutki uboczne? Owszem są, jak przy każdym leku. Nikt nie mówi o tym, co może stać się dziecku po augimentinie podawanym przy anginie... A jednak matki podają bez zastanowienia.
    • biankao Re: szczepienie 20.01.14, 07:49
      Cześć mój synek ma 3 miesiące i też miałam dylemat co do szczepionek. Duuużo czytałam na ich temat, ale im więcej czytałam tym bardziej byłam niezdecydowana. W końcu wypisałam wszystkie za i przeciw szczepionkom NFZ oraz tym łączonym i wierz mi wyszło po równo... W końcu zapytałąm się pediatry, tak szczerze, czym ona szczepi swoja rodzinę, bo dzień wcześniej jej rodzina stałą w kolejce do gabinetu szczepień i powiedziała, że łączonymi. Tak więc zdecydowałam się na 5w1... Prawda jest taka, że każda może wywołać skutki uboczne, ale tego niestety nie przewidzisz... jedyne co można zrobić to szczepić jak najmniej na raz tzn., jak jest 5 w 1 to nie dodawaj do tego jeszcze pneumokoków i innych. Lepiej to zrobić po upływie jakiegoś czasu a nie wszystko na raz. Najlepsze byłyby szczepionki pojedyncze podawane w dużych odstępach czasu, ale w Polsce pojedyncze są niedostępne. Zresztą już prawie wszystkie kraje wysoko rozwinięte szczepią łączonymi...
    • az-82 Re: szczepienie 20.01.14, 08:55
      A cóż to za nagłe olśnienie, że stwierdziłaś, że 6w1 to wielkie g... ?
      Jest jedno kłucie zamiast kilku, a zamiast całych wirusów masz pojedyncze białka, jest mniej obciążająca dla organizmu, mniej skutków ubocznych, zawiera mniej konserwantów i świństw dodatkowych, niż kilka szczepionek jednocześnie podanych.
      Mnie to przekonuje. A to, że trzeba za nią płacić, to jest niestety nasz NFZ i nasza służba zdrowia. Nie fundują nam pojedynczych szczepionek dlatego, że są lepsze niż 6w1.
    • mamla123 Re: szczepienie 20.01.14, 11:45
      Moja córka o wiele lepiej przeszła szczepionke łączoną. Pierwszą miała zwykłą- 3 kłucia. Dziecko darło się w niebogłosy po paru godzinach. Wieczorem było już tylko gorzej. Lekko podwyższona temp a leżała jak warzywo. Aż się serce ściskało jak na nią wtedy patrzyłam. Po wymiotach dopiero była jakaś poprawa. Rano już było lepiej- chociaż była bardziej kontaktowa.

Drugie szczepienie było już łączone. 1 kłucie-zero późniejszego krzyku. Jedyny odczyn poszczepienny to zaróżowienie w miejscu wkłucia no i markotność.
      W porównaniu do pierwszej o niebo lepiej. Jak szłam na drugą to miałam dusze na ramieniu po wcześniejszych przeżyciach.
      Może każde dziecko na inaczej ale moja mała o wiele lepiej przeszła 5 w 1.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka