Dodaj do ulubionych

wypukle ciemiaczko

18.02.14, 12:12
Witam,
w niedziele zauwalylismy, ze nasze prawie 7-mio miesieczne malenstwo ma wypukle ciemiaczko - w pozycji pionowej. Mala miala emp. okolo 37.5 mierzonej w pupie - czyli niby ok, ale glowka wydawaka nam sie bardzo rozpalona. Bylismy u lekarza, ten zbadal mala kazal podac czopki na zbicie goraczki. Juz po pierwszym byla znaczna poprawa, a dzisiaj rano po drugim podanym w nocy wyglada bardzo ladnie i glowka nie jest juz tak goraca. Idziemy dzisiaj po poludniu do kontroli i nie chce, zeby mnie splawil mowiac, ze jest ok.
Przeciez musi byc jakis powod tego, ze glowka byla goraca - ciemiaczko wypukle to pewnie efekt tego rozpalenia.
Czego powinnam sie spodziewac, bo dobrym lekarzu?
Obserwuj wątek
    • mamafilipka29 Re: wypukle ciemiaczko 18.02.14, 12:24
      Ale co zbijaliscie, i wy i lekarz? Od temperatury mierzonej w pupie, odejmujesz 5 kresek więc dziecko miało temperature w normie. Albo masz zepsuty termometr.
      • bynight_one Re: wypukle ciemiaczko 18.02.14, 12:34
        no wiem, dlatego napisalam, ze niby temp. byla ok. Tylko glowka byla nienormalnie ciepla. Lekarz niestety temp nie zbadal.
        Po paraetamolu glowka jest normalnie ciepla. Temp w pupie byla dzisiaj rano 37 i ciemiaczko jest w normie. Czy mozliwe, ze mala na lekko podwyzszona tem, tak reaguje? Ale przeciez nawet 38 jest w normie u niemowlaka.
        • mamafilipka29 Re: wypukle ciemiaczko 18.02.14, 12:47
          Kup sobie drugi termometr dla pewności, tylko jakiś dobry i nie dotykowy, bo ja przynajmniej do nich nie mam zaufania (miałam dwa, oba pokazywały co chciały wink raz 34.5 a po 2 minutach 36.6). Ciemiączko może być wypukłe przy podwyższonej temperaturze, albo jak dziecko długo płacze, innych pomysłów nie mam. Nie mieliśmy nigdy (odpukać) z tym problemów. Pytałam mamy, która wychowała 3 dzieci i 3 wnucząt i też innych przyczyn nie zna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka