16.02.13, 15:36
Jestem obecnie w irl
Proszę o pomoc moj synek urodził się z zakazeniem krwi i sepsa (w irl),po kilku miesiacach ( w polsce)zrobilam mu usg ciemiaczkowe gdyz zalecil to pediatra po rozpoznaniu duzego ciemiaczka( dla mnie ok :5cm na 6 cm.) wykazalo ono ze syn w komorze 1 i 2 ma za duzo plynu rdzeniowo-mozgowego (17,5 mm i 18,2 mm) po czym skierowlala mnie na rehabilitacje (wedlug mnie syn rozwija sie prawidlowo,turla sie gaworzy itp.) wiec nie poszlam na rehabilitacje bo syn sie rusza,jest zywy i stoi twardo na nogach jak go trzymam za paluszki
zrobilam tez krew:
wbc-4.48
rbc-4,71
hemoglobina-10,8
hematokryt-32,4
mcv-68,8
mch-22,9
mchc-33,3
rdw-13,8
plytki krwi(plt)-327
mpv-10,4
pdw-11,4
p=lcr-28,1
pct 0,34
lekarz stwierdzil anemie i powiedzial ze by nie panikowal i nic mi nie dal. Wrocilam z dzieckiem z polski do irl i lekarz dal mi zelazo dla syna co dwa dni po 0,3mg.
teraz zauwazylam bardzo widoczne zyly na glowce dziecka i sie tym martwie a usg mam za miesiac (ciemiaczko nie zarasta),czy moze mi Pani powiedziec czy wyniki krwi sa bardzo zle i czy moze byc cos nie tak z ta glowka np.cisnienie bo te zyly bardzo widac. Prosze o pomoc co mam robic w Polsce mnie strasza wodoglowiem i drenazem a w irl mowia ze nic mu nie bedzie tylko trza kontrolowac.Ja nie spie po nocach i go pilnuje,placze cle dnie nad nim psychicznie wysiadlam i mam depresje. Prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • trusia29 Re: Witam 16.02.13, 20:10
      Dlaczego nie poszłaś na rehabilitację,jak Cię skierowano? Co za bezmyślność...
      Idź czym prędzej do lekarza z dzieckiem. Sprawdź co się dzieje. Myslisz, ze na forum ktoś Ci pomoże ? jak? Nie podałaś żadnych ważnych danych.

Ile dziecko ma miesiecy? Ciemiączko jakieś kosmicznie wielkie, mój syn przy narodzinach miał 1 cmx1 cm
      • anet.ta1 Re: Witam 18.02.13, 11:33
        nie poszłam na rehabilitacje bo moj lekarz gp powiedzial ze nie ma zadnych wskazan do rehabilitacji ruchowej gdyz syn jest strasznie zywym dzieckiem,turla sie,stoi twardo na nozkach itp i nie wie co by tu mialo byc rehabilitowane. A druga sprawa lekarka ktora robila usg ma dziwne uklady z rehabilitantem bo na sile mnie do niego umawiala a kolezanka byla u niej i mowi mi ze ona nawet zdrowe dzieci wysyla na rehabilitacje! A bezmyslna nie jestem bo czekm juz miesiac na kolejne usg i caly czas go monitoruje i bawie sie z synkiem jak najwiecej zeby mial ruch i sie prawidlowo rozwijal wiec mnie nie oceniaj .
    • ewa.misko-wasowska Re: Witam 16.02.13, 20:19
      Witam,
      warto powtórzyć teraz usg przezciemiączkowe, żeby sprawdzić czy ilość płynu nie uległa zmianie, po czym udać się na konsultację neurologiczną.
      Mała dawka żelaza jak na anemię, czy to oby na pewno 0,3 mg? To bardzo mało nawet dla noworodka.
      Pozdrawiam serdecznie
      • anet.ta1 Re: Witam 18.02.13, 11:29
        Dziekuje za odpowiedz

Tak jest to 0,3mg zelaza w plynie...moge dodac ze miesiac temu obwod glowki byl 43 cm a dwa tyg temu 42cm(lekarz mierzyl od czola prowadzac miare nad samym uchem na ukos). A czy moze mi Pani napisac cos o wynikach krwi i o tym ze widac bardzo zylki na glowce. I czy ten plyn moze sie wchlonac czy nie ma szans?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka