21.05.14, 19:04
Witam. weszłam na tą strone po raz pierwszy i muszę się poradzić rodziców którzy mieli podobny problem bo nie wiem co robić jestem w takiej rozsypce że emocjonalnie nie daje rady. Mój syn ma 13 lat od 1,5 roku ma nauczanie indywidualne z powodu ADHD i zaburzeń zachowania teraz kończy 6 klasę i jestem ciągle wzywana do szkoły co dalej oczywiście szkoła sugeruje nadal NI bo to sprawdziło sie w jego przypadku przedtem groziło mu zostanie w tej samej klasie miał najgorsze z możliwych zachowań w trakcje nauczania zachowanie polepszyło sie i oceny też nauczanie ma w szkole wiec kontakt z rowiesnikami chociaż ograniczony ale ma ale jest problem bo sym kiedy słyszy o NI wpada w szał i rozpacz on chce wrócić już do klasy emocjonalnie mnie straszy że sobie cos zrobi że jestem najgorsza matka ze go nie kocham ze nie chce miec takiej mamy ze niszczę mu życje a przecież on jest calym moim światem obecnie jestem na świadczeniu i mam możliwosc stalej kontroli nad nim jak będzie chodził z klasą to juz mi nie dadzą bedze musiala isc do pracy (kiedys pracowalam ale zrezygnowalam na rzecz opieki nad synem)jesli pozostawie go bez pomocy to sobie nie poradzi maż pracuje na zmiany. co mam zrobic!!!!!
Obserwuj wątek
    • ewis Re: adhd 31.05.14, 00:47
      Jeśli syn chce uczestniczyć w zajęciach klasowych musi, w pewnym stopniu przynajmniej, dostosować się do wymagań szkoły dot. zachowania. I w tym powinnaś mu pomóc - przy wsparciu dobrego psychologa - wypracowując wspólnie jakiś plan zmiany zachowań (panowania nad impulsywnymi zachowaniami, poprawy koncentracji itp.).

Pamiętaj, że nie od razu Kraków zbudowano, więc nie oczekuj zmian po pierwszym powtórzeniu. Cierpliwie i spokojnie.
      I podstawa - odetnij mu zbędne bodźce, czyli na jakiś czas zero TV, komputera i słodyczy.
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka