Dodaj do ulubionych

za długo śpi?

22.09.04, 13:46
Może ktoś rozwieje moje wątpliwości.
Wiem, że każde dziecko jest inne, ale i tak się niepokoję. Moja 13-dniowa
córeczka prawie cały czas śpi. Budzi się tylko na karmienia, co 3-4 godziny.
Najgorsze jest jednak to, że nie można jej w żaden sposób wybudzić, np.
wczoraj do kąpieli był wielki problem. Gdzieś czytałam, że jeśli dziecka nie
można obudzić jest to powód do niepokoju i wizyty u lekarza. Macie podobne
doświadczenia? Jeśli tak, to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Anka
Obserwuj wątek
    • hanka4 Re: za długo śpi? 24.09.04, 12:58
      To jeszcze raz ja. Szkoda, że nikt mi nie odpisał na poprzedni list. Może
      teraz? Z kolei niepokoi mnie oddech Malutkiej. To moje pierwsze dziecko,
      dlatego tak panikuję, nie mam doświadczenia. Chodzi o to, że, najczęściej jak
      zasypia oddycha bardzo szybko i głęboko, aż rusza jej się cała główka. Czasem
      też na wydechu wydaje takie dziwne świsty, w szpitalu określili to
      jako "pomrukiwanie", przez pewien czas tego nie było, a teraz znowu się
      pojawiło. Napiszcie proszę co o tym sądzicie, bardziej doświadczone Mamy!
      Ania
    • ewikgo Re: za długo śpi? 24.09.04, 14:51
      Moim zdaniem nie powinnaś się niczym przejmować. Noworodek śpi prawie całą
      dobę - niektóre maluchy w tym wieku czuwają jakiś czas ale są takie, które śpią
      niemal non stop, za wyjatkiem czasu, który zabiera im jedzenie. Mój synek spał
      tak prawie całe dwa pierwsze miesiące życia (obecnie też sporo czasu poświęca
      na popołudniowe spanie, moze to więc kwestia upodobań).
      A to, że nie można dobudzić małej do kąpieli tez o niczym nie świadczy -
      koleżanka ma córkę, którą bardzo często - jak opowiada - kąpała na śpico, nawet
      kiedy była już konkretnym niemowlakiem.
      Jeśli zaś chodzi o to pomrukiwanie (poświstywanie?), o którym również
      napisałaś - cóż, nie słyszałam tych odgłosów, ale pamiętam jak zaniepokojona
      wypytywałam położną bo zdawało mi się, ze moje dziecko nie może złapać tchu -
      wyglądało tak jakby coś mu się śniło emocjonującego. Podobno dzieci czasem
      zapadają w głębszy sen i wtedy śpią cichutko a czasem ten sen jest płytki i
      wtedy oddech jest nieregularny i towarzyszą mu różne "mruki", popiskiwanie. tak
      przypominam sobie coś takiego...
      Pozdrawiam i życzę Wam dużo zdrówka. Wiem ze te pierwsze miesiące z małym
      dzieckiem, z pierwszym dzieckiem, sa trudne, stresujące i złowiekowi wydaje
      się, ze jest taki "zielony" i na niczym się nie zna, ale z tygodnia na tydzień
      będzie coraz fajniej.
      Buziaki dla malutkiej
      • hanka4 Re: za długo śpi? 24.09.04, 17:30
        Oj, masz rację - to wielki stres. Jest to najtrudniejsze i najbardziej
        odpowiedzialne zadanie jakie miałam w życiu. Żadne studia, żadna praca nie
        stresowały mnie tak bardzo. A jeszcze jak ktoś się tak przejmuje, to już
        całkiem. Bardzo, bardzo dziękuję Ci za odzew, trochę mnie uspokoiłaś. Zobaczymy
        co powie lekarz. A właśnie - w książeczce zdrowia dziecka mam napisane -
        kontrola za miesiąc. Miesiąc od urodzenia czy opuszczenia szpitala?
        Pozdrawiam
        • frenczik Re: za długo śpi? 25.09.04, 22:18
          Moja malutka dla odmiany w dzień praktycznie w ogole nie spała w pierwszych 3ch
          miesiącach - i to też nie było książkowe, bo książkowe jest na początku ok 20
          godzin/dobę, to twoja dzidzia jest bliżej normysmileale zawsze nie zaszkodzi
          spytać lekarza. Myślę że data wizyty jest orientacyjna, mozesz iść wcześniej,
          jesli się niepokoisz. Aha, co do tych odgłosów to moja corcia tez czasem po
          uśnięciu miewa przyspieszony oddech, teraz (dzis konczy 4.m-c) rzadziej sie to
          zdarza niż kiedyś, za to np. dzisiaj raz się zaśmiała po zaśnięciu, to było
          takie słodkie, dziecko ma dużo wrażeńsmile
          Kiedy urodziłam przezywałam wielki stres. Znajoma powiedziała mi wtedy: ufaj
          przede wszystkim swojej intuicji, słuchaj i patrz uważnie, ty najlepiej będziesz
          znała swoje dziecko. Na początku nie docierało to do mnie tak do końca, ale
          teraz, kiedy parę moich intuicji się sprawdziło, zaczynam widzieć o co jej
          chodziło i zgadzam się z nią - chodzę do lekarza zawsze jak mnie cos zaniepokoi,
          ale i tak ostateczną decyzję o tym jak postępować podejmuję sama, choć i tak na
          pewno wiele jeszcze przed namismilepozdr.
    • sylwii_br Re: za długo śpi? 27.09.04, 10:03
      Moje dziecko też długo spało i do dzisiaj jest śpiochem (3l)
      ale jeśli cię niepokoi spanie lub oddech powinnas pójśc do lekarza .
      Ja jak strasznie się niepokoiłam to szłam do lekarza , bo cóż może wiedzieć
      młoda mamcia o takiej kruszynce . Nie znaczy to że biegałam z wszystkim i
      ciągle , ale jeśli cos mi spędzało sen z powiek to szłam.
      S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka