Dodaj do ulubionych

Plyn w uchu srodkowym

14.04.16, 13:39
Nie mowie o zapaleniu ucha.

Wszystkie dzieci sie rodza z plynem w uchu srodkowym, i z czasem to ustepuje wraz z wzrostem dziecka. U niektorych nie tak szybko. jakies 10% dzieciakow ma to do 6 roku zycia

To moze, ale nie musi miec wplyw na sluch.
Jesli nie ma wplywu na sluch nie robia nic i czekaja az samo ustapi. Jesli ma wplyw na sluch przekluwaja blone i zakladaja saczek

Potomek slyszy ok ale ma tzw Glue Ear. Czy ktores z waszych dzieci tez to ma/ mialo. Czy poza metoda przekluwania chirurgicznego tudziez metoda czekania , tudziez metoda gry na trabce i dmuchania balonow...ktos ma jakies sposoby na to?

Obserwuj wątek
    • babybump Re: Plyn w uchu srodkowym 14.04.16, 19:23
      Dalej mieszkasz w Anglii? Męża bratanice miały wkładane grommets. Na początku oczywiście czekali i nic nie robili, ale okazało się, że jednak miało wpływ na słuch (początkowe badania wykazywały inaczej), więc zdecydowali się na grommets.
      • princesswhitewolf Re: Plyn w uchu srodkowym 15.04.16, 11:06
        no od 20 lat mieszkam w Anglii i chyba sie w tej kwestii niewiele zmieni, ale kto wie...

No "grommets" saczki wkladaja jak ma wplyw na sluch. Nie wiem co znaczylo w przypadku bratanicy dziecka "poczatkowe badania" ale my chodzimy juz od roku tak co 3 miesiace na badania i na sluch nie ma wplywu albo w stopniu sladowym wiec narazie nie kieruja nas do chirurga.
        To jednak jest zabieg w narkozie...
    • rulsanka Re: Plyn w uchu srodkowym 15.04.16, 11:03
      Ja pozbywałam się płynu pozapalnego z pomocą otoventu, to taki balonik do dmuchania nosem. Trzylatek wprawdzie nie zdołał nadmuchać, ale ucho się odetkało. Ponad czterolatek już nadmuchiwał te baloniki, ucho się odtykało.
      • princesswhitewolf Re: Plyn w uchu srodkowym 15.04.16, 11:08
        no wlasnie mam ten otovent ale to ciezko sie dmucha z nosa nawet doroslemu a co dopiero 3 latkowi. Moze jak go przetrzymaja jeszcze z rok to bedzie dmuchal.

Kupilam trabke, saksofon, flet, fujarke, gwizdek, harmonijke, dmuchane balony- uszy mnie juz bola od tego jazgotu... byle dmuchal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka