Dodaj do ulubionych

Jak objawia się refluks moczowy?

04.10.04, 22:59
j.w.
Obserwuj wątek
    • paulaula Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 07:53
      Sam refluks się nie objawia, a jesdynie nawracające zakażenia układu moczowego
      mogą o nim świadczyć, choć też nie zawsze. Zasada jest taka, że jeśli pierwsze
      zakażenie nastapiło w pierwszym roku życia to należy po nim wykonać usg i
      ewentualnie cystografie mikcyjną, która jako jedyne badanie jednoznacznie
      rozstrzyga o refluksie. Natomiast jeśli zakażenie się powtórzyło lub powtarza
      cystografia jest niezbędna i niestety przewaznie wtedy okazuje się że refluks
      jest. Prawda jest także taka że wcześnie wykryty nawet III stopnia ustępuje
      zwykle po leczeniu wyłącznie farmakologicznym. A ogólne badania moczu
      profilaktycznie tak czy siak polecam przy jakichkolwiek podejrzeniach, a także
      po dłuższej antybiotykoterapii. Pozdrawiam i zdrówka życzę
      • agnka1 Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 09:17
        Synek ma 2,5 miesiąca. W związku z nieschodzacą żółtaczką fizjologiczną miał
        robiony posiew moczu. Wynik wyszedł 10 na 4-nie za bardzo znam sie o co z tym
        chodzi w każdym razie nasza pani doktor powiedziała, że raczej przy tym wyniku
        sie nie leczy i może być on stąd, że pod napletkiem zbierają się bakterie. Więc
        przez jakiś czas odkażaliśmy to miejsce rivanolem, rumiankeim, gentamycyną.
        Jednak 2 ponowne wyniki były takie same. W końcu dostał antybiotyk. I po
        antybiotyku...wynik ten sam. Ja już nie wiem o co chodzi? Czy mam się martwić?
        Pani doktor widze, też za bardzo nie wie co nam powiedzieć?
      • madziulec Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 16:20
        80% refluxow ustepuje.
        20% zostaje wink wiec nie pisz, ze po leczeniu farmakologicznym wczesnie wykryty
        reflux ustepuje, bo nie zawsze jest to prawdziwe.
    • chimer Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 10:08
      powiem tak- wynik 10/4 E. coli- to już da sie rozpoznać zkakżeni dróg
      moczowych. Antybiotyk powinien pomóc, jeżeli mocz badany na posiew był pobrany
      w trakcie brania antybiotyku to powinien być jałowy. Jeżeli nie jest to znaczy,
      że bakteria nie jest wrażliwa na ten antybiotyk i tżeba dać inny. Po
      antybiotyku powinien dostawać furagin - by utrwalić ten dobrostan i po 10
      dniach brania furaginu zrobić przerwę 3-5 dni i jeszcze raz pobrać mocz na
      badanie ogólne i posiew. I tak co 2-4 tyg. robić posiewy, aż do roku. W
      międzyczasie 6 tyg. po zakażeniu ponownie zrobić USG j. brzusznej, a może
      cystografie- o tym decyduje lekarz prowadzący.
      Mocz na posiew najlepiej pobierać bezopośrednio na podłoże kupione w aptece (
      Urocult lub Uromedium) i niech podmyte pod kranem dziecko nasika na nie i to
      podloże zanosimy do laboratorium. Nie wolno robic posiewów z moczu z woreczka
      do podklejania.
      pozdrawiam
      • marzek2 Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 10:26
        Na wynikach podawanych przez laboratoriów kiedy robiliśmy posiewy moczu naszej
        córeczce wynik 10/4 był określany jako "wątpliwy", przyczną mogło być faktycznie
        niejałowe pobranie moczu. Wynik 10/5 i więcej oznacza infekcję, wynik poniżej
        10/3 - dziecko jest zdrowe. Chimer, życzę szczęścia w łapaniu moczu na te
        nieszczęsne płytki u 2,5 miesięcznego dziecka... My po wielu próbach nauczyliśmy
        się jednak tak zakładać te woreczki, żeby wynik był miarodajny, albo od razu gdy
        dziecko nasikało do woreczka, polewaliśmy tym moczem płytkę i taką zanosiliśmy
        do laboratorium.

Nasza córeczka miała nawracające zapalania dróg moczowych, które nie bardzo
        chciały się leczyć, w końcu po zrobieniu cystografii okazało się, że ich
        przyczyną był refluks. Była leczona tylko Furaginą i jakoś wystarczało, nie
        trzeba było antybiotyków ani operacji. Ja radziłabym udać się jednak do dobrego
        nefrologa, u nas przez rok problemów żaden pediatra nie wpadł na pomysł zlecenia
        cystografii, kazano nam robić usg jamy brzusznej, ale ono nic nie pokazało.
        Czasem refluks ujawnia się na ug, czasem niestety nie... Lepiej pocierpieć
        podczas cystografii i mieć pewność co do diagnozy.

Nie każda infekcja dróg moczowych musi świadczyć o istniejącym refluksie, ale
        jedna przebyta i wyleczona infekcja każe być czujnym na przyszłość i raz na
        miesiąc przez jakiś czas kontrolować mocz.
        • agnka1 Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 11:51
          Na czym polega ta cystografia???I jak zakładać te woreczki, bo nam kazali do
          woreczków łapać i taki woreczek zanosimy do laboratorium. Może to wina tych
          woreczków (tzn szybko namnażaja się bakerie?)
          • marzek2 Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 12:20
            Woreczki kupuje się w aptece, są jednorazowego użytku, mają powierzchnię
            powleczoną klejem, którym przykleja się je co ciałka. NIestety ja mam dwie
            córeczki, więc nie wiem, jak założyć je chłopczykowi, ale może wystarczy włożyć
            po prostu siusiaczka do dziurki, którą te woreczki mają i jakoś przykleić tym
            klejem naokoło? I od razu uprzedzam Cię, że niestety nie jest to łatwe, my
            zmarnowaliśmy wiele woreczków, zanim siuśki były w woreczku a nie w pampersie
            (bo my zakładaliśmy woreczek i na to pampersa). Początkowo zakładaliśmy to w
            nocy, budziliśmy córeczkę, ale to było bez sensu. Potem robiliśmy tak, że zaraz
            po jej obudzeniu się rano nieśliśmy do łazienki, podmywaliśmy b. dokładnie,
            wycieraliśmy czyściutką pieluchą i potem zakładaliśmy woreczek. Czasem siusiała
            od razu, czasem trzeba było czekać. No i problemem były kupy, żeby nie zrobiła,
            bo wtedy woreczek się pobrudzi i cały wysiłek na nic (bo wtedy w moczu wyjdą Ci
            jakieś bakterie z kupki sad( Po zdjęciu woreczka (ostrożnie i delikatnie, klej
            jest niestety dość silny i drażniacy) trzeba koniecznie miejsce po kleju
            przetrzeć i dokładnie natrzeć oliwką albo kremem, bo lubi się odparzać.

Cystografia jest niestety bolesnym badaniem, ale na razie traktuj ją jako
            ostateczność, teraz trzeba wyleczyć tą infekcję, potem kontrolować mocz i w
            razie nawrotów infekcji udać się do dobrego nefrologa.
            Poszukaj na forum, był kiedyś długi wątek o dzieciach z refluksem, jest chyba
            nawet forum dla mam dzieci z refluksem moczowym (na prywatnych).

Pozdrawiam

marzek
          • lola211 Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 15:47
            Cystografia to badanie polegające na wpuszczeniu do pecherza kontrastu(takiego
            płynu)poprzez cewnik.Nastepnie robi sie zdjecia rentgenem , w trakcie
            siusiania.Wowczas na zdjeciu widac, czy ten kontrast nie cofa sie moczowodami
            do nerek, jesli tak, to jest to refluks.
    • natall Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 13:07
      U mojego synka przedłużająca się żółtaczka fizjologiczna była pierwszym objawem
      refluksu. IV stopień po lewej stronie III po prawej. Oczywiście nawracające
      infekcje układu moczowego. Synek (obecnie 3,5 roku) ma za sobą kilkanaście
      pobutyów w szpitalach, 6 cystografii, scycntygrafie, urografie i wiele innych
      badań. Roki temu miał oparcję - przeszczep poczowodów. Nie udało sie mimo
      wielkich starań i starannej opiece lekarskiej tego uniknąć. Odpływy się
      zmniejszały ale tylko nieznacznie. Chirurdzy uznali to tempo za
      niezadowalające. Dziś rok po zabiegu już ich nie ma, ale nadal kontrolujemy
      mocz, robimy USG, i niestety skłonności do infekcji pozostały
    • madziulec Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 16:19
      Reflux moze objawiac sie bardzo wieloma rzeczami :
      - np. na przyklad tym, ze dziecko nie przybiera na wadze
      - dziecko mniej zjada.
      Jesli chodzi o ilosc bakterii 10^4 to jest to wartosc taka, przy ktorej
      niekoniecznie mozna mowic o zakazeniu drog moczowych. Taka wartosc wychodzi
      czesto przy "niehigienie" - czyli nawet niedokladnym przygotowaniu dziecka do
      pobrania moczu. Oczywiscie mi sie zdarzylo pobrac kiedys mocz wlasnie dziecku
      nieprzygotowanemu i wlasnie wyszly bakterie.
      ABSOLUTNIE NEI POBIERAJ MOCZU DO WORECZKA!!!! Woreczek przykleja sie do skory -
      skora jak wiadomo nie jest jalowa - najlepiej pobrac podobnie jak u dorslego,
      czyli podmyc dziecko, dodatkowo przemyc rivanolem (gazikiem) i pobrac mocz ze
      srodkowego strumienia. Napewno przy pierwszym pobraniu bedzie trudno. Natomiast
      przy kolejnych tak sie wycwanisz, ze w ogole bedziesz specjalistka.
      Co do innych objawow - teoretycznie dziecko przy zakazeniu powinno miec
      temperature, ale niekoniecznie!!

Co wiecej - zapraszam na moje forum - masz tam wszystko w formie roznych
      linkow, a dodatkowo opinie matek wink))
      • agnka1 Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 19:19
        Chyba rzeczywiście spróbujemy złapać w kubeczek. Moze najpierw kupie kilka,
        żeby poćwiczyćsmile. Najgorsze jest to,że u chłopca trudno przewidzieć w którą
        stron siku poleci.
        Mam nadzieję, że ten wynik to kwestia nieprawidłowego pobrania. Po kolejnym
        badaniu , jeśli znów wyjdzie to samo zacznę się martwić. W każdym razie dzięki
        dziewczyny za rozjaśnienie tematu.
        • madziulec Re: Jak objawia się refluks moczowy? 05.10.04, 21:01
          Ni ejest tak trudno wink My to przetrenowalismy na 2 miesieczniaku a teraz mamy
          6-miesieczniaka wink)))
          W kazdym razie 10^4 to naprawde wartosc graniczna.
          nie wiem czy dobrze oczyscilas wszystko pod napletkiem - trzeba odciagnac
          delikatnie i jesli widac takie bialawe to wyczyscic! U nas pierwszy raz oberwalo
          mi sie w szpitalu, ze zle utrzymuje higiene u synka, a nei wiedzialam, jak to
          robic ;-( Teraz iwem. Dobrze zapytac lekarza, czy pielegniarki, napewno pokaza.
          Tez mam nadzieje, ze to tylko kwestia niewlasciwego pobrania i naprawde, by
          uniknac zanieczyszczenia probki nie pobieraj do woreczka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka