Dodaj do ulubionych

Porady przez net / forum

22.10.04, 10:47
witajcie smile,
nie wiem czy nie wloze kija w mrowisko ale trudno...

mam taka refleksje czytajac niektor posty, ze forum dla niektorych = nie musze
konsultowac sie ze swoim lekarzem. Mowiac szczerze bardzo mnie to przeraza,
dla mnie forum jest raczej miejscem wymiany doswiadczen i przerazaj mnie
pytania typu... "moje dziecko ma 39 stopni goraczki co robic ??" moze szybciej
byloby zadzwonic do lekarza albo jechac na ostry dyzur ?? a to tylko jeden
przyklad..

mam tylko nadzieje, ze jednak rozsadek zwycieza...smile

pozdrawiam

acek
Obserwuj wątek
    • allija Re: Porady przez net / forum 22.10.04, 11:00
      Też odnoszę takie wrażenie. Kiedy czytam "moje dziecko to czy tamto - co robić"
      mnie od razu nasuwa się podstawowa odpowiedź - iść do lekarza. Przynajmniej ja
      tak zawsze robiłam.
      • emiczek Re: Porady przez net / forum 22.10.04, 18:53
        dokladnie mam to samo wrazenie. z forum korzystam jesli potrzebuje rad w stylu
        jak pobrac mocz do badania albo jakie krzeseslko kupic...jesli chodzi o zdrowie
        dziecka - bezwzglednie lekarz smile
        • patyczako Re: Porady przez net / forum 22.10.04, 20:05
          owszem rady innych matek sa nieraz cenne ale nie mozna traktowac forum jak
          lekarza rodzinnego...wkurzaja mnie jeszcze posty w stylu moj lekarz powiedzial
          tak i tak ale ja uwazam inaczej poradzcie...
          • jola_ep Re: Porady przez net / forum 23.10.04, 13:41
            patyczako napisała:
            > wkurzaja mnie jeszcze posty w stylu moj lekarz powiedzial
            > tak i tak ale ja uwazam inaczej poradzcie...

A mnie wcale. Bo ja z różnymi lekarzami miałam do czynienia. I niestety im
            ufałam sad To co prawda były drobiazgi (jeśli drobiazgiem jest szpital i
            kroplówka, bo lekarz przypisał antybiotyk z grupy, na którą moja córa ma
            uczulenie - zgłaszałam to), ale ponieważ dotyczyły mojego dziecka - dla mnie
            takimi nie były. Jeśli niepokoi mnie diagnoza lekarza, to lubię to sprawdzić,
            najczęściej w Internecie. Gdy zauważę niezgodność - wiem, że muszę poszukać
            innego lekarza. Dlatego mój synek np. nie miał bolesnego zabiegu odklejania
            napletka smile

Myślę, że to oczywiste, że ostateczną decyzję w ważnych sprawach, typu podanie
            lub nie antybiotyku podejmuje lekarz. Ale zawsze warto mieć wątpliwości.

Pozdrawiam
            Jola
    • bognarek4 Re: Porady przez net / forum 22.10.04, 20:26
      Trafiłaś w sedno. Pytania są różne - w koncu poradzić innych się mozna. Ale
      najbardziej przerażają mnie niektóre autorytatywne odpowiedzi, w stylu: "ja na
      twoim miejscu nie podawała bym antybiotyku ...". Nawet lekarz nie podejmuje
      takich decyzji bez zobaczenia dziecka a co dopiero przez internet.
      Pzdr bognarek
    • anek.anek Re: Porady przez net / forum 22.10.04, 22:28
      chyba trochę przesadzacie. Takich postów - a raczej odpowiedzi jest niewiele.
      Nie widzę problemu jeśli ktoś chce się skonsultować w sprawie np. śrdoka
      przeciwgorączkowego dla dziecka. A normalne jest, że nie idzie się do lekarza
      po kilku godzinach temperatury (tym bardziej, że u dzieci jest ona z reguły
      wyższa niż u dorosłych). zgadzam się co porad typu odmawianie antybiotyków.
      Poza tym w polskiej rzeczywistości nie istnieje funkcja (w praktyce) lekarza
      rodzinnego, do którego można zadzwonić o każdej porze dnia i nocy. Ba, nawet
      jak zadzwonisz do przychodni, żeby choćby upewnić się czy prawidłowo
      postępujesz albo czy z takimi objawami gnać do lekarza, to nieuprzejma
      recepcjonistka nie połączy cię z lekarzem tylko każe przyjść na oględziny - co
      w wielu przypadkach nie racjonalnego uzasadnienia. Ja mam fart, bo mam pediatrę
      do której już parę razy dzwoniłam w środku nocy, ale on przychodzi do nas
      prywatnie i słono jej płacimy za wizytysadwierzę w to, że rozsądni rodzice są w
      stanie rozpoznać czy czas na lekarza. Z wiekiem (dziecka) zresztą nabiera się
      pewnej wprawy i ma się w pamięci dotychczasowe rady lekarzy.
    • iza_luiza Re: Porady przez net / forum 23.10.04, 11:00
      A mnie, jak już nie raz pisałam niemiłosiernie wkurza jak któraś mama ma jakieś
      podejrzenia co do dziecka a dostaje rady typu:

- nie przejmuj się, samo z tego wyrośnie
      - moje też tak robiło i nic się nie stało
      - dziecko ma swoją mądrość, jak coś będzie nie tak samo ci to powie
      - kiedyś się na to nie zwracało uwagi i jakoś żyliśmy, itp, itd.

Chodzi mi głównie o problemy neurologiczne lub z napięciem mięśniowym, które
      nierzadko są trudne do rozpoznania nawet przez lekarza, a inne mamy umieją ten
      problem rozpoznać nawet przez internet...
      I usypiają czyjąś czujność, a nie biorą za to żadnej odpowiedzialności.
      Jak czytam takie kwiatki to mi się słabo robi...
    • aniask_mama Re: Porady przez net / forum 23.10.04, 18:51
      Oczywiście, że lekarz powinien byc dla nas pewnego rodzaju autorytetem,
      zwłaszcza w sprawach zdrowia. Tyle, że są rózni lekarze i rózne mamy.
      Sa mamy "przewrażliwione" tak jak nie przymierzając - ja, jeśli moje dziecko
      TYLKo kaszle, ale nieładnie, ide do lekarza. Są mamy, dla których dziecko z
      temperaturą 39stopni nie jest problemem.
      A co do lekarzy: miałam pediatrę, skrajnego "naturalistę", który nawet fatalny
      żółto-zielony katar potraktował jako normę, a mnie z wymazem prawie wywalił za
      drzwi. Dziecko znalazło się prawie w szpitalu: zastrzyki, anemia, ech, szkoda
      gadać. Drugi - obecny - na wszystko wali antybiotyk. Mam też trzeciego - z
      którym zawsze konsultuję wszelkie diagnozy.
      Obecnie dziecko leczę u laryngologa - mam trzech i KAŻDY ma inną diagnozę, co
      do mojego dziecka !!! Uważacie, ze to normalne?
      Dlatego ja się nie dziwię, że mamy pytają na forum. Ja czesto odpowiadam wtedy
      jak było w moim przypadku, ale NIGDY "zaocznie" nie stawiam diagnozy i nie
      odwołuję tego, co powiedział lekarz. Mam tez nadzieję, że mamy biorą wszysto
      na "zdrowy rozsądek" i zdanie z forum nie jest ważniejsze niż zdanie lekarza.
      Pozdrawiam,
      "przewrażliowiona" wink
      • patyczako Re: Porady przez net / forum 23.10.04, 20:37
        owszem zgadzam sie ale zauwazcie ze czesto jest tak ze najpierw pytaja na forum
        o rade co zrobic jak dziecko 3 dzien wymiotuje a potem ewentualnie idzie do
        lekarza...
        • anek.anek Re: Porady przez net / forum 25.10.04, 11:11
          I dobrze, że takie mamy pytają wtedy na forum, bo zawsze znajdzie się ktoś kto
          powie: idź do lekarza, niech zrobi badania itd. Nie należę (już) do matek
          przewrażliwionych, tj, dzwoniędo lekarza dopiero jeśli np. gorączka nie
          ustępuje po drugim dniu. Znam i swoje dziecko i panią doktor. Jeśli nie ma
          żadnych innych dodatkowych niż dotychczas objawów, to wiem czego po lekarzu
          mogę się spodziewać. Tak zresztą zostałam "wytresowana" przez pediatrę, żeby
          nie gnać do niego przy pierwszej godzinie choroby. Moja teściowa i tak uważa,
          że jestem panikara, bo jdnak konsultuję się z lekarzem. Ona na wszystko ma radę
          żeby małego smarować od góry do dołu spirytusem i wtedy choroba się nie
          rozwnie. z dwojga złego wolę, żeby mamy, które nie wiedzą co mają robić
          kosultowały to na forum, gzie jest wiele osób, niż pytały jednej typu moja
          teściowasmile
    • joannago Re: Porady przez net / forum 25.10.04, 13:25
      Witam, dla mnie forum jest miejscem informacji a nie diagnozowania i bezcenne
      sa rady jak podac dziecku lek, czy opisane doswiadczenie innych rodzicow
      bedacych w podobnej sytuacji. Podam prosty przyklad- kiedy moj synek zaczal
      zabkowac to wlasnie z formu dowiedzialm sie o istnieniu czopeczkow Virbuco-N,
      ale oczywiscie przed podaniem skonsultowalam to z naszym pediatra ( i dla mnie
      takie postepowanie jest oczywiste). Zawsze staram sie porozmawiac z lekarzem
      zanim sama podejme decyzje - nawet najbardziej sluszna.

pozdrawiam
      Joanna
    • aha44 Re: Porady przez net / forum 25.10.04, 13:54
      Sama jestem lekarzem i nie zauważyłam jeszcze ,żeby ktoś żle poradził.Matki na
      tym forum są naprawdę niezłe.I często siebie nawzajem odsyłają do lekarzasmile
      • bognarek4 Re: Porady przez net / forum 25.10.04, 22:32
        Masz racje, że zazwyczaj rady są sensowne. Ale czasami przyznam, że włosy stają
        mi dęba ... Najczęściej, gdy mamy radzą: "nie stosuj/stosuj antybiotyk (czy
        inny lek). Jak można wyrokować o leczeniu nie widząc pacjenta!!! Po prostu w
        naszym kraju każdy się musi znać na medycynie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka