Dodaj do ulubionych

spodziectwo

08.11.04, 11:24
Hej!
Moj 4,5mies. synek urodzil sie z wada rozwojowa - spodziectwem.
Jesli sa na forum rodzice ktorzy maja dzieci z ta wada prosze dajcie mi
jakies info, kiedy najlepiej to operowac i gdzie . Ja jestem z Gdanska. Moze
znacie dobrego chirurga dzieciecego, ktory sie tym zajmuje?
Nie wiem ktorego stopnia ma spodziectwo, ale ujscie cewki jest na praciu, pod
rozszczepionym napletkiem. Ile etapow wymaga korekcja takiej wady?
Z gory dzieki za wszystkie info, bede b. wdzieczna
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • halinkam Re: spodziectwo 08.11.04, 12:13
      Cześć maggda 2!
      Ja mam 6 letniego syna ze spodziectwem. Miał on pierwszą operację w wieku 4
      lat, niektórzy lekarze twierdzili,że można bylo to zrobić wcześniej. Ale my
      zdecydowaliśmy z mężem, że chcemy aby synek był starszy i uważam że była to
      dobra decyzja, łatwiej było nam go zająć czytaniem, zabawami, telewizją itd.
      podczas 9 dni leżenia prawie plackiem.Myślę że starsze dziecko bardziej
      współpracuje z lekarzami i rodzicami bo można mu wytłumaczyć co, po co i
      dlaczego. Jest to pozatym operacja bardzo precyzyjna a więc im starsze dziecko
      tym większy siusiaksmile Ale najlepiej zrobisz jak poradzisz się 2-3 lekarzy i
      łatwiej wtedy zdecydujesz. U nas niestety operacja nie powiodła się ani
      pierwsza, ani druga (w zeszłym roku) do końca ale jest już naprawdę dobrze.
      Dawidka czeka jeszcze jedna operacja, powstała maleńka przetoka(przetoka to
      maleńki otworek w miejscu starego ujścia cewki. Nie piszę tego aby cię
      wystraszyćsmilebardzo wiele przypadków spodziectwa kończy się na jednej operacjismile
      I takiego pomyślnego zakończenia wam życzę!Jeśli masz jakieś jeszcze pytania
      lub wątpliwości to pisz chętie odpowiem z własnych doświadczeń szpitalnych a
      można by wiele pisaćsmile))Pozdrawiam
      • becia-79 Re: spodziectwo 08.11.04, 17:34
        Witam,moj teraz 8-miesieczny synek rowniez urodzil sie z ta wada.I na poczatku
        niby bylo wszytsko ok,ale niepokoilo nas to ze Maksio jak siusia,to pod takim
        cisnieniem i takim waskim strumieniem ze pryskalo po scianach.Skierowano nas do
        przychodni do hirurga.Tam pani doktor miala sprawdzic ijscie cewki
        moczowej,Sprawdzila,po przez wprowadzenie najcienszej sady do cewki.Powiedziala
        ze jesli najmniejsza wchodzi to jest ok.Ale zaniepokoily ja zekome krwiaczki w
        jaderkach (my od poczatku bylismy informowani ze to wodniaczki i ze sie wchlona)
        i skierowala nas na konsultacje do szpitala chirurgi dzieciecej.Tam pani doktor
        sprawdzila zekome krwiaczki i stanowczo zaprzeczyla.Powiedziala ze to
        wodniaczki!!Ale.....ujscie cewki moczowej jest jednak zbyt waskie,i Maksio
        jesli siusia takim waskim strumieniem to moze to oznaczac,ze niewielka ilosc
        moczu moze odkladac sie na nerkach,co bylo by w przyszlosci dosc
        niebespieczne.I tak na drugi dzien z samego rana bylismy juz przygotowani do
        zabiegu poszezenia ujscia cewki moczowej.Maksio mial wtedy 2 tygodnie i mial
        zabieg robiony pod znieczuleniem ogolnym.Bardzo to przezylismy z mezem,ale
        jeszcze tego samego dnia wrocilismy do domu.Zabieg nie mial powiklan i wszystko
        szybko sie skonczylo.A plastyke koncowa mamy miec kolo 2 roku zycia,ale mysle
        ze jednak bedziemy chcieli to zrobic nieco pozniej.Bo starsze dzieci moze
        lepiej to znosz.A tak swoja droga to dzieki blednej diagnozie pani dotor z
        przychodni o zekomych krwiaczkach,trafilismy do szpitala gdzie zdiagnozowano
        bardzo istotna zecz dotyczaca spodziectwa.Pozdrawiam BECIA
    • sergio1 Re: spodziectwo 08.11.04, 19:04
      Czy spodziectwo można od razu zauważyc, czy lekarz podczas kontrolnej wizyty
      może to spostrzec, czy dziecko musi być większe (tzn. na tyle duże , by muc mu
      już ściagać napletek)?
      • halinkam Re: spodziectwo 09.11.04, 12:01
        Spodziectwo można zdiagnozować tóż po urodzeniu.Tak było u nas od pierwszego
        dnia życia synka wiedzieliśmy o jego wadzie rozwojowej. Ale dopiero na chirurgi
        dowiedziałam się że są różne stopnie wady, różne powikłania po operacji i że
        niektóre dzieci muszą być szybko operowane bo nie do końca opróżniają pęcherz a
        w innych przypadkach można spokojnie planować zabieg korygujący ujście cewki
        moczowej.
        • ssosna my juz po operacji 21.11.04, 22:23
          Spodziectwo diagnozowane jest od razu po urodzeniu dziecka .Jest to wada
          widoczna golym okiem bo "dziurka" czyli ujscie cewki moczowej nie jest na
          czubku siusiaka tylko nizej.I im bardziej nizej tym oparacja powazniejsza.
          Michas jest juz po operacji (mial we wrzesniu , jka skonczyl rok).

Ja od poczatku bylam zdecydowana na to zeby zrobic operacje mojemu synkowi jak
          skonczy 1 rok.I nie zaluje.
          A przede wszystkim dlatego , ze:
          1. dzieci w tym wieku naprawde bardzo szybko zapominaja szpital i operacje
          (misiek juz nie pamieta)
          2. mieszkamy teraz w Niemczech i tutaj robie sie takie operacje dzieciom ,
          ktore jeszcze nie siedza , czyli nie chodzi tutaj o bezpueczenstwo czy wzgledy
          medyczne
          3.uslyszalam w CZD ze faktycznie robi sie najczesciej operacje w wieku 2-3 lat,
          ale jak prosilam o argumenty to nie potrafili przytoczyc sensownych , taki po
          prostu jest w Polsce zwyczaj , no i te 1-2 letnie kolejki czesto decyduja.
          4. Tak male dzieci mimo ze nie sa swiadome , tego co sie z nimi dzieje, i
          trudno im wytlumaczyc co sie z nimi dzieje , to latwo je jednak uspokoic,
          ukoic ,zabawic i spowodowac ze pobyt w szpitalu traktuja jak jakas nowa przygode
          5. I argument najwazniejszy : operacja moze byc wieloetapowa, niestety istnieje
          duze prawdopodoienstwo przetoki, a nastepna mozna zrobic dopiero po roku...a
          wiec czas czas czas....a dla przedszkolaka lub ucznia to moze byc trauma i
          dramat.
          • ssosna jeszcze jedno.... 21.11.04, 22:27
            Wejdz na wyszukiwarke i pod haslem spodziectwo znajdzesz rady dziewczyn z
            roznych stron Polski. My robilismy operacje w CZD w Warszawie i jestesmy
            zadowoleni.Byla to operacja jednoetapowa.Misiu nie ma napletka, bo nie
            zdecydowlaismy sie na rekonstrukcje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka