asiulek7 26.11.04, 09:26 Moja córcia (13 mcy) wstała dziś z zaczerwienioną powieką. Nie wiem czy to kwestia potarcia oka czy może robi się jęczmień. Co robić? Okulista czy pediatra? Czy domowe sposoby w postaci okładów?? Pomózcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaop Re: jęczmień?? 26.11.04, 10:41 Mialysmy tydzien temu to samo (corka prawie 3 latka). Pediatra przepisal Oxycort A i kazal udac sie do okulisty. Nastraszyl nas nawet niezle, ze to moze byc cos grozniejszego albo "pamiatka" po ropnym katarze. Nastepnego dnia udalismy sie wiec z prawie niewidocznym juz spuchnieciem (Oxycort zadzialal) do okulistki, ktora wrecz wysmiala pediatre, stwierdzila, ze byl to jeczmien, ktorego juz nie widac i ze wystarczy w opodpowiednim momemcie zastosowac masc ze sterdydami. aha, niepokoic mozna sie zaczac, jesli powtarza sie to bardzo czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
dosiamamafilipa Re: jęczmień?? 26.11.04, 13:14 Hej ja w dziecinstwie bardzo czeto milam jeczmien ( czesm nawet 1 w miesicu) chodzila mama ze mna po roznych specjalistach i nic pomagal oxycort A no i stara metoda tarcia cieplym zlotem ( obraczka)w kierunku do srodka oczka, a jak juz sie zrobilo ropne to oklad z rumianku(ekspresowa ciepla herbatka na oczko na kilka min) pzdr. dorota Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: jęczmień?? 27.11.04, 15:28 Jęczmień to zwykła ropna krosta tylko umiejscowiona na brzegu powieki. Mojemu synowi często się robi, mam w domu zapisany przez pediatrę Sulfacetamid - krople w jednorazówkach po 1 ml, po 2-3 zakropleniach jęczmień blednie i znika. Trzeba jęczmień leczyć i nie czekać aż sam przejdzie bo może przejść w gradowkę - stałe zgrubienie powieki podrażniające oko. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek7 Re: jęczmień?? 27.11.04, 21:12 jęczmień i gradówka to coś innego... ja mam teraz gradówkę, ale jęczmienia nie było...dostalam maść i krople. A moja córcia dziś odwiedzila pediatrę... to zapalenie spojowki. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś