justiiiii 27.11.04, 09:50 Czy któraś z mam ma dziecko z mykoplazmą?? Czy to sie da wyleczyć? Mój synek jest po 26 dniach brania dwóch antybiotyków, a przeciwciała zamiast spadać to dalej rosną. Co robić?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bognarek4 Re: mykoplazma 27.11.04, 15:55 Przeciwciala po prostu świadczą o kontakcie z drobnoustrojem. Pojawiają się po 8-10 dniach choroby, potem stopniowo rosną, IgM stopnowo znikają, IgG utrzymują się dłuugo. O reakcji na leczenie swiadczy poprawa stanu klinicznego (zmniejszenie kaszlu, wycofanie się zmian osłuchowych czy zmian na zdjeciu rtg). Przeciwciała jest sens kontrolować po 2-3 miesiącach lub przy podejrzeniu nawrotu infekcji. Pozdrawiam bognarek Odpowiedz Link Zgłoś
justiiiii Re: mykoplazma 28.11.04, 10:13 Dzieki za odpowiedź. Niestety mojemu synkowi suchy kaszel wciąż się utrzymuje, a rosna mu IgM, IgG ma ujemne, może dlatego,że ma ich niedobory. Bardzo sie martwię, żeby znów niedoszło do zapalenia płuc. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś