Dodaj do ulubionych

Czy to ADHD?

16.12.04, 21:06
Witam,
Mam na imię Agnieszka i jestem mamą dwóch dziewczynek- 6 letniej Kasi i 4
miesięcznej Julii.Mieszkam w Szczecinie.
Gdy Julia skończyła 2 lub 3 tygodnie ,przestała spać w dzień.Na dodatek
zaczeła płakać i to bardzo dużo płakać...Także na spacerach...Już tylko
czekałam,kiedy do naszych drzwi zapuka Policja...
Byliśmy z Julią(miała około 2 miesiecy) w Poradni Patologii Noworodka,gdzie
wykonano jej kompleksowe badania.Julia okazała się być zdrowym
dzieckiem...Usłyszałam tylko ,że mam cyt."wściekłe" dziecko.Odmówiłam
przyjęcia pomocy w postaci środków na uspokojenie.Teraz to ja łykam coś na
uspokojenie...i jestem już na skraju wyczerpania nerwowego...
Nie wiem ,które z zachowań Julii mogą być symptomem nadchodzącego
ADHD,dlatego nie rozpisywałam się na ten temat.Proszę o podpowiedź.
Zdesperowana matka.
Dla osób chcących nawiazac kontakt podaję adres e-mail: ruda644@poczta.onet.pl
Obserwuj wątek
    • mami2 Re: Czy to ADHD? 16.12.04, 22:56
      Czy byłas z dzieckiem u neurologa dziecięcego? NIkt nie stwierdzi u tak małego
      dziecka symptomów ADHD, ale to co opisujesz moze byc tez efektem wzmożonego
      napięcia mięsniowego. Czesto dzieci się tak zachowują. Jak dziecko rozwija się
      ruchowo?
      • halina.kantor Re: Czy to ADHD? 17.12.04, 12:24
        Pomyślałam to samo co mami, poszukaj jak najlepszego neurologa dziecięcego, albo
        postaraj się o skierowanie od lekarza rodzinnego do kliniki neurologicznej dla
        dzieci, tam zdiagnozują Ci dziecko i będziesz wiedziała co się dzieje, nie
        słuchaj tych głupich, którzy twierdzą, że masz wściekłe dziecko.
        Jeżeli masz gdzieś w swoich okolicach Osrodek Wczesnej Interwencji spróbuj
        dostać do niego skierowanie dla dZiecka, Bo to mogże być napięcie mięśniowe, czy
        początki zaburzeń sensorycznych.
      • ruda644 Re: Czy to ADHD? 17.12.04, 16:14
        Na początku bardzo dziękuje Ci za odpisanie.
        Wydaje mi się,że ruchowo rozwija się dobrze.Już zaczyna siadać.Jest silna i gdy
        złapie się za czyjeś palce,to odrazu podnosi się do siedzenia.Ma mocny
        uścisk.Jak złapie grzechotkę,to potrafi kilka minut machać nią,aż w końcu sama
        ją wypuści.Główkę trzyma sztywno-dosyć szybko zaczęła ją ładnie trzymać.Nie
        lubi leżeć na brzuszku,gdy ja położysz na tapczanie,ale uwielbia leżeć na
        brzuszku u kogoś na kolanach.
        Czy możesz mi przybliżyć,co to jest tzw.napięcie mięśniowe?Czym różni się ono
        od ADHD?
        • mami2 Re: Czy to ADHD? 17.12.04, 16:54
          Ruda,
          czteromiesięczne dziecko zaczyna siadac? czy siedzi gdy ją posadzicie, bo to
          zasadnicza różnica. Objawy się zgadzają: dziecko nie lubi lezec na brzuszku,
          jest spięte, nerwowe, zazwyczaj te dzieci są niemożliwie silne, mocny uścisk.
          Ze zmożonym napięciem jest tak, że dziecko jest do tego stopania spięte ze nie
          potrfi np. ugiąc nożek i włożyc stopki do buzi (o ile pamiętam koło 5
          miesiąca). Czy twoje dziecko próbuje przewracac się na boczki? Czy połozone na
          brzuchu podpier się na rączkach? Czy łapie zabawki sama, gdy je trzymasz przed
          nią, kiedy ona lezy? Tu by mozna elaborat pisac czym to sie rózni od ADHD, a ja
          za bardzo nei mam czasu na to teraz.
          • ruda644 Re: Czy to ADHD? 17.12.04, 20:35
            Mami,
            Z dnia na dzień siedzenie wychodzi jej coraz lepiej.Musi mieć oczywiście
            odpowiednie oparcie.Teraz pozwalam sobie nawet na wyjście z pokoju,po uprzednim
            posadzeniu Julki w bezpiecznym miejscu na naszym narożniku.Gdy chcę coś
            ugotować,to często jestem zmuszona brać Julkę ze sobą do kuchni.Sadzam ją wtedy
            w wózku z jej ulubionymi zabaweczkami.Julia oczywiście ,nie potrafi jeszcze
            usiąść z pozycji leżącej.
            Co do przewracania się na boczki,to nie przepada za tym,ale potrafi przewrócić
            się sama z boczku na plecy-wygina sie wtedy,jak łuk.
            Co do chwytania zabawek w czasie leżenia,to Julia tego nie robi.Jeżeli jednak
            siedzi u mnie na kolanach,to potrafi już sama wziąść interesującą ją zabawkę.
            Co do jej zachowań,które mnie zastanawiają,to ona nie lubi gdy trzyma się ją na
            rękach-w pozycji leżącej.To jest jeden z powodów mojego doła,ponieważ myślę
            odrazu,że ona mnie nie kocha...Ale za to lubi,gdy nosi się ją na rękach w
            pozycji leżącej,ale na brzuchu-jak w przypadku masażu przy kolce.
            Z chęcią poszukam informacji na własną rękę,jeżeli tylko wskażesz mi jakieś
            źródło.
            Dzieki za odpowiedź.Czekam na dalsze podpowiedzi i informacje.
            • mami2 Re: Czy to ADHD? 17.12.04, 22:21
              Ruda, sadzanie dziecka, które nie jest jeszcze na to gotowe to podstawowy błąd
              pielęgnacyjny jaki robią rodzice. Dziecko jest gotowe na sadzanie wtedy,gdy
              samo potrafi usiąśc. Mojego Mateusza mogłam posadzic jak miał...9 miesięcy.
              Kosztowało mnie to naprawdę wiele wysiłku i nerwów, ale musiałam tak robic, dla
              jego dobra. Dzieci w wieku czterech miesięcy mają jeszcze bardzo słabiutki
              kręgosłup. Na pierwszy rzut oka wydaje się ze jest oki, ale nie pracują wtedy
              te miesnie które powiny, miednica ma złe ustawienie. To żle rokuje na
              przyszłośc- skolioza itp. Kiedy robiłam coś w kuchni mogłam zabierac Mateusza i
              kłaś go np. na podłodze, ale jak był taki malutki jak twoja córka to całymi
              dniami lezał w foteliku samochodowym, własnie po to by mu nie obciązac
              kręgosłupa. Nie bardzo rozumiem o co chodzi u niej z tym wyginaniem się w łuk.
              Czy mozesz to bardziej obrazowo opisac? Czy ona przy tym wyinaniu się zwija się
              w literkę C czy wręcz przeciwnie: odgina głowę do tyłu i pręży się, czy moze
              chodzi o to ze się wygina w łuk jak juz lezy na plecach. Napisz, bo to bardzo
              wazne. To jest pierwszy symptom wzmozonego napięcia kiedy dziecko zadzier głowę
              do tyłu leząc na plecach. To trzymanie na rękach w pozycji lezącej tez by
              potwierdzało moje przypuszczenia. Dzieci ze wnm nie cierpią gdy się ich nosi na
              tzw. fasolkę(opierasz dziecko na swojej ręce i unosisz lekko do góry stopy
              dziecka tak by się wywinęło w taką jakby fasolkę, nie wiem czy to opisałam w
              miarę zrozumiale ale mozesz spróbowac). Co do żrodeł: ja w pierwszym roku
              zaczytywałam się ksiązką dr Banaszek "Rozwój niemowląt i jego zaburzenia".
              Własnie znalazłam akapit cały pasujący mi do twojego dziecka.
              Zeby była jasnośc . Ja cie nie chce niczym straszycc. Przechodziłam to z synem
              kilkanascie miesięcy temu. Odbieglismy tu mocno od tematyki ADHD. Zapraszam
              Cie na forum: rehabilitacja dzieci.
              • ruda644 Re: Czy to ADHD? 17.12.04, 22:53
                Co do prężenia się,to właśnie to było początkiem w zmianie zachowania Julii.Tak
                bardzo prężyła się,że wymiotowała(prawdziwe fontanny)mleko.Gdy jest na
                rękach,to pręży się i zatrzymuje się w pozycji z główką odcgyloną do tyłu-jakby
                chciała oglądać świat do góry nogami.
                Co do przewracania się z boku na plecy,to Julia robi to wyginając się tak,jak
                na rękach.
                My też przerobiliśmy fotelik samochodowy na fotelik z kołyską.Zamocowaliśmy jej
                zabawki(na specjalnym łuku).Podłozyliśmy jej poduszki tak,żeby była w
                wygodniejszej pozycji.
                Zweryfikuje swoje podejście do tematu siedzenia.Będe pozwalać Julii na to,aby
                podciągała się,ale będzie to już tylko jako ćwiczenie-bez siadania.
                W tej chwili zaczynam szperanie w poszukiwaniu informacji na ten temat.Przede
                wszystkim chcę jak najwięcje sie o tym dowiedzieć.Co mogło być przyczyną...
                Jak mogę pomóc Julii?
                Dziękuje za tak szybkie odpisanie i reprymendę.
                Ruda
                • halina.kantor Re: Czy to ADHD? 17.12.04, 22:58
                  Koniecznie znajdź Ośrodek Wczesnej Interwencji i rozpocznij jak najwcześniej
                  rehabilitację.
                  • mami2 Re: Czy to ADHD? 17.12.04, 23:13
                    Ruda, ja juz nie mam wątpliwości po tym co napisałas. Ale mam nadzieje ze się
                    mylę. Idż z dzieckiem jak najszybciej do neurologa dziecięcego i zacznij małą
                    rehabilitowac, tak jak sugeruje Halina. Im wczesniej, tym lepiej.
                    • mami2 Re: Czy to ADHD? 17.12.04, 23:14
                      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20939 Rehabilitacja dzieci. Zapraszam.
                • ruda644 Re: Czy to ADHD? 18.12.04, 13:36
                  Wczoraj do późna w nocy szukałam jakichkolwiek informacji na temat WNM,ale nie
                  udało mi się znaleść niczego konkretnego.Dręczy mnie kwestia jej płaczu i
                  niechęci do spania za dnia.
                  W poniedziałek zagłoszę się do naszej lekarz rodzinnej.
                  Jeżeli któraś z Was zna źródła informacji w internecie na temat WNM,była bym
                  wdzięczna o adresy.Może któraś z Was zna jakieś internetowe grupy wsparcia?
                  Teraz jest dopiero godzina 13,a ja mam już dosyć...Dzisiejszy dzień należy do
                  tych gorszych.Od rana płacz...
                  Jak zawsze dziękuje za zainteresowanie i pomoc.
                  Ruda

• ruda644 Re: Czy to ADHD? 18.12.04, 14:39
                    Wszędzie wyskakuje komunikat" nic nie znaleziono"-piszę teraz o próbach
                    odnalezienia czego kolwiek na temat WNM.Pod jakim hasłem powinnam szukać
                    informacji na ten temat?
                    • mami2 Re: Czy to ADHD? 19.12.04, 11:17
                      Ruda, kilka postów wyżej masz link do Rehabilitacji dzieci- to taka nasza grupa
                      wsparcia. Tam jest sporo wątków o wzmożonym napięciu miesniowym (tylko nie
                      wpisuj wnm, bo nic nie znajdzie faktyczniewinkAha i zeby była jasnośc ja to
                      tylko podejrzewam, nie mowię ze tak jest! Nie jestem ani lekarzem ani tym
                      bardziej nie stwierdze tego wirtualnie. Stąd nalegam bys poszła do neurologa i
                      rozwiazła ewentualne wątpliwosci. Jezeli badanie wyjdzie oki, to po rostu
                      będziesz musiała uzbroi sie w cierliwośc, moze mała z tego wyrośnie...
                      Do rodzinnego idż ale po skierownie do neurologa ( i nie daj się spławic!), nie
                      licz ze rodzinny wystawi jakąs diagnozę, skoro nawet w szpitalu zaserwowali Ci
                      tekstem o "wsciekłym dziecku". Ze skierowania do neurologa czeka się ok 3
                      miesięcy. Jezeli masz mozliwosc to idź prywatnie.
                      • ruda644 Re: Czy to ADHD? 19.12.04, 20:35
                        Dzięki Mami!
                        Zdaje sobie z tego sprawę,dlatego nie wpadam w panikę.Do neurologa pójde
                        prywatnie,ale dopiero w styczniu.
                        Teraz na dodatek dopadła mnie gorączka,a tu Święta za kilka dni...
                        Jeszcze raz dziękuje.Życzę radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!
                        Pozdrawiam.Ruda z rodziną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka