olkamaz 19.12.04, 00:38 Mała ma 4-lata i czasami uskarża sie w nocy na bóle nóg , jest bardzo ruchliwa i zdarza sie jej to kiedy w dzień nie sypia, czy ktos moze mi cos powiedziec na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda_poland Re: nocne bóle nóżek 19.12.04, 10:05 To tzw. bóle wzrostowe. Występują w okresie szybkiego wzrostu dziecka, dokuczliwe w nocy, bo w dzień dziecko się dużo rusza i tego nie czuje. Mój synek też miał je w tym okresie. Najlepiej to pomasować dziecku nóżki i poczekać aż zaśnie (mój budził się z płaczem i narzekał,że noga go boli). Magda Odpowiedz Link Zgłoś
bb12 Re: nocne bóle nóżek 19.12.04, 11:18 Najczęściej są to rzeczywiście bóle wzrostowe,niestety nie zawsze.Może być np.choroba reumatyczna[kalagenoza].Moją córkę bolały nóżki i miała robione badania m.in.ASO,OB ,morf.,w celu wykluczenia innych chorób. Były to rzeczywiście bóle wzrostowe.Dostawała Ossopan i masowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
olkamaz Re: nocne bóle nóżek 19.12.04, 21:51 Wszystkim mamom serdecznie dziękuje, myslę,ze sa to rzeczywiście bóle wzrostowe ale mała niedawno miała anginę i jezeli się beda nasilać to zrobię ASO . Odpowiedz Link Zgłoś