Dodaj do ulubionych

Mukowiscydoza !

10.01.05, 12:23
Czy ktoś z was ma dziecko chore na mukowiscydozę ? Napiszcie proszę jakie
były główne objawy tej choroby? Mój syn kaszle od ponad 2 lat, chcę mu zrobić
testy potowe bo zaczynam się niepokoić czy to przypadkiem nie muko !
Obserwuj wątek
    • anaj75 Re: Mukowiscydoza ! 10.01.05, 12:51
      Na forum Chore dziecko, strata dziecka są mamy, których dzieci chorują na tę
      chorobę.
      Pozdrawiam.
      Jana
    • tablica1 Re: Mukowiscydoza ! 10.01.05, 19:03
      Ta choroba ma wiele masek, tzn., że zwłaszcza w pierwszych latach życia dziecko
      może mieć np. tylko ciągły katar i pokasływać, zwłaszcza po wysiłku, w nocy -
      gdy się rozgrzeje lub/i z samego rana albo gdy wejdzie z zimnego powietrza do
      ciepłego. Takiego dzieciaka 'czepiają się' dość często przeziębienia i
      zapalenia oskrzeli. Wydaje mi się, że każda matka wyczuje, że coś z jej
      dzieckiem jest nie tak, jak np. ze starszym rodzeństwem czy z sąsiedzkimi
      dziećmi. Dzieci z muko nawet te, które mają stosunkowo lekką postać choroby w
      pierwszych latach swojego życia, tak naprawdę 'nigdy nie są do końca zdrowe'.
      Właśnie tymi słowami określałam swoją córkę.
      W literaturze medycznej przedstawia się objawy tej choroby zarówno ze strony
      układu oddechowego jak i trawiennego. A wcale nie jest prawdą, że dziecko MUSI
      mieć od razu wszystkie objawy. Niestety, większość lekarzy, którzy nie spotkali
      się z tą chorobą w swojej praktyce, nie bierze jej pod uwagę jeśli dziecko nie
      ma typowych objawów.

Ja nie jestem lekarzem, więc tylko mogą sugerować Wam - zaniepokojonym matkom -
      po pierwsze polizanie skóry własnego dziecka oczywiście przed umyciem i dla
      porównania polizanie swojej skóry. Prawie wszystkie muki mają wyraźnie słony
      pot. W Polsce jest kilkanaście ośrodków, które badają chlorki w pocie. Gdyby
      nie udało sie Wam zrobić tego badania na NFZ, to warto zapłacić te 40-50zł i
      się uspokoić, że to nie muko.
      Moja córka wędrowała po alergologach ( jest uczulona na kilka rzeczy),
      pulmonologach, a nawet byłam z nią u kardiologa i żadnemu z nich nie przyszła
      na myśl mukowiscydoza, gdyż nie miała objawów ze strony układu trawiennego, a
      tylko bardzo często była podziębiona, katarek, od czasu do czasu zapalenie
      oskrzeli lub gardła. Ja rozumiem, że jej objawy choroby w pierwszych latach
      życia mogły mylić lekarzy, gdyż były i takie okresy, zwłaszcza latem, gdy nawet
      kaszelek niknął na dwa- trzy tygodnie.
      Wiem, że w Polsce co najmniej połowa dzieci z muko wcale nie jest
      zdiagnozowana. Są podawane statystyki, z których wynika, że tych chorych w
      Polsce powinno być dużo więcej niż jest, bo w krajach zachodnich badają
      wszystkie dzieciaki w tym kierunku i muków jest procentowo duzo więcej niż u
      nas.Przecież Polacy też są rasą białą i niby z jakiej racji akurat w Polsce ma
      się ich rodzić dużo mniej? Wg mnie, a opieram się nie tylko na swoim
      przykładzie, po prostu nasi lekarze nie biorą tej choroby pod uwagę dopóki
      dziecko nie jest pełnobjawowe.
      Żadnej z Was nie życzę podwyższonych chlorków w pocie u Waszego dziecka, ale
      upewnijcie się.
      • lola211 Re: Mukowiscydoza ! 10.01.05, 19:29
        Widze, ze sporo wiesz na ten temat.
        Czy badania , dwukrotne, dajace wynik negatywny, sa wiarygodne na tyle, by
        przestac podejrzewac mukowiscydoze?
        • tablica1 Re: Mukowiscydoza ! 10.01.05, 19:46
          Na konferencji Stowarzyszenia Walki z Muko rozmawiałam z matką, której synek
          miał prawidłowe chlorki, a jednak inne objawy wskazywały na muko i zrobiono mu
          badania genetyczne, które potwierdziły diagnozę. Zdaje się, że tylko kilka
          procent chorych ma prawidłowe wyniki. Najlepiej będzie jak porozmawiasz z dr.
          Andrzejem Pogorzelskim z Rabki tel. 0-18/ 2676060 w.408
          apogorzelski@zpigichp.edu.pl
          Nie warto zamartwiać się na zapas.
          Pozdrawiam

• mszub3 Re: Mukowiscydoza ! 10.01.05, 19:34
        Bardzo dziękuję ci za te wszystkie informacje. Gdy to czytałam to czułam jakby
        to był opis życia i choroby mijego synka. Wszystko dokładnie tak samo. Teraz
        już wiem, że zrobienie testów potowych to dla nas konieczność. Ale przyznam ,
        że strach coraz większy.
        • tablica1 Re: Mukowiscydoza ! 10.01.05, 19:51
          Nie zamartwiaj się na zapas. Nie wiem gdzie mieszkasz i którego lekarza Ci
          polecić. Napisz proszę.
          • patyczako Re: Mukowiscydoza ! 10.01.05, 19:56
            w polsce miano w ramach badan przesiewowych badac wszystkie noworodki zaraz po
            urodzeniu w kierunku mukowiscydozy - niestety sprawa jak zwykle opiera sie o
            pieniadze - nawet osrodek warszawski juz badal swoje dzieciaczki pilotazowo
            przez chyba 2 lata ale coz ministerstwo ma pewnie inne wydatki - moze kolejne
            samochody albo swoje wynagrodzenia lub cos w tym guscie....
          • mszub3 Re: Mukowiscydoza ! 14.01.05, 11:44
            Witaj ! Mieszkamy w Opolu.Udało mi się od pediatry otrzymać skierowanie na
            testy. Robimy je 20.01 we Wrocławiu. Jeśli nawet wyjdą negatywne to i tak chcę
            zrobić badania genetyczne. Musze wykluczyć tą chorobę zupełnie.

Jak ty sobie z tym wszystkim radzisz bo widząc ile wiesz na temat tego
            chorubska mniemam, że jednak dotkneła ona Twoją małą. Pozdrawiam i życzę
            wytrwałości i zdrówka.
            Mama Kuby
            • tablica1 Re: Mukowiscydoza ! 16.01.05, 20:30
              mamo Kuby
              Trzymam kciuki za prawidłowy wynik testów.
              Jeśli, co nie daj Boże, wyjdą podwyższone, to polecam Ci Rabkę i dra
              Pogorzelskiego. A jeśli testy chlorkowe nie potwierdzą muko, to i tak polecam
              Ci klinikę w Rabce. Właśnie tam diagnozują różne nietypowe przypadki chorób
              dróg oddechowych u dzieci.
              Trzymam kciuki, pozdrawiam i proszę: Nie martw się na zapas.
      • iwonaw2 Re: Mukowiscydoza ! 10.01.05, 19:50
        Czy jeśli zrobiono noworodkowi testy na muko i wynik był negatywny to znaczy że
        nigdy nie zachoruje?

Pozdrawiam

Iwona
        • tablica1 Re: Mukowiscydoza ! 10.01.05, 19:54
          Wydaje mi się, że tak. Jeśli testy noworodka były O.K., tzn, że dzieciak nie ma
          tych najbardziej częstych mutacji, które badają polscy genetycy.
        • zgagusia Re: Mukowiscydoza ! 10.01.05, 19:54
          tak - to nie jest choroba na ktora mozna 'zachorowac', jest uwarunkowana
          genetycznie i ma sie ja od urodzenia na zawsze.
          • lizbetka Re: Mukowiscydoza ! 11.01.05, 18:31
            Testy przesiewowe nie dają 100% pewności że dziecko jest zdrowe .
            Jeśli pojawiają się wątpliwości co do stanu zdrowia dziecka to należy wykonać
            test chlorków w pocie .
            Pozdarwiam . Lizbetka
            • patyczako Re: Mukowiscydoza ! 11.01.05, 20:03
              same testy przesiewowe nie (stad ich nazwa) ale wszelkie watpliwe sprawy zaraz
              sie wyjasnia i temu sluza...
    • agab51 Re: Mukowiscydoza ! 11.01.05, 19:53
      mam dziecko chore na muko, chętnie odpowiem na twoje pytania
      gg3664608- Aga
    • kajka_997 Re: Mukowiscydoza ! 12.01.05, 16:37
      Mamy,ktore sa w temacie:gdzie mozna zrobic takie testy z potu,czy potrzebne
      jest skierowanie?
      Jestem z Warszawy,bede wdzieczna za informacje
      Pozdrawiam
      • agab51 Re: Mukowiscydoza ! 12.01.05, 17:23
        myslę że najlepiej zrobić je w IMiD w Wa-wie ul kasprzaka 17 , w poradni mukowiscydozy. skierowanie jest potrzebne
    • mkluczak Re: Mukowiscydoza ! 12.01.05, 19:38
      Ja robiłam w szpitalu na Działdowskiej, miałam skierowanie. Bez Skierowania
      chyba 35 zł.
      • tablica1 Re: Mukowiscydoza ! 12.01.05, 20:26
        Podaję link do strony Tow. Walki z Muko. Na stronie są adresy laboratoriów
        wykonujacych testy potowe

www.ptwm.org.pl/pages_pl/index.php?id=7&pid=2
        Drogie mamy, nie zamartwiajcie się na zapas. Jeśli muko by się potwierdziło, to
        będziecie miały dużo czasu na rozpacz/nadzieję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka