Dodaj do ulubionych

kanaliki łzowe

13.01.05, 15:31
kto mi pomoże otóz mój synek ma zatkany kanalik łzowy masuję go i nic, miał
jeden zabieg sondowania oka ale bez rezultatów. Co robić dalej???
jak mu masuje oczko wychodzi ropa- miał badany posiew-jałowy czyli niby
wszystko ok ale łezka w oku stoi, poza tym ma juz 6 mc i raz jest dobrze a
raz zle...
Obserwuj wątek
    • miniusia1 Re: kanaliki łzowe 13.01.05, 21:37
      Nie martw się.ńatura do roku na pewno sama otworzy.Tak powiedział okulista w
      przypadku mojej córki.I tak się stało w wieku 7 miesiecy Główka rośnie i
      kanaliki się rozszerzają.
    • isia_50 Re: kanaliki łzowe 14.01.05, 12:08
      Myśmy zdecydowali się na zabieg udrażniania kanalika. Oczka ciągle ropiały,
      masaże nic nie pomagały. Zbieg był wykonywany w znieczuleniu miejscowym, trwał
      5 minut, z oprawą (czyli czekaniem na znieczulenie, i unieruchimieniem córy 10
      minut). Jedno oczko gdy córa miała 5,5 miesiąca, drugie 2 tygodnie później,
      miała równo 6 miesięcy. Strasznie bałam się tego zabiegu, ale gdy widziałam jak
      szybko poszło za pierwszym razem, o drugie oczko byłam już spokojna. Tym
      bardziej, że efekt był natychmiastowy, na drugi dzień udrożnione oczko, bez
      kropelek z antybiotykiem przestało ropieć. Nie wiem skąd jesteś. Na Śląsku
      polecam dr. Gluzę z Chorzowa. Zabiegi udrażniania robi w każdy poniedziałek
      (ok. 20-30 dzieci)
      • antuanetb Re: kanaliki łzowe 16.01.05, 10:50
        witam, ja stosowałam maść FLOXAL, bardzo dobra, nam pomogła, powodzenia !
      • agnieszkatkocz Re: kanaliki łzowe 21.02.05, 22:38
        isia_50 napisała:

> Myśmy zdecydowali się na zabieg udrażniania kanalika. Oczka ciągle ropiały,
        > masaże nic nie pomagały. Zbieg był wykonywany w znieczuleniu miejscowym,
        trwał
        > 5 minut, z oprawą (czyli czekaniem na znieczulenie, i unieruchimieniem córy
        10
        > minut). Jedno oczko gdy córa miała 5,5 miesiąca, drugie 2 tygodnie później,
        > miała równo 6 miesięcy. Strasznie bałam się tego zabiegu, ale gdy widziałam
        jak
        >
        > szybko poszło za pierwszym razem, o drugie oczko byłam już spokojna. Tym
        > bardziej, że efekt był natychmiastowy, na drugi dzień udrożnione oczko, bez
        > kropelek z antybiotykiem przestało ropieć. Nie wiem skąd jesteś. Na Śląsku
        > polecam dr. Gluzę z Chorzowa. Zabiegi udrażniania robi w każdy poniedziałek
        > (ok. 20-30 dzieci)
        Tez robilismy zabieg u dr Gluzy pomoglo od razu Pawelek mial 3 miesiace
        aga
    • papelek Re: kanaliki łzowe 16.01.05, 20:01
      dziękuje za sugestie..,
      Niestety FloXal i wiele innych kropelek juz było...i nic...a czy moze to być
      alergia???
      • jusiagra Re: kanaliki łzowe 18.01.05, 13:06
        mam pytanko moj synek ma 16 miesiecy kiedy wychodzimy na spacer łzawią mu aoczy
        szczególnie jedno i juz 3 razy miał zapalenie spojówek czy to zapchane kanaliki?
        Prosze o orade bo własnie sie wystraszyłam
        • isia_50 Re: kanaliki łzowe 19.01.05, 14:39
          A co na to okulista? Mojej córze oczka łzawiły, no i ropiały od 4-5 tygodnia
          życia. Kuracja antybiotykiem, 3-5 dni przerwy i znowu krople z antybiotykiem. U
          córy było o tyle dziwne, że najczęściej zatkany jest jeden kanalik, a moja córa
          miała oba. O ile każdy okulista mówił co innego (masaże pomogą, trzeba przetkać
          w znieczuleniu ogólnym, inny w miejscowym), o tyle byli zgodni, że problemem są
          zatkane kanali łzowe.
          • jusiagra Re: kanaliki łzowe 19.01.05, 19:32
            u nas nie jest to jakies uciązliwe wiec nie zgłaszałam tego lekarzowi ale po
            waszych informacjach chyba bede musiała
            • ewciakonewcia Re: kanaliki łzowe 06.02.05, 14:22
              Mój synek ma 17 mcy i mam ten sam problem łzawi mu jedno oczko raczej jak
              wychodzimy na dwór i jak jest wietrzna pogoda, oczko nie ropieje i nie wiem co
              mam robić. Pani doktor spróbowała od kropelek przeciw bakteryjnych ale pomogło
              na chwile i dalej to samo w poniedziałek ide na wizyte kontrolną i nie wiem co
              mi powie i co mam dalej robić.
              • ewciakonewcia Re: kanaliki łzowe 07.02.05, 21:26
                już po wizycie, na szczęści okazało się że zbyt paanikowałam, oczko faktycznie
                nie ropieje, dokładnie dał sobie zbadać i oko nie jest załzawione czyli krople
                pomogły (chociaz nie do konca byłam przekonana wczesniej).Doktorka powiedział,że
                gdyby kanalik był zapchany to był by wieksza wydzielina ropna i oczko w rogu
                byłoby zmienione. musze dalej je obserwować, to że oczko łzawi w czasie spaceru
                a szczegolnie na wietrze to może tak być - jest to dopuszczalne, natomiast
                powiedziała ze jeżeli zauważę łzawienie w domu to będzie znaczyło że jednak cos
                sie dziej z oczkiem.
                Na dzien dzisiejszy moge spać spokojnie.
    • aniamamamarty Re: kanaliki łzowe 21.01.05, 02:38
      Polecam doktora Wojciecha Hauza z Warszawy - pracuje w Centrum Zdrowia Dziecka,
      przyjmuje prywatnie w Gromada Medica w Hotelu Gromada (tel. na recepcje 625-15-
      45). Moje dziecko miało zatkany kanalik łzowy i inni lekarze pzrez rok nie
      mogli sobie z tym poradzić.
      Ania
      • beatka74 Re: kanaliki łzowe 21.01.05, 10:22
        hej
        tez mamy ten problem, we wtorek idziemy na zabieg.
        trzymajcie kciuki.
        • sya Re: kanaliki łzowe 26.01.05, 18:39
          ja czekałam do 1 roku, ale oczko dalej łzawiło i ropiała masaże nic nie
          pomagały. W końcu pediatra zapisał mi maść o ile dobrze napiszę nazwę :
          garasone. Pomogło po kilku razach. Moja córka miała wtedy 14 miesięcy, od pół
          roku mam spokój.
          pozdrawiam
      • lidziairys Re: kanaliki łzowe 09.02.05, 12:10
        Witam!
        Mam ten sam problem!sadSzukam jakiegoś dobrego lekarza w Wawie. Wolałabym
        uniknąć przepychania kanalików. Co polecił Ci ten lekarz?
        pozdrawiam
        Lidka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka