Dodaj do ulubionych

pomocy!żelazo

15.01.05, 18:22
drogie mamy czy to możliwe ze zelazo w nan 1 h.a wzdyma mojego 4tyg maluszka
bo po kazdym jedzeniu placze po godzinie tak ogolnie nie ale po jedzeniu
zawsze tak jakby mu to sprawialo ból pomocy to juz 3 mleko bo swojego pokarmu
nie mam
Obserwuj wątek
    • mamahanusi Re: pomocy!żelazo 16.01.05, 12:53
      Może pogadaj o tym z położną środowiskową. przychodzi do Was jeszcze? Albo
      najlepiej z pediatrą, który też powinien odwiedzić Was w domu. To po prostu
      maluszkowi przysługuje, ale najlepiej nie czekać tylko zamówić taką wizytę jak
      najszybciej. Po co ma się dzieciaczek męczyć, a lekarz powinien mieć większe
      rozeznanie, co w którym mleku może powodować bóle.
    • bognarek4 Re: pomocy!żelazo 16.01.05, 22:21
      To raczej nie kwestia zelaza. Moze raczej alergia pokarmowa? Moze lepsze byłoby
      mleko eliminacyjne? Poradź sie pediatry.
      Pozdrawiam
      bognarek
    • ghazal Re: pomocy!żelazo 17.01.05, 23:06
      Żelazo czasem działa przeczyszczająco.
      Nie wiem jak to jest u takich maluszków, ale po sobie wiem, że po wielu
      tabletkach z żelazem po prostu źle się czuję (toleruję jedynie sorbifer i nawet
      dziecku podaję, tyle, że co 2-3 dni nie częściej - za zgodą lekarza)
      znajomy hematolog opowiadał, jak to pielęgniarka z niedoborem żelaza dostała
      zapaści i wysypki podczas podawania żelaza w kroplówce.
      Niedobór żelaza jest szkodliwy, ale przedawkowanie jeszcze gorsze.
      Ale może to inny składnik Nan wywołuje takie objawy?
      Ja karmiłam piersią i był taki czas, kiedy mogłam jeśc tylko chleb z margaryna
      i pomidor lub jabłko wszystko inne powodowało reakcję dziecka (a teraz
      alergolog twierdzi, ze chyba raczej nie jest alergikiem wink)
      • bea-ta Re: pomocy!żelazo 18.01.05, 08:42
        Nie dziw się, że tak jaet mleka modyfikowane są zbyt ciężkostrawne dla dziecka
        i powodują różne dolegliwości. Chodzi tu nie o zawartość żelaza, ale o
        zawartość laktozy ( cukru mlecznego) i zawartość tłuszczu oraz białek.
        Faktycznie dobrze byłoby poradzić się lekarza, bo nie wiem jakie mleka już
        stosowałaś. Mleko Bebiko omneo jest hypoalergiczne, ma obniżoną zawartość
        laktozy i zapobiega wzdęciom i zaparciom u niemowląt, ale niektóre mamy na
        forum skarżyły się na to mleczko. Każdemu dziecku pasuje inne mleko, więc jest
        to sprawa indywidualna. Ja też niestety eksperymentowałam na swoim maluchu.
        Sprawdziło się wspomniane bebiko omneo i NAN HA Sensitiv ( drogi 32 zł. op.
        500g), ale może faktycznie będzie trzeba zastosować mieszankę mlekozastępczą
        np. Bebilon pepti a w tym pomoże Ci lekarz. Efekt działania mleka widać po ok.
        1m-cu. Często przy zmianie mleka moga pojawić się zdęcia, bóle brzuszka,
        ulewanie - ale to tylko kilka dni - ukł. pokarmowy malucha musi sie przestawić,
        wbrew pozorom mleka różnią się składnikami, które zawierają. Jeśli trwa to
        dłużej mleko jest nieodpowiednie. Powodzenia w poszukiwaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka