barponia 16.01.05, 20:26 witam - moja 2,5 letnia dziewczynka jest obsypana drobnymi krotkami swedzacymi,bez goraczki, samopoczuci ejak najbardziej ok - co to moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bognarek4 Re: WYSYPKA - RÓZYCZKA czy OSPA ? 16.01.05, 22:17 Różyczka to drobne bladoróżowe plamki + powiększenie węzłów potylicznych. Wiatrówka jest zupełnie inna - plamki, które szybko zmieniają się w pecherzyki a potem w strupki. Swędzi, ale nie tragicznie. Zmiany skórne są też we włosach. Jeśli mocno swędzi, to moze to wysypka uczuleniowa? Pozdrawiam bognarek Odpowiedz Link Zgłoś
kaplani Re: WYSYPKA - RÓZYCZKA czy OSPA ? 18.01.05, 09:29 Cześć mój synek 20 miesięcy właśnie też ma taką wysypkę, drobne krostki na plecach i klatce piersiowej (na rączkach i nóżkach oraz na buzi nic) i też boję się, aby to nie była różyczka. Swędzą, ale węzły chłonne nie są powiększone i nie ma gorączki, więc może to tylko albo aż wysypka alergiczna. Czy Twoja córeczka jest alergikiem? Byłaś z nią u lekarza? Jeżeli tak to co ci powiedział? Ja zaczęłam dawać wapno, może coś pomoże. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2000 Re: WYSYPKA - RÓZYCZKA czy OSPA ? 19.01.05, 15:11 Wysypkę trzeba zobaczyć, dlatego nie ominie Cie wizyta u pediatry. Wapno nie zaszkodzi. Róźyczki i wietrznej ospy właściwie nie leczy się inaczej niż objawowo.Tym nie mniej warto wiedzieć na co chorowało dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś