Dodaj do ulubionych

kaszel 3 miesiace

27.01.05, 12:21
pisze w imieniu kolezanki jej synek na poczatku listopada miala zap.oskrzeli,
bral antybiotyk osluchowo bylo dobrze po 10 dniach ale kaszel sie utrzymywal,
do tego czasu(3 mies) caly czas kaszle, mial w miedzyczasie jakies katarki
ale ciagle nie moze wyjsc z tego kaszlu, mial robione testy alergiczne i
uczulony nie jest, czy mialyscie taka sytuacje, czy to moga byc nakladajace
sie na siebie infekcje, chlopak chodzi do przedszkola?
Obserwuj wątek
    • dorian442 Re: kaszel 3 miesiace 27.01.05, 17:06
      mój sym kazlał 2 miesiąca az zaczołem podawać mu TF. Przeczytaj o nim na
      www.zdrowie.republika.pl
    • fiola1 Re: kaszel 3 miesiace 01.02.05, 11:56
      ktos pomoze
      • karolina_244 Re: kaszel 3 miesiace 02.02.05, 09:15
        Czesc moj kaszle od 6 mieśiecy i jakos mu nie przechodzi a przyczyny brak:
        (((((((
        • gaga122 Re: kaszel 3 miesiace 02.02.05, 10:10
          mój synek też kaszlał ok. 3 miesięcy, poszliśmy do alergologa przepisał krople,
          chyba aminophylinę-na receptę i przeszło na grugi dzień
    • natiz Re: kaszel 3 miesiace 02.02.05, 13:03
      Moja córka też cały czas kaszle odkąd poszła do przedszkola.Lekarze sugerują
      usunięcie trzeciego migdała, ale nie mogę go nawet zbadać, bo ona wpada z
      jednej choroby w drugą, a przy badaniu musi być zdrowa.Na noc przed spaniem
      podaję jej po 10 kropli Zyrtecu i teraz uspokoił się przynajmniej nocny kaszel.
      Przyczyn kaszlu może być bardzo dużo: pasożyty (dla pewności można zrobić
      badanie, bo w przedszkolu b. łatwo się zarazić, a badanie nie jest ani bolesne
      ani niewygodne dla dziecka, więc co to szkodzi na wszelki wypadek się upewnić,
      bakterie w gardle - tzw. gronkowiec, alergia, astma, przerośnięty migdał.
      Myślę, że tylko obserwacja i badania tu pomogą. Przynajmniej ja tak robię.
    • agnieszka-i-oskar Re: kaszel 3 miesiace 02.02.05, 15:59
      w zeszłym roku przerabiałam kaszel 4 mies. i ciągłe zapalenia oskrzeli.
      Pomogły inhalacje, co utwierdziło nas w przekonaniu że był to kaszel alergiczny.
      Ktoś wyżej napisał o aminophilinie - jest to steryd, lek rozszerzający m.in.
      oskrzela. Skoro u niej zadziałała tzn że podłoże było takie same.
      Aczkolwiek przyczyny mogą być inne, też wymienione wyżej, jednak ja zaczęłabym
      od leków wziewnych, alergia w tym okresie jest chyba najczęstszą przyczyną
      ciągłego kaszlu.
      Piszesz że miał robione testy, mój też miał robiony panel wziewny i pokarmowy,
      wyszły same zera. Dopiero konkretne testy na kurz, roztocza pleśnie grzyby itp.
      wyszły dodatnie. Zresztą wyniki testów często gęsto wychodzą fałszywie ujemne.
      Musi też zaobserwować jaki to jest kaszel, czy kaszle najwięcej rano wieczorem
      czy po wysiłku, czy jest suchy czy mokry.
      Radzę też zaobserwować czy nie zwija w rurkę jezyka kaszląc i czy jest to
      kaszel napadowy - wtedy może to być krztusiec.
      Także kaszel jak widzisz ma wiele przyczyn i matka powinna jak najbardziej
      sprecyzować wszystkie te czynniki, wtedy lekarz łatwiej postawi diagnozę.
      pzdr
      • pola.76 Re: kaszel 3 miesiace 02.02.05, 22:07
        mam podobny kłopot, sugerowano nam badabnia pod kontem mycoplazmy, chlamydii
        (wyszło ujemnie), robiliśmy testy alergiczne , ale póki co ogólnie bardzo, może
        rzezcywiście trzeba zrobić dokładne.Do tego robilismy badanie na refluks. I
        pewnie tu trzeba szukać przyczyny kaszlu, bo badanie wykazało, że syn ma
        refluks i ta cofająca się treść pokarmowa może wywoływac infekcje, czego
        objawem jest kaszel.(syn miał w przeciągu półtora msc dwa zapalenia oskrzeli,
        oba bezgoraczkowe-podobno to typowe dla infekcji na tle refluksowym, ale też
        alergicznym) Jednym słowem, po serii badań, testów wiemy niewiele więcej niż na
        początku.sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka