Dodaj do ulubionych

Do Castellano33! Do Laury!-dentysta w Zabrzu

24.02.05, 17:08
prosze napisz do kogo chodzisz ze swoja corka, kogo polecasz a kogo nie; jak
pisalam wczesniej, Zabrze mi jak najbardziej odpowiada, nie jest juz tak
daleko jak Ruda Ślaska; tak ze prosze o polecenie najlepszego stomatologa i nr
telefonu Zgóry dziekuje, Dorota
Obserwuj wątek
    • castellano33 Re: Do Castellano33! Do Laury!-dentysta w Zabrzu 25.02.05, 10:23
      Witam Doroto,
      przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale byłam na urlopie. Jeśli chodzi o
      dentystę w Zabrzu to podaję dokładne namiary
      Adres: Śląska Akademia Medyczna. Wydział Lekarski i Oddział Stomatologiczny,
      plac Traugutta 2, 41 - 800 Zabrze. Telefon: centrala 271-72-17 i poprosić z
      wewnętrznym 207 (stomatologia wieku rozwojowego).Ja chodzę z córeczką do dr
      Koziarz (pokój 102 na I piętrze). Teraz moje obserwacje na temat tej
      instytucji: Musisz wiedzieć,że to jest placówka jak każda państwowa
      niedoinwestowana, więc wystrój i fotole dentystyczne pochodzą z lat 70tych, ale
      to jest najmniej ważne. Nie ma problemu, żeby tam przyjść z dzieckiem, wręcz do
      tego zachęcają, bo jest to miejsce, do odbywania praktyk przez stażystów ze
      stomatologii. Z tego powodu o mało nie zrezygnowałam , bo nie chciałam, żeby
      mojemu dziecku leczył zęby jakiś student, chciałam doświadczonego lekarza.
      Jednak jadąc tam, trzeba się przygotować, że stomatolog obejrzy dziecko,
      wystawi diagnozę i zleci leczenie, ale samo leczenie będzie wykonywać jakiś
      stażysta pod okiem tego lekarza. Je tego chiałam uniknąć i poprosiłam, zeby
      borowanie przeprowadził doświadczony lekarz, jednak tam zasady są jasne.
      Stażyści muszą się uczyć, więc oni borują, plombują a lekarz to nadzoruje. W
      związku z tym, że nie znalazłąm innego lekarza, podjęłaam decyzję, że zgodzę
      się na tego stażyste. W sumie nie żałuje, bo dr Koziarz (kobieta) obejrzała
      Małą, powiedziła co i jak a młoda dziewczyna stażyska, borowała i plombowała.
      Jednak bardzo się starała, zależało jej , aby wypaśc dobrze, bo lakarka
      zaglądała przez ramię, co ona robi. Nie ukrywam, że chciałabym, aby robił to
      doświadczony dentysta, jednak tam nie ma takiej możliwości. Leczenie odbywa się
      w znieczuleniu miejscowym (zastrzyk w dziąsło), plomby dają zwykłe, nie
      światłoutwardzalne. Ja się ostatnio upierałam aby dać córce w ramach
      znieczulenia Dormicum i plombe światłoutwardzalną, lub przeprowadzić zapieg
      lapisowania. Dr Koziarz odpowiedziła mi, że lapisowania wogóle nie popierają,
      dormicum jest nie obijętne dla zdrowia, więc go nie stosują, a plomby
      światłoutwardzalne są za mocne do mlecznych ząbków, więc ich nie dają (a
      prywatnie ponoć dają, więc sama nie wiem). Zastanów się nad tym, co napisałam,
      weź pod uwagę, że Twoje dziecko będzie leczone przez stażystę i wtedy zdecyduj
      co zrobisz. Ja po wszystkich za i przeciw lecze tam córke, co nie znaczy, że
      nie mam żadnych zastrzeżeń.
      Pozdrawiam serdecznie Laura
      • dorota1005 Re: Do Castellano33! Do Laury!-dentysta w Zabrzu 25.02.05, 22:58
        Bardzo dziekuje za informacje! Szkoda ze to tak wyglada, bo jak sie domyslam za
        wizyte nic sie nie placi. Nie wiem ile lat ma twoja córka , ale moja Martyna ma
        3 lata, troche sie boje!Wiem ze lekarz prowadzacy moze byc super, ale nigdy nie
        wiadomo jaki stazysta sie trafi, mam racje? Mam pytanie zwiazane z leczeniem
        osob doroslych, czy np ja moglabym skorzystac bezpłatnie z uslug dentystycznych
        ? gdyby Martyna była starsza chyba bym sie zdecydowała, przede wszystkim dlatego
        ze najprawdopodbnie nic sie nie placi, a niestety nie kosztuje to mało.
        Mimo wszystko bardzo dziekuje jeszcze raz za wyczerpujaca odpowiedz i jezeli
        mozna prosze napisz mi jeszcze o leczeniu osob doroslych. Z checia bym
        skorzystala juz teraz, jezeli nic by mnie to nie kosztowało. Z góry dziekuje i
        pozdrawiam. prosze napisz ile lat ma twoja córka.
        Pa, Dorota
        • dorota1005 Re: Do Castellano33! Do Laury!-dentysta w Zabrzu 26.02.05, 23:58
          Jestem ciekawa czy stosują plomby światłoutwardzalne( osoby dorosłe) i za ile,
          może sie orientujesz; polecilabym z chęcia Zabrze mojemu 17-letniemu bratu,
          który ma troche zębów do zrobienia, a wiadomo w gabinetach trzeba zapłacić i to
          niemało; wiem że mogę zadzwonic i sie zapytac ale moze ty sie orientujesz? z
          góry dziekuję i pozdrawiam
          • castellano33 Re: Do Castellano33! Do Laury!-dentysta w Zabrzu 28.02.05, 08:21
            Czesc Dorota,
            przepraszam za ponowną długą przerwe, ale Internet mam tylko w pracy, więc nic
            w weekendy napisać nie moge. Moja corka ma dokładnie 2 latka i nie jest tam
            najmłodszą pacjentką. Obok nas na fotelu siedziała mama z roczną dziewczynką.
            Oczywiście nic się tam nie płaci. Ja zaproponowałam, że zapłace za
            światłoutwardzalną plombe, ale jak pisałam u dzieci takich wogóle nie stosują.
            Jeśli chodzi o leczenie dorosłych to wiem tylko, że oczywiście można i jest
            bezpłatne, nie wiem czy mają światłoutwardzalne plomby. My chodzimy tylko na
            stomatologię wieku rozwojowego, więc nie orientuje się jak to jest z dorosłymi.
            Pozdrawiam serczenie i życze, aby ktoś dał Ci namiary na dobrego dentyste w
            Gliwicach. Laura
            • dorota1005 Re: Do Castellano33! Do Laury!-dentysta w Zabrzu 28.02.05, 23:12
              czesc!
              oczywiscie nie masz za co przepraszac, dziekuje ze w ogole odpowiadasz na moje
              pytania; zadzwonie do Zabrza i dowiem sie jak to jest z leczeniem osob
              doroslych, a moze zapytam sie na forum o wrazenia osob leczonych tam ;
              pozdrawiam goraco i do zobaczenia na forum, Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka