Dodaj do ulubionych

jak zwalczyć katar?

16.03.05, 09:30
moja córcia ma 10 mies i od około 3,4 dni ma katar. na początku była to
wodnista wydzielina i leciałą barzdo z noska. teraz nic nie leci ale widzę ze
wnocy córcia ma kłopoty z oddychaniem. co robić? czy sama sól fizjologiczna i
odciąganie katarku gruszką wystarczy czy może jakieś kropelki? tylko jakie
dla takiego malucha i czy są w ogóle skuteczne?poradzcie
Obserwuj wątek
    • monisia98 Re: jak zwalczyć katar? 16.03.05, 11:13
      to zalezy jaki jest ten katar, mi zwykle lekarka przepisuje nasivin 0,001 to
      najmniejsza dawka dla niemowlaków , można je kupic bez recepty, ale jesli katar
      jest już zielony to znaczy ze przeszedł w bakteryjny i wtedy te kropelki sa za
      słabe , trzeba podac np. biodacyne (na recepte kropelki oczne delikatne z
      niewielka ilością antybiotyku ) trudno mi ci pomóc bo nie wiem czy katar jest
      gęsty czy wodnisty czy przzroczysty czy tez juz zielonkawy?
      Mysle ze nie czekaj zbyt długo i wybierz sie do pediatry taki przedłużający nie
      leczony katar to nie zbyt dobrze.
    • amb25 Re: jak zwalczyć katar? 16.03.05, 14:05
      mój synek czasami ma własnie taki katarek - najpier lejący, potem nic nie widzę
      a szczególnie w nocy slychać, że ma problemy.
      NAsivin czy sól z reguły nam nie pomaga. Ostatnio dostałam jakies inne krople,
      ale nie pamiętam nazwy. W nocy pomaga trochę Dzidziusiowi, jak śpi ułożony
      wysoko, w dobrze przewietrzonym i nie przegrzanym pokoju z dobrze nawilżonym
      powietrzem.
      Przy nastepnym takim katarku wybiorę się do laryngologa, bo lekarka
      powiedziała, że on ma katarek tylko sływa mu gardłem i dlatego nie leci z
      noska.
      • madeyowa Re: jak zwalczyć katar? 16.03.05, 15:58
        Sprawdzony przeze mnie i koleżanki na swoich dzieciach sposób podany przez
        pediatrę. Obcina się koniec gruszki , ten okrągły. Nakłada na rurę od odkurzacza
        (tak żeby dobrze przylegała) i przystawia na chwilę koniec gruszki do każdej
        dziurki w nosku(przy włączonym odkurzaczu oczywiście). Sposób wydaje się być
        drastyczny, ale zaręczam, że bardzo skuteczny, szybki i bezpieczny. Nie ma
        szans, żeby podrażnić śluzówkę w nosku. Trzeba przed takim zabiegiem zmienić
        worek w odkurzaczu.
        Koleżanka przetestowała to nawet na swoim 2 miesięcznym dziecku.Z powodzeniem.
        Można posmarować nosek maścią majerankową. Też pomaga.
        • zivona Re: jak zwalczyć katar? 17.03.05, 09:35
          Hej
          My przerabiamy to dosyć często. Moim ostatnim odkryciem jest aspirator do nosa
          Frida. Madeyowa napisała o "ręcznie robionej domowej Fridzie" smile, pewnie i tak
          można. Ja trochę się boję tego odkurzacza,ale Frida na tym polega. Tylko że ty
          sama ciągniesz a nie odkurzacz - gruszka wysiada. Dziewczyny pisały już,
          przewietrzony pokój, chłodno,wilgotny ręcznik (ja daję kilka kropelek Olbas),
          kuracja rosołowa. Jak na razie nie trafilśmy na skuteczne kropelki do nosa, ale
          nie próbowaliśmy tych do oczu z antybiotykiem.
          pozdrawiam Iwona
    • anek.anek Re: jak zwalczyć katar? 17.03.05, 09:39
      U nas zawsze prawie pomaga Nasivin. Kiedyś próbowaliśmy Euphorbium, ale nie
      dawało to rezultatu.
      Ponadtwo sól fizjologiczna, albo sól morska w sprayu.
      Jeśłi katar jest bardzo gęsty i dodatkowo zalega jakaś wydzielina w gardle,
      tak, że maluch ma problemy z odychaniem i odkaszlnięciem, to podajemy
      Mucosolvan - on rozrzedza wydzieliną i łatwiej i wydmuchać i wykasłać - ale to,
      chociaż bez recepty, skonsultuj lepiej z pdiatrą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka