Dodaj do ulubionych

maly przyrost wagi

03.04.05, 13:36
synek ma 7tyg i pierwsze 3 tyg byl tylko na piersi(byl ciagel glodny)ale
poniewaz przybyl na wadze tylko 50g,wiec przerazona przeszlam natychmiast na
karmienie mieszane. w czwartm tyg zycia przybyl 250g,w nastepnych dwoch
podobnie. badania krwi i moczu prawidlowe. jest on jednak chudy, wazy tylko
4kg. bardzo mnie to martwi. poza tym rozwija sie prawidlowo-gaworzy, smieje
sie, wodzi wzrokiem.
mam chwilowy dostep do komputera,wiec prosze odpowiedzcie cokolwiek wiecie na
temat takich przypadkow.
maly zjeda duzo i bardzo chetnie,ale sporo tez ulewa. w ciagu dnia raczej nie
spi (najwyzej na spacerze), w nocy spi.
dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkie mamy goraco. iwona
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: maly przyrost wagi 03.04.05, 13:43
      Wejdz na forum Niemowlę. Nie napisalaś wagi urodzeniowej, a dość istotne.
      Z tego co pamiętam to gorna granica przybywania na wadze to 50 g dziennie. Moja
      mała swego czasu przybywała tylko 17 g i to była dolna granica.
      • iwcia75 Re: maly przyrost wagi 03.04.05, 14:00
        na niemowle tez napisalam,ale na emamie dziewczyny szybciej odpisuja,a ja mam
        malo czasu przy komputerze. waga urodzeniowa 3300, do domu wyszlismy z waga
        3180. po 3 tyg wazyl okolo 3500-karmilam go wtedy tylko piersia i zaglodzilabym
        dziecko, byl ciagle glodny. zorientowalam sie,ze cos jest nie tak i zaczelam
        podawac mu nan1 i wtedy w ciagu tygodnia przybyl 250g.
        • renata28 Re: maly przyrost wagi 03.04.05, 14:16
          W ciągu tygodnia 250 to w ciągu miesąca 1 kg i to bardzo dobry przyrost wagi.
          Nie mogę się za bardzo w tych jego wagach polapać. Po 3 tyg. 3500, a teraz po
          siedmiu 4 kg, a w 4, 5 i 6 tyg. przybył po 250, czyli waży co anjmniej 4250.
          Moim zdaniem jest w porządku, po prostu wolno nadrabia pierwsze tygodnie, kiedy
          probowalaś karmic go tylko piersią. Jeśli jest pogodny, to moim zdaniem nic mu
          nie jest. U nas było to samo. Teraz moja córeczka waży prawie 8 kg (ma 8 mies).
          W pierwszych miesiacach życia przybierała ok. 1 kg na miesiąc (już po paru
          dniach zaczęłam ją dokarmiać), też sporo ulewała, ale definitywnie przeszło po
          6 mies. życia. Staraj się, żeby nie zasypiał przy jedzeniu (wiem, że to
          trudne), i tego zeby mu się odbijało, to powinno tochę zmniejszyć ulewanie (nie
          zawsze). Ja zaczełam dokarmiać, kiedy okazało się, że mała przybiera 17g
          dziennie i to dopiero była tragedia.
          Powodzenia i naprawdę nie ma się czym martwic
          Renata
          • renata28 Re: maly przyrost wagi 03.04.05, 14:21
            Poczytaj jeszcze to, może się trochę pocieszysz. A jeśli już i tak robiłaś krew
            i mocz, to zostało Ci tylko badanie kupy, może warto spróbować, choć pewnie
            niczego nie wykaże

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=21704686
            • iwcia75 Re: maly przyrost wagi 03.04.05, 14:48
              dziekuje ci renatko za odpowiedzi. powtorze tylko jak z ta waga to wygladalo:
              -przez 3tyg na samej piersi 50g
              -przez 4 tydzien na karmieniu mieszanym 250g
              -przez 5 i 6 tydzien okolo 300g

przez pierwsze 3tyg zgotowalam dziecku oboz glodowy na swojej piersi. jednak
              teraz, gdy ma 7tyg wazy okolo 4kg i wydaje mi sie taki chudziutki! dodam,ze on
              sporo je i lubi jesc. znaczy nie jest niejadkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka